Εκκληση να υπάρξει εξοικονόμηση και λελογισμένη χρήση του νερού ύδρευσης και άρδευσης από ιδιώτες, επιχειρήσεις και αγρότες, απευθύνουν ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) και η Διαδημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.). Προειδοποιούν δε ότι αν δεν υπάρξει ορθολογική διαχείριση τότε θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές διακοπές στην υδροδότηση το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οι συνέπειες της λειψυδρίας φέτος είναι ιδιαίτερα έντονες. Το θέμα της λειψυδρίας και της λήψης έκτακτων μέτρων βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποίησαν χθες οι αρμόδιοι του Ο.Α.Κ., της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα να συγκληθεί νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ώστε να καταρτιστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι οι συσκέψεις των αρμοδίων και εμπλεκόμενων φορέων θα “πυκνώσουν” ώστε να λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα. «Τόσο οι καταναλωτές της ύδρευσης όσο και της άρδευσης πρέπει να κατανοήσουν ότι αν δεν λάβουμε κάποια λογικά μέτρα οικονομίας στο νερό, θα έχουμε πρόβλημα όλοι μας. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τις διακοπές νερού στις αστικές περιοχές και την ύδρευση διά του προγραμματισμού κυρίως στην κατανάλωση νερού για την άρδευση αλλά και την ύδρευση ορισμένων περιοχών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Αντώνης Σχετάκης.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες οδηγίες για την εξοικονόμηση νερού, ενώ έκανε γνωστό ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε να προχωρήσει άμεσα η γεώτρηση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στην περιοχή της Αγιάς η οποία -όπως σημείωσε- καθυστέρησε για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της Επιχείρησης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Γιάννης Σταματάκης δήλωσε ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας είναι έντονο αλλά όχι τόσο επικίνδυνο και ακραίο προς το παρόν, ωστόσο, χρειάζεται συντονισμός. «Παρακαλούμε τους καταναλωτές να κάνουν ορθολογική χρήση, δίνοντας προτεραιότητα στην ύδρευση και στη συνέχεια στην άρδευση. Προσέχουμε για να έχουμε», ανέφερε ο κ. Σταματάκης. Συνεχίζοντας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις πηγές, ωστόσο, τόνισε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. παρέχει νερό με υδροφόρες ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου Πλατανιά.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Φώτης Καζάσης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι οι καταναλωτές, ιδιώτες, αγρότες, μεγάλες μονάδες, είναι ότι η λελογισμένη χρήση πρέπει να γίνει συνείδηση πλέον ανεξάρτητα αν έχουμε νερό ή όχι. Υιοθετώντας προληπτικά μέτρα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα». Ερωτηθείς ο κ. Καζάσης για την πορεία των δύο γεωτρήσεων του Ο.Α.Κ. που είχε αποφασιστεί να προχωρήσουν για να αντιμετωπιστεί η φετινή λειψυδρία, απάντησε πως παρότι ο Ο.Α.Κ. κατάφερε με κόπο να βρει τα χρήματα για τη μία γεώτρηση, δυστυχώς ο διαγωνισμός βγήκε δύο φορές άγονος, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ευοδωθεί ούτε η απευθείας διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους αναδόχους. «Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που υπάρχουν, το γιατί δεν ευοδώνεται ο διαγωνισμός. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Εμείς από τη μεριά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να μπορέσει να γίνει ο διαγωνισμός και ευελπιστούμε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη γεώτρηση που έχουμε προγραμματίσει», σχολίασε, ενώ στην ερώτηση αν η διαδικασία κολλάει γιατί φαίνονται λίγα τα χρήματα στους υποψηφίους, ο κ. Καζάσης σημείωσε ότι αυτό το ερώτημα θα πρέπει να τεθεί στους ίδιους. Τέλος, διευκρίνισε ότι ο Ο.Α.Κ. αποφάσισε τα 700.000 κ.μ. νερού που υπάρχουν στο φράγμα Βαλσαμιώτη να κατανεμηθούν στους ΤΟΕΒ Φουρνέ, Μεσκλών, Βαρυπέτρου, Αγίας Μαρίνας και Κολυμπαρίου.
Οι αποφάσεις
Σε ανακοίνωση του Ο.Α.Κ. τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες φορείς αποφάσισαν: • Να εκδίδεται ανά τακτά διαστήματα δελτίο Τύπου ενημέρωσης των καταναλωτών αφού κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι οι χειρότεροι μήνες δεν είναι οι Αύγουστος – Σεπτέμβριος αλλά οι Οκτώβριος – Νοέμβριος έως ότου ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις. • Να συγκληθεί νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με τη παρουσία του προϊσταμένου Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνου Κριτσωτάκη και του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκου Νικολαΐδη. • Είναι αναγκαιότητα να υπάρξει ευαισθητοποίηση και του ιδιωτικού τομέα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των γεωτρήσεων. • Να υπάρχει περιοδική ενημέρωση κοινού από το άτυπο όργανο. Καταληκτικά όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι: «είναι καθοριστικής σημασίας να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες φροντίζοντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στη κατανάλωσή του και την αποφυγή σπατάλης. Στόχος να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση, την άρδευση και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».
Σε λίγο θα μας πούν πως ίδιο είναι οι καταναλωτές που ποτίζουν κανα κηπάκο με αυτούς που γεμίζουν κάθε μέρα τις πισινάρες τους.