Νέες «µπίζνες» έρχονται στο φως, ύστερα απ’ την απόφαση του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να µετατραπεί ο Οργανισµός ∆ιαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.∆.Υ.Θ.) σε Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου, που θα διαχειρίζεται το υδάτινο δυναµικό της περιοχής. Στοχεύεται τούτο να γίνει πιλότος για όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Αφού στον Ο.∆.Υ.Θ., που θα είναι διαχειριστική αρχή και ταυτόχρονα πάροχος της ύδρευσης του κάµπου, το ∆ηµόσιο θα µετέχει ως κύριος µέτοχος, δεν απαγορεύεται η αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου, ούτε η παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να δραστηριοποιείται επιχειρηµατικώς. Πάντως οι Θεσσαλοί θα πληρώνουν τους µισθούς των «golden boys» του Ο.∆.Υ.Θ., ενώ τα χρήµατα αυτά θα µπορούσαν να πήγαιναν για κατασκευή αντιπληµµυρικών έργων.
Πρόκειται για την «κερκόπορτα» που ανοίγεται από την πολιτεία για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, κάτι, που αντιβαίνει σε απόφαση του ΣτΕ, ενώ εξυπηρετούνται ιδιωτικά συµφέροντα. Όπου εφαρµόσθηκε ιδιωτικοποίηση του νερού σε άλλες χώρες, δεν σηµειώθηκε µόνο αύξηση των τιµών αλλά παρατηρήθηκε πτώση της ποιότητός του βλαπτική για την υγεία του ανθρώπου και αύξηση των πωλήσεων φίλτρων καθαρισµού. Ως εκ τούτου, όπου το νερό έχει περάσει σε ιδιωτικά συµφέροντα εφαρµόζεται η επανακρατικοποίηση.
Αυτό το σπουδαίο δηµόσιο αγαθό, το νερό, που χωρίς αυτό δεν µπορεί να ζήσει ο άνθρωπος, µπαίνει στη διαδικασία της αγοραπωλησίας. Οι αντιδρώντες στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες οµιλούν για λεηλασία, για «πλιάτσικο», καθ’ όσον ο Ο.∆.Υ.Θ. Α.Ε., που θα ασκεί εµπορική δραστηριότητα, θα παίρνει οδηγίες απ’ την Ολλανδική εταιρία H.V.A., στην οποία σκοπεύουν να της αναθέσουν τον σχεδιασµό µελέτης για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Πρόκειται για εµπορική εταιρεία.
«∆εν είναι εταιρεία µελετητική», τόνισε ο κ. Σ. Φάµελος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι επενδυτές µε βιογραφικό στις αποικίες της Αφρικής µε αρνητικά αποτελέσµατα κατά τη διεθνή βιβλιογραφία». Το ερώτηµα που προκύπτει, είναι γιατί η H.V.A. δεν πρότεινε ό,τι ισχύει στην Ολλανδία, αλλά µας επιβάλλει να εφαρµόσει ο Ο.∆.Υ.Θ. ό,τι έχει καθιερωθεί στην Αφρική.
Η καταστροφή της Θεσσαλίας την 4/9/2023 από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να ξεφύγει απ’ τις ιδεολογικές, τις ηθικές αξίες, τους κανόνες του ∆ηµοσίου συµφέροντος και να λειτουργήσει µεροληπτικά νοµοθετώντας το ζήτηµα κατά τρόπον ώστε στη συνέχεια να εφαρµοσθεί το µέτρο σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Γίνεται η προετοιµασία του ερχοµού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.