■ Χαµηλές πληρότητες σε φράγµατα και λιµνοδεξαµενές
Μπορεί από τις αρχές της χρονιάς να είχαµε αυξηµένες βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ωστόσο φράγµατα και λιµνοδεξαµενές σε όλη την Κρήτη δεν γέµισαν, όπως θα αναµένονταν. Πέρα από το φράγµα των Ποταµών στο Αµάρι Ρεθύµνου και τη λιµνοδεξαµενή της Κουντούρας, τα υπόλοιπα µεγάλα έργα δεν παρουσιάζουν πληρότητα κάτι που προκαλεί ανησυχίες για το τι θα συµβεί τη θερινή περίοδο.
Ειδικά, από τη στιγµή που οι γεωτρήσεις που είχαν ξεκινήσει σε Πλατανιά (Βουκολιές,Π. Ρούµατα) και Κίσαµο δεν έδωσαν τα αναµενόµενα αποτελέσµατα.
Σύµφωνα µε στοιχεία που συγκέντρωσαν τα “Χ.ν.” από τον Οργανισµό Ανάπτυξη Κρήτης, σε ότι αφορά τα υδραυλικά έργα που διαχειρίζεται η κατάσταση έχει ως εξής:
• ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ: Από τα 5.120.000 κυβικά που µπορεί να δεχτεί, σήµερα έχει µόλις µια µικρή ποσότητα µερικών δεκάδων χιλιάδων κυβικών, καθώς ακόµα δεν έχει αντιµετωπιστεί το ζήτηµα των διαρροών που αντιµετωπίζει. Το νερό από τα Μεσκλά που κανονικά θα προορίζονταν για το φράγµα περνάει στο δίκτυο του ΟΑΚ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ (Ηράκλειο): Στα 25.300.000 κυβικά είναι η χωρητικότητα του φράγµατος µε την πληρότητα του να είναι µόλις 3.469.000 κυβικά.
• ΛΙΜΝΟ∆ΕΞΑΜΕΝΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Παρουσιάζει πληρότητα 750.000 κυβικά ενώ η χωρητικότητα της ξεπερνάει τα 2.150.000 κυβικά.
• ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ ΑΜΑΡΙ (Ρέθυµνο: Μπορεί να φιλοξενήσει 22.500.000 κυβικά και σήµερα έχει πληρότητα 93% µε 21.000.000 κυβικά, σύµφωνα µε τον ΟΑΚ.
ΑΛΛΕΣ ΛΙΜΝΟ∆ΕΞΑΜΕΝΕΣ
Στις άλλες δύο λιµνοδεξαµενές που είναι σε λειτουργία στο Νοµό Χανίων:
• ΛΙΜΝΟ∆ΕΞΑΜΕΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ: Έχει χωρητικότητα 350.000 κυβικά και αυτή τη στιγµή παρουσιάζει πληρότητα. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Κουντούρας κ. ∆ηµήτρη Μπολιεράκη η λιµνοδεξαµενή είναι γεµάτη, ωστόσο το νερό που συγκεντρώθηκε δεν µπορεί να καλύψει τις ανάγκες των θερµοκηπίων που κάθε χρόνο αυξάνονται για αυτό και από το επόµενο διάστηµα θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την καλύτερη διαχείριση του νερού. Την ίδια στιγµή σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια που κάνει ο ∆ήµος Καντάνου- Σελίνου για να αδειοδοτηθεί η κατασκευή δεύτερης λιµνοδεξαµενής στην Κουντούρα που µέχρι στιγµής “σκοντάφτει” σε γραφειοκρατικά ζητήµατα που αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
• ΛΙΜΝΟ∆ΕΞΑΜΕΝΗ ΟΜΑΛΟΥ: Η συγκεκριµένη λιµνοδεξαµενή έχει χωρητικότητα 500.000 κυβικά και παρουσιάζει πληρότητα, ωστόσο δεν έχει συσταθεί ακόµα φορέας διαχείρισης για τη λειτουργίας της. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα η διάθεση του νερού να γίνει χωρίς έλεγχο, χρέωση κτλπ.
ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Οι ∆ήµοι που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Πλατανιάς και Κίσσαµος) ξεκίνησαν προσπάθειες προκειµένου να γίνουν γεωτρήσεις σε επιλεγµένα σηµεία που θα εξασφάλιζαν την παροχή νερού σε συγκεκριµένες περιοχές από φέτος.
Μέχρι στιγµής οι γεωτρήσεις που έχουν γίνει δεν έχουν δώσει τα αναµενόµενα αποτελέσµατα.
• ΚΙΣΣΑΜΟΣ: Στην Κίσσαµο είναι σε εξέλιξη στη θέση “Στόµιο” στην ∆ηµοτική Ενότητα Ιναχωρίου προκειµένου να δοθεί νερό σε Χρυσοσκαλίτισσα, Λαφονήσι, Λιβάδια µε φυσική ροή. Η γεώτρηση είχε φτάσει µέχρι βάθος 100 µέτρα χωρίς όµως αποτέλεσµα. Μετά το Πάσχα αναµένεται να συνεχιστούν οι εργασίες µέχρι τα 140 µ. µε την ελπίδα να βρεθεί νερό σε αυτό το βάθος.
• ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: Σε ότι αφορά τον Πλατανιά οι δύο γεωτρήσεις σε Παλαιά Ρούµατα και Βουκολιές δεν έδωσαν σοβαρές ποσότητες νερού. Αντίθετα, όπως αναµένονταν, η γεώτρηση της ∆ΕΥΑΒΑ στο Κολένι θα δώσει νερό για την κάλυψη των αναγκών στο ∆υτικό τµήµα του ∆ήµου Πλατανιά. Και στο ∆ήµο Πλατανιά πάντως το επόµενο διάστηµα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εύρεση νερού.