Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025

Θα ΣΥΝ-κινηθούν;

Και να, λοιπόν, που ένα θέμα που κουβεντιάζεται στα Χανιά από την εποχή που τοποθετήθηκε στο λιμάνι μας το γνωστό “καλλιμάρμαρο” συντριβάνι με το πολυφωτογραφημένο από ντόπιους και ξένους φλοτέρ, πρωταγωνίστησε προχθές 13-5-19 στον τόπο του!
• Και μάλιστα με τον προσφορότερο τρόπο. Την ανάδειξή του ως θέμα που απασχολεί την πόλη και τον νομό γενικότερα αφού η Παλιά Πόλη των Χανίων αποτελεί την ατμομηχανή της βαριάς τοπικής μας τουριστικής βιομηχανίας, αυτής του πολιτισμού – τουρισμού.
Πρόγραμμα “Κρήνες”
• Ποιoς είναι ο προσφορότερος τρόπος; Μα, τα παιδιά μας, πρωταρχικά. Γέμισε, λοιπόν, το λιμάνι μας στην παλιά πόλη από τους μικρούς (εξ)ερευνητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων (φωτ. 1). Οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε από κοινωνικό δίκτυο μαζί με τους δασκάλους τους Χρύσα Τερεζάκη, Μ. Σαλσίδου και Α. Ματζουράνη και τους εκπαιδευτικούς ειδικότητας (Κοσπάτη Κ. Γερμανικής, Απαλάκη Ρόη Γαλλικής, Μπάλα Β & Σ. Μαυροματάκη Αγγλικής, Παπαδάκη Γ Μουσικής) αλλά και τον  κ. Ευθύμη Λεκκάκη, ιστορικό, που συνεργάστηκε και ήταν και παρών μαζί τους (ως ειδικός για το Πρόγραμμα του Σχολείου “ΚΡΗΝΕΣ”) ζωντάνεψαν χθες την ιστορία και το χώρο.
• “Κρήνες Εκπαίδευση & Πολιτισμός Στην Κοινότητα”  είναι μία πρότυπη εθελοντική κοινοτική πρωτοβουλία που υλοποιείται μέχρι σήμερα από τον Δήμο Πλατανιά σε συνεργασία με το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ). Έτσι ώστε να καταδειχθεί η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία της εκπαίδευσης στον πολιτισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό μέσα από ένα συμμετοχικό διάλογο με τους πολίτες σε μια σειρά από θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.
• Το πρόγραμμα “ΚΡΗΝΕΣ” λοιπόν, “ταξίδεψε” χθες με τους αυριανούς πολίτες της πόλης στη Παλιά πόλη και στα σημεία της πλατείας Μαυροβουνίου (συντριβανίου όπως την λέμε) όπου υπήρχαν τουλάχιστον δύο ΚΡΗΝΕΣ.
ΣΥΝ-κίνησαν τους πολίτες
• Κι αν απασχολεί το θέμα την τοπική κοινωνία! Μια δεκαετία και πλέον! Νάμαστε, λοιπόν, πάλι εδώ Χανιώτες! Στο ενετικό λιμάνι. Μπροστά στο σύγχρονο… φλοτεράτο συντριβάνι μας. Που όμως είναι αταίριαστο με το χρώμα και την ιστορία της Παλιάς Πόλης και του λιμανιού μας.
• Τα παιδιά κρατούσαν φωτογραφίες από το ενετικό αναβρυτήριο-κρήνη αλλά και την οθωμανική κρήνη που όντως υπήρχαν, στην πλατεία.
• Είχαν ετοιμάσει μάλιστα ένα κείμενο με τα ιστορικά στοιχεία των δύο κρηνών και στο τέλος διατύπωναν το αίτημα να αντικατασταθεί το υπάρχον συντριβάνι, είτε με το σωζόμενο (στον κήπο του Αρχαιολογικού μουσείου) ενετικό αναβρυτήριο είτε με το συντριβάνι των Μεβλεβλήδων της οθωμανικής περιόδου που βρίσκεται στην πλατεία 1866. Το αίτημα, όπως μάθαμε, υπέγραψαν πάνω από 150 πολίτες και καταστηματάρχες. Ενδεικτικός βέβαια ο αριθμός. Καθώς εάν γινόταν μια καμπάνια σε  όλους τους Χανιώτες, είναι πλέον βέβαιο ότι μετά από 15 χρόνια περίπου αντιρρήσεων που εκφράζονται, θα μετρούσαμε υπογραφές σε  χιλιάδες.
• Το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά «ΣΥΝ-κίνησαν», όπως γράφεται, τους πολίτες!
• Όντως, τους ΣΥΝ-κίνησαν. Καθώς και η ιστορική τους έρευνα ήταν τεκμηριωμένη και ήταν και πρωτότυπος και  διαδραστικός ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο το έκαναν. Επιπλέον, τρόπος πολύγλωσσος (σε 4 γλώσσες παρακαλώ),  τρόπος μουσικός.
Επίκαιρη συν-κίνηση
• Η υπογράφουσα τόσο από τούτη την στήλη όσο και από την στήλη “Εφημερίες” γράφει και επαναφέρει το θέμα της αντικατάστασης του υπάρχοντος αταίριαστου συντριβανιού με το χρώμα και την ιστορία της Παλιάς πόλης και του λιμανιού μας, από τότε που τοποθετήθηκε. Οι δυο τελευταίες αναφορές μου στα Χανιώτικα Νέα ήταν http://www.haniotika-nea.gr/as-allaxoume-to-sintrivani/ το 2017 και πέρυσι, 2018 εδώ: http://www.haniotika-nea.gr/me-ti-na-antikatastathi/.
• Πέρυσι το έκανα με την ευκαιρία μιας αναφοράς «περί ανάγκης αντικατάστασής του» από την π. αντιδήμαρχο πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη. Φάνηκε όμως ότι ήταν δική της μόνο άποψη. Αφού όχι μόνο δεν δόθηκε συνέχεια αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου το έθεσε, η τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου τεχνικών έργων ήταν αρνητική! (Τώρα αν πει ο Ραν ταν πλαν ότι τα “τεχνικά έργα” πολλές φορές -δυστυχώς- δεν έχουν και πολλή σχέση με τον πολιτισμό και την αισθητική θα θεωρηθεί… κακιούλα;;)
• Κι όμως, στο θέμα έχουν τοποθετηθεί θετικά -στα κοινωνικά δίκτυα- και Χανιώτες μηχανικοί που είτε υπηρέτησαν ή υπηρετούν ακόμα -ευδόκιμα και αποτελεσματικά- στο Γραφείο Παλιάς πόλης Χανίων. Αναφέροντας τις προσπάθειες που δεν ευδοκίμησαν για να χρησιμοποιηθεί το αυθεντικό ενετικό αναβρυτήριο σε μια ΣΥΝΘΕΣΗ που να ταιριάζει με το χρώμα και με την ιστορική συνέχεια του ενετικού μας λιμανιού.
• Επίσης, θεωρήθηκε ότι η ανάπλαση της Χάληδων και στη συνέχεια της Καραολή και Δημητρίου ήταν μια ευκαιρία για συνολική ανάπλαση και της πλατείας. Και ότι ήταν -και είναι λέμε εμείς- ευκαιρία να γίνει αυτό ΤΩΡΑ που συντελείται η ανάπλαση της περιοχής. Αυτός ήταν και πέρυσι ο δεύτερος λόγος της επαναφοράς του θέματος. Εγινε όμως, εις ώτα μη ακουόντων.
• Εδώ να σημειώσω ότι η αναφορά και των παιδιών του 3ου Δημοτικού στο συντριβάνι των Μεβλεβήδων που βρίσκεται στην πλατεία 1866 (αν και ούτε αυτό ανήκει στην αφιερωμένη σε αγωνιστές πλατεία 1866 αφού ήταν τοποθετημένο αλλού) είναι πράγματι μια πρόταση που παλιότερα έχει κατατεθεί στον δήμο Χανίων. Επίσης, όντως, υπήρχε στην πλατεία συντριβανίου μία οθωμανική κρήνη. Ογκώδης και χονδροειδής όμως. Και ναι μεν η παλιά πόλη αποτελεί ένα παλίμψηστο αρχιτεκτονικό μνημείο, αλλά το “χρώμα” και η περίοδος, με το οποίο είναι σχεδόν ταυτισμένη, είναι η ενετική περίοδος. Αρα, κατά την προσωπική μου άποψη αλλά και πολλών άλλων, η καλύτερη επιλογή είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος (το οποίο ίσως μπορεί να τοποθετηθεί στην αναπλασμένη πλατεία Μητροπόλεως όπου υπάρχει σχετικός χώρος – πρόβλεψη) με τη χρησιμοποίηση του αυθεντικού ενετικού αναβρυτηρίου σε μια νέα ΣΥΝΘΕΣΗ. (φωτ. 2)
Πολιτικοαυτοδιοικητική συν-κίνηση
• Η πρωτοβουλία, λοιπόν, του προγράμματος “ΚΡΗΝΕΣ” έρχεται σε μία κατάλληλη χρονική περίοδο. Την ώρα, δηλαδή, που μπορεί να προστεθεί ως συμπληρωματικό έργο της ανάπλασης της Χάληδων και της πλατείας.
• Είναι, επίσης, κατάλληλη περίοδος για να συν-κινήσει όχι μόνο τους πολίτες (κάτι που -ως φαίνεται από την ανταπόκρισή τους- πέτυχε απόλυτα) αλλά να συν-κινήσει και την επίκαιρη προεκλογική δημοτική περίοδο που διανύουμε. Και να τεθεί ως αίτημα των  σημερινών και αυριανών πολιτών της πόλης μέσω του προγράμματος “ΚΡΗΝΕΣ”.
• Απαιτείται, όμως, ΠΟΛΙΤΙΚΗ αυτοδιοικητική επιλογή και απόφαση.
• Θα ΣΥΝ-κινηθούν, αναλαμβάνοντάς την,

οι υποψήφιοι δήμαρχοί μας ;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα