To αμερικανικό ναυτικό υποχρεώνεται να περιορίσει τη χρήση σόναρ και εκρηκτικών σε περιοχές όπου ενδημούν θαλάσσια θηλαστικά, όπως η γαλάζια φάλαινα και η φώκια Monachus της Χαβάης, το μοναδικό είδος φώκιας που συγγενεύει με την ελληνική.
Η απόφαση ελήφθη κατόπιν εξωδικαστικής συμφωνίας με περιβαλλοντικές οργανώσεις που είχαν καταθέσει αγωγές.
Τα ενεργά σόναρ, συστήματα που εκπέμπουν ισχυρά ηχητικά κύματα για τον εντοπισμό υποβρύχιων στόχων, εμποδίζουν την ηχητική επικοινωνία των θηλαστικών και τα απομακρύνουν από τις περιοχές τους, εξήγησε ο δικαστής Ντέιβιντ Χένκιν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης. Σε μικρές αποστάσεις, οι ηχητικοί παλμοί μπορούν να προκαλέσουν κώφωση και θάνατο, καθώς τα θηλαστικά αποπροσανατολίζονται και εξοκέλλουν.
Μεγάλος κίνδυνος για τα θαλάσσια θηλαστικά ενσκήπτει και λόγω της χρήσης εκρηκτικών. Ενδεικτικά, το 2011 τέσσερα δελφίνια σκοτώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό έξω από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια ναυτικής άσκησης.
Το Δεκέμβριο του 2013, το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ υπολόγισε ότι το προτεινόμενο σχέδιο ναυτικών ασκήσεων και δοκιμών οπλικών συστημάτων θα επηρέαζε τα θαλάσσια θηλαστικά στη Νότια Καλιφόρνια και τη Χαβάη σε δέκα εκατομμύρια περιπτώσεις την επόμενη πενταετία και θα προκαλούσε το θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 2.000 ζώων.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός περιορίζει, χωρίς όμως να τερματίζει πλήρως, τη χρήση σόναρ και εκρηκτικών έξω από την Καλιφόρνια και τη Χαβάη.
Τα είδη που πλήττονται περισσότερο από αυτές τις ενέργειας είναι η γαλάζια φάλαινα, η ρυγχοφάλαινα και η φώκια Monachus schauinslandi (ή Neomonachus schauinslandi), άκρως απειλούμενη ξαδέλφη της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Ένας τρίτος συγγενής τους, η φώκια της Καραϊβικής Monachus tropicalis, κυρήχθηκε εξαφανισμένο είδος το 2008.
Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια έπειτα από αγωγές της ΜΚΟ Earthjustice και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες υποστήριξαν ότι η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας δεν έπρεπε να είχε δώσει άδεια στο ναυτικό για τη χρήση σόναρ.
Το Μάρτιο του 2015, ένα περιφερειακό δικαστήριο δικαίωσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εξωδικαστική συμφωνία που καλύπτει και τις δύο αγωγές.
«Εδώ και χρόνια, το Ναυτικό επέμενε ότι ήταν αδύνατο να αποφύγουν περιοχές υψηλής βιολογικής σημασίας για τα θαλάσσια θηλαστικά» σχολίασε ο δικαστής Χένκιν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Τώρα αναγνωρίζουν ότι μπορούν» τόνισε.
Η τελική συμφωνία προβλέπει ότι εάν τελικά αναφερθούν θάνατοι θηλαστικών η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας θα επανεξετάσει την άδεια που παραχωρεί στο ναυτικό για τη διενέργεια ναυτικών ασκήσεων.
Πηγή: econews