Βάλτε τα θαλασσινά σε περίοπτη θέση στο τραπέζι σας και μπείτε στη διαδικασία να τα απολαμβάνετε συχνά. Και τούτο επειδή, εκτός από τις γνωστές διεγερτικές τους ιδιότητες, τα θαλασσινά -κατά τους επιστήμονες – αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί πιστεύουν, με βάση νέα μελέτη, πως στο κέλυφος των θαλασσινών βρίσκεται το κλειδί για τη μακροζωία.
Η ουσία λέγεται γλυκοζαμίνη και όπως διαπίστωσαν επιστήμονες στην Ελβετία κατά τη διάρκεια της μελέτης τους σε ποντίκια, η χορήγησή της συμπληρωματικά με την κανονική διατροφή μπορεί να αυξήσει τα χρόνια που ζούμε.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η γλυκοζαμίνη φαίνεται ότι «ξεγελά» κατά κάποιον τρόπο τον οργανισμό δημιουργώντας αμινοξέα, τα οποία εκείνος αντιλαμβάνεται σαν πρωτεΐνες.
Έτσι, ο οργανισμός νομίζει ότι από τη διατροφή λαμβάνει κυρίως πρωτεΐνες και όχι υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μειώνεται το σωματικό βάρος και να αποφεύγεται ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση.
Η γλυκοζαμίνη δημιουργείται κυρίως από το κέλυφος των θαλασσινών, όπως είναι οι γαρίδες, τα καβούρια και ο αστακός, ενώ ο οργανισμός αρχίζει να την παράγει μετά την ηλικία των 45 ετών.
Μάλιστα, ήδη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, επειδή συμβάλλει στην παραγωγή αρθρικού υγρού και ενεργοποιεί τη διαδικασία της αυτοΐασης στους χόνδρους.
Παλαιότερη μελέτη με θέμα τη γλυκοζαμίνη και τη σχέση της με τη μακροζωία, έδειξε ότι η ουσία μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σχεδόν κατά 20%, τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 13% και από σοβαρές παθήσεις του αναπνευστικού κατά 41%.
(Πηγή: nationalgeographic)