Σε ρόλο «διακοσμητικό» και όχι πληροφοριακό παραμένουν πολλές πινακίδες κυκλοφορίας στην εθνική οδό. Και αυτό γιατί καλύπτονται από κλαδιά και θάμνους με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μη μπορούν να τις διαβάσουν παρά μόνο όταν περνούν ακριβώς από μπροστά τους, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Kαι αν οι σκεπασμένες πινακίδες για τους ντόπιους που γνωρίζουν τους δρόμους δεν αποτελούν πρόβλημα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους τουρίστες και τους επισκέπτες που κινούνται στην εθνική οδό (ΒΟΑΚ) και προσπαθούν να προσανατολιστούν.
Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και δεν έχει λυθεί με τα… κλαδέματα που κατά περιόδους μπορεί να γίνονται στους θάμνους και τα δέντρα, καθώς οι θάμνοι ξανά… μεγαλώνουν μπροστά από τις πινακίδες που βρίσκονται στην ίδια θέση.
Χθες στη διαδρομή από τον κόμβο Βαμβακόπουλου έως τον κόμβο Ταυρωνίτη, είδαμε σειρά από τέτοιες πινακίδες κυκλοφορίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μετά το σημείο της κάμερας του Γαλατά, μια μπλε πινακίδα έχει καλυφθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου με πράσινο και μόνο όταν ερχόμαστε κοντά διαπιστώνουμε ότι γράφει “κόμβος” (Πλατανιά) αλλά την απόσταση που μας χωρίζει από τον κόμβο δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε.
Πιο πέρα, μια άλλη πινακίδα ενημερώνει ότι φτάνουμε στον κόμβο Πλατανιά και αν συνεχίσουμε ευθεία πάμε προς Κίσαμο. Αυτή είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση.
Ομως, λίγο πριν τον συγκεκριμένο κόμβο δύο ταμπέλες είναι τόσο καλυμμένες από δέντρα και θάμνους που είναι αδύνατο να τις διαβάσουμε. Με δυσκολία διακρίνουμε περνώντας από δίπλα τους ότι η μία αναφέρει “70”, προφανώς ως όριο ταχύτητας στην ευθεία και η άλλη “300” ως απόσταση μέτρων από τον κόμβο Πλατανιά.
Συνεχίζοντας προς Ταυρωνίτη, η πινακίδα που ενημερώνει για τον συγκεκριμένο κόμβο έχει και αυτή ολόκληρη σκεπαστεί από θάμνους! Ακολουθεί, σε καλύτερη κατάσταση μια πινακίδα που πληροφορεί τους οδηγούς για τον κόμβο Ταυρωνίτη και τη στροφή προς Παλαιόχωρα και για τη διαδρομή στην ευθεία προς Κίσαμο.
Επίσης στην ε.ο. Χανίων Ρεθύμνης από το 10ο χλμ μέχρι το 12ο χλμ (λίγο πριν και λίγο μετά τον κόμβο για Μεγάλα Χωράφια – Άπτερα) μπορεί κανείς να διαπιστώσει τα παρακάτω: Στο 10ο και στο 12ο με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο θάμνοι έχουν καταλάβει τόσο την ΛΕΑ (βοηθητική λωρίδα) όσο και μέρος του οδοστρώματος. Ακριβώς στο 11ο με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο υπάρχει διόγκωση και αχρήστευση της ΛΕΑ εξ’ αιτίας προκείμενης κατολίσθησης της πλαγιάς νότια του δρόμου (που όταν γίνει θα θρηνήσουμε θύματα). Αμέσως μετά το 11ο κλμ πάλι με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο επί της ΛΕΑ και εν μέρει επί του δρόμου χάσκουν / γέρνουν προς τον δρόμο πλέγματα που μάλλον χρησιμοποιούνται ως φράχτες αλλά αποτελούν κίνδυνο αποκεφαλισμού κυρίως για δικυκλιστές. Από το 11ο έως το 10ο με κατεύθυνση προς Ηράκλειο επίσης υπάρχουν πλέγματα που έχουν υπερβεί την μπαριέρα και βρίσκονται στην ΛΕΑ άρα αποτελούν κίνδυνο γαι τους δικυκλιστές
Αν βγουν τα συνεργεία της Νομαρχίας για καθαρισμό και αποψιλώσεις όρεξη μόνο να έχουν με τα χάλια της Ε.Ο. Ο Θεός να την κάνει βέβαια αλλά πρέπει να είναι καθαροί οι χώροι μπροστά από όλες τις πινακίδες σήμανσης, επικινδυνότητας – ρυθμιστικές – πληροφόρησης, ώστε αυτές να είναι ορατές από σεβαστή απόσταση (ΚΟΚ άρθρο 4), προς όφελος της ασφάλειας πρώτα απ’ όλα. Ακόμα και μέσα στην πόλη υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και μάλιστα σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων, που αυτές είναι βέβαια αρμοδιότητα του Δήμου.
Και γιατί δεν αναφέρεστε στις δύο κραυγαλέες περιπτώσεις πινακίδων επί ΒΟΑΚ. Αυτής της πιο πολυσύχναστης κεντρικής εισόδου στην Σούδα ( Η μισή ταμπέλα, το κομμάτι που είναι στα λατινικά, είναι κριμένο τελείως από τα φυτά) και 100 μέτρα παρακάτω η ταμπέλα που δείχνει την έξοδο για το ΒΙΟΠΑ, που είναι κομμένη σε φέτες και πεσμένη από την θέση της. ( Κατά τ’ άλλα όλες οι οδικές πινακίδες γράφουν από πίσω τους ότι η καταστροφή τους διώκεται ποινικώς, τί γίνεται όμως όταν η ίδια ή πολιτεία τις αφήνει κατεστραμένες 😉