Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025

Θέατρο Αγ. Αποστόλων και πρώην κτήριο ΙΚΑ: Ανορθολογικές αποφάσεις της δηµοτικής Αρχής

Παρακολουθούµε αυτές τις µέρες την εξέλιξη και τον διάλογο για δύο αποφάσεις της δηµοτικής Αρχής, εκ των οποίων η µία αφορά την κατεδάφιση του κτηρίου που κάποτε στέγαζε το ΙΚΑ επί της οδού Νεάρχου και η άλλη τη δηµιουργία µεγάλου ανοικτού θεάτρου στους Αγίους Αποστόλους.

Για το εάν πρέπει να κατεδαφιστεί το κτήριο πρώην ΙΚΑ έχω τοποθετηθεί αρνητικά σε σχετική συνεδρίαση του προηγούµενου ∆ηµοτικού Συµβουλίου, διότι πιστεύω ότι είναι ένα από τα λίγα αρχιτεκτονικά αξιόλογα κτήρια που απέµειναν στην πόλη µας από την εποχή του µοντερνισµού. ∆υστυχώς από τα τότε λεχθέντα από τον κ. δήµαρχο, εκφράστηκε µε απαξίωση για κάτι που φάνηκε να µην καταλαβαίνει.
Θα συµφωνήσω απόλυτα µε την άποψη της αρθρογράφου των ”Χανιώτικων νέων” κ. Μάγιας Σπανουδάκη, που µε τίτλο ”Η κυριαρχία του αρχοντοχωριατισµού”, αναφέρει ότι έχουµε στην κεντρική είσοδο της πόλης µας, επί της οδού Νεάρχου, το κτήριο του ΙΚΑ και απέναντί του το «σπίτι του στρατηγού», δύο κτίσµατα µε την σφραγίδα του ελληνικού µοντερνισµού, που έχουν τις καταβολές τους στο αρχιτεκτονικό κίνηµα του Μπάουχαους. Θα προσέθετα επίσης ότι αυτά τα κτήρια εκτός του ότι συνοµιλούν µεταξύ τους, συνοµιλούν και µε το παλαιότερο κτήριο των Ιταλικών στρατώνων, που προορίζεται για το µελλοντικό δηµαρχείο. Οι ανάγκες στέγασης της τεχνικής υπηρεσίας που πρόκειται να στεγαστεί εκεί, κάλλιστα µπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς να αλλοιωθεί τουλάχιστον εξωτερικά η µορφή του κτηρίου.
Σε διαφορετική περίπτωση µε την σφραγίδα της δηµοτικής Αρχής, θα προστεθεί άλλη µια καταστροφή πολύτιµου κτηριακού αποθέµατος. Όλα αυτά σε µια πόλη που παραλάβαµε µε µεγάλο κτηριακό πλούτο τον οποίο συστηµατικά καταστρέφουµε, µε κατεδαφίσεις και αλλοιώσεις νεοκλασικών, µε την κατεδάφιση της ΑΒΕΑ, του λιµενικού περιπτέρου, του Ξενία κ.λπ…
Σε όλα αυτά δυστυχώς υπάρχουν και ευθύνες της Αυτοδιοίκησης που συχνά είτε πρωταγωνίστησε είτε σιώπησε.
∆εν έχει γίνει δυστυχώς ακόµα κατανοητή η αξία διατήρησης και των νεότερων αξιόλογων κτηρίων που διηγούνται την ιστορία των πόλεων. Γι’ αυτό ιδιαίτερη αξία θα έχει η εγρήγορση φορέων όπως τα επιµελητήρια, ο σύλλογος αρχιτεκτόνων κλπ.
Υποχρέωση όλων εµάς των πολιτών και ιδιαίτερα των τοπικών αρχών, είναι να διατηρούµε τον χαρακτήρα και τις µνήµες της πόλης µας και όχι να καταστρέφουµε.
∆υστυχώς όµως όσο δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την τοπική µας κοινωνία και τους φορείς της, αυξάνεται η αυταρέσκεια της δηµοτικής αρχής µε ότι αυτό προοιωνίζει.
Το δεύτερο θέµα είναι η πρόθεση της δηµοτικής αρχής να κατασκευαστεί στον χώρο του πάρκου των Αγίων Αποστόλων ανοικτό θέατρο 1700 θέσεων. Μέχρι τώρα είχαµε µείνει σε ένα θέατρο µικρής κλίµακας 650 θέσεων που είχε προδιαγραφεί στο διαχειριστικό σχέδιο του πάρκου, που είχε ανατεθεί για µελέτη επί της δικής µας θητείας.
Στο ερώτηµα για το αν χρειαζόµαστε ένα θέατρο τέτοιου µεγέθους, µε δεδοµένο ότι κάποια στιγµή θα παύσει η χρήση της ανατολικής τάφρου, η άποψή µου είναι ότι ναι το χρειαζόµαστε. Η διαφωνία µου είναι στο σηµείο χωροθέτησης ενός θεάτρου αυτού του µεγέθους, έξω από την πόλη, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της κυκλοφορίας στην περιοχή, την επιβάρυνση του πάρκου, την ταλαιπωρία των µετακινουµένων και το κόστος που προκύπτει.
Η δικιά µου πρόταση, όµοια µε αυτήν που είχε κατατεθεί στο διαχειριστικό σχέδιο του δήµου που παραδόθηκε στον στρατό το 2018 εν όψει της παραχώρησης, είναι το ανοικτό αυτό θέατρο να γίνει στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη χωροθέτηση, ταιριάζει µε τον χαρακτήρα του χώρου, (πρωτίστως χώρος πρασίνου, πολιτισµού, αναψυχής), δεν απαιτεί µετακινήσεις για το µεγαλύτερο µέρος του πληθυσµού και η πόλη µέσα στον αστικό ιστό της θα έχει ένα θέατρο που καλύπτει τις ανάγκες που αποδεδειγµένα έχει.
Θα ήθελα να είµαι αισιόδοξος, ότι η δηµοτική αρχή θα λάβει υπ’ όψιν της προβληµατισµούς και προτάσεις που εκφράζονται για τα σοβαρά αυτά ζητήµατα, αλλά η µέχρι τώρα συµπεριφορά της δεν µου το επιτρέπει.
Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι αγοράσαµε το πανάκριβο οικόπεδο της ΑΒΕΑ, προοριζόµενο για πάρκινγκ, µε τα νερά να φτάνουν στο επίπεδο του Α΄ υπογείου, ενώ νοικιάσαµε το κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων που προορίζεται για το δηµαρχείο της πόλης. Επί τη ευκαιρία, σε πιο στάδιο βρίσκεται άραγε η αξιοποίηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ;
Θα πρέπει όµως η κοινωνία που φαίνεται να µην αντιδρά επαρκώς, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει ανορθολογισµός, να µην επαφίεται σε «φωτισµένους» κι ας είναι αιρετοί, όταν αυτοί κλείνουν τα αυτιά και λοξοδροµούν από τις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων που τάχθηκαν να υπηρετούν.

*Ο Τάσος Βάµβουκας είναι τ. δήµαρχος Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα