21.7 C
Chania
Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Θέατρο ή όχι στο Πάρκο των Αγίων Αποστόλων;

Ανοιχτή συζήτηση χθες στα Χανιά

 

Θέατρο ή όχι στο πάρκο Αγίων Αποστόλων; Θέσεις και προτάσεις σε αυτό το θέµα συζητήθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε χθες η δηµοτική παράταξη της Κατερινας Μανιµανάκη: “Ονειρο είναι τα Χανιά”, στο θέατρο “∆ηµ. Βλησίδης”.

Η κα Μανιµανάκη εξέφρασε σε δηλώσεις της τη διαφωνία της στη δηµιουργία θεάτρου στους Αγ. Αποστόλους. Αναγνώρισε, πάντως, την ανάγκη δηµιουργίας νέου θεάτρου στα Χανιά καθώς αυτό της Ανατολικής Τάφρου έχει ηµεροµηνία λήξης.

Στην πρόσκληση της παράταξης Μανιµανάκη, ανταποκρίθηκε η δηµοτική αρχή µε τον δήµαρχο Παναγιώτη Σηµανδηράκη, σε δηλώσεις του να επιµένει στη δηµιουργία του θεάτρου 1.700 θέσεων στους Αγ. Αποστόλους. Είπε µάλιστα ότι από τη θητεία του Γιώργου Κατσανεβάκη στη Νοµαρχία, το νοµαρχιακό συµβούλιο είχε λάβει απόφαση για κατασκευή θεάτρου 1.500 θέσεων στον ίδιο χώρο. Στη συνέχεια ελήφθησαν και άλλες αποφάσεις που τροποποιούσαν το µέγεθος αλλά πάντοτε χωροθετούσαν θέατρο στη συγκεκριµένη περιοχή. Και η άποψή µας ως δηµοτική αρχή είναι ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα αρκετά µεγάλο θέατρο, να καλύψει τις ανάγκες σε σηµαντικές παραγωγές, µουσικές, καλλιτεχνικές.

Μία κατασκευή η οποία δεν διαφέρει και πολύ από τη συζήτηση που γίνεται για ένα µικρότερο θέατρο αλλά που δίνει απάντηση στην ανάγκη που έχει αυτή τη στιγµή η πόλη. Ταυτόχρονα, οι χώροι πολιτισµού, όπως ένα θέατρο, δεν είναι ασύµβατοι µε το πράσινο αλλά και µε τη γενικότερη φυσιογνωµία που οφείλουν να έχουν οι Αγιοι Απόστολοι ως µητροπολιτικό πάρκο για όλους τους Χανιώτες και για όλους τους ανθρώπους όχι µόνο του ∆ήµου αλλά και ευρύτερα».

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΑΝΙΜΑΝΑΚΗ

Στην εισήγησή της η κα Μανιµανάκη, έκανε µια µικρή ιστορική αναδροµή στον χώρο των Αγίων Αποστόλων, για να αναφερθεί στο σήµερα και να υποστηρίξει:

«Στις 27 Ιανουαρίου του 2025, ήρθε στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο ένα συγκεκριµένο ερώτηµα αν προκρίνουµε τη δηµιουργία θεάτρου 1700 θέσεων που ήταν και η θέση της δηµοτικής αρχής. Η εισήγηση του θέµατος περιλάµβανε µια διερευνητική µελέτη από ιδιωτικό µελετητικό γραφείο και µια εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ∆ήµου ως επιβλέπουσας υπηρεσίας, που και οι δύο εκφράζουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για κυκλοφοριακή κατάρρευση κατά την πρόσβαση στον χώρο. Οι ανησυχίες από την προσθήκη µιας επιβαρυντικής χρήσης δεν εκφράζονται µόνο σε αυτό το πεδίο, της πρόσβασης. Υπάρχει µεγάλη γκάµα προβληµατισµών που ακούσαµε από φορείς που επισκεφτήκαµε προσπαθώντας να διερευνήσουµε τις επιπτώσεις µιας τέτοιας χρήσης. Απλώς για τη διερευνητική µελέτη που ζητήθηκε, τέθηκε το ζήτηµα της πρόσβασης και της συγκοινωνίας µόνο.

Η δική µας θέση, µε βάση την εισήγηση των επιστηµόνων, ήταν αντίθετη. Οχι στη δηµιουργία θεάτρου 1700 θέσεων. Η εισήγηση εν τέλει ψηφίστηκε στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο από τους συµβούλους της συµπολίτευσης µόνο».

Παράλληλα, η κα Μανιµανάκη σηµείωσε ότι τη δηµιουργία ενός µεγάλου υπαίθριου θεάτρου, ίσως και µεγαλύτερου από 1700 θέσεις,  είναι βέβαιο ότι χρειάζεται η πόλη µας και κατ’ επέκταση ο νοµός µας και αυτό «πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση πριν παρθεί κάποια οριστική απόφαση που θα επιβαρύνει καίρια το µοναδικό περιβάλλον του πάρκου των Αγίων Αποστόλων.

Συνεχίζουµε να πιστεύουµε ότι υπάρχει χρόνος και λέµε αυτή τη στιγµή να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος και διαβούλευση για τη χωροθέτηση ενός µεγάλου υπαίθριου θεάτρου στα Χανιά».

Από τη µεριά της, το µέλος της παράταξης, δηµοτική σύµβουλος, Ζωή Γεωργούλα, που χειρίστηκε το θέµα στη συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, τόνισε ότι «ο τρόπος µε τον οποίο ήρθε το θέµα στο δηµοτικό συµβούλιο δεν µας επιτρέπει να γνωρίζουµε αν η δηµοτική αρχή πιστεύει ότι το πάρκο των Αγίων Αποστόλων αποτελεί µε απόλυτο τρόπο την πρώτη επιλογή -ανεξαρτήτως δηλαδή ύπαρξης εναλλακτικών- για τη χωροθέτηση µεγάλου υπαίθριου θεάτρου ή αν το γεγονός ότι το µόνο µεγάλο υπαίθριο θέατρο της πόλης, αυτό της ανατολικής Τάφρου, που πρόκειται να πάψει να λειτουργεί άµεσα, οδηγεί σε εσπευσµένες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το πάρκο των Αγίων Αποστόλων αποτελεί τον κύριο χώρο καταφυγής για µια σειρά από δραστηριότητες αναψυχής και άθλησης και πνεύµονα πρασίνου, αλλά και διεκδίκηση και σύµβολο κοινωνικών αγώνων, καθορίζει εξ αρχής τους όρους µιας εισήγησης για νέα χρήση.

Αυτό που λέµε λοιπόν καταρχήν είναι ότι αν θέλει κάποιος να προσθέσει άλλη µία χρήση µε τέτοιο φόρτο στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, το ελάχιστο που οφείλει να αποτελέσει αφετηρία της σκέψης του, είναι µια πλατιά διαβούλευση µε επιστηµονικούς, κοινωνικούς και θεσµικούς φορείς».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «και η αφετηρία και η διαδροµή που προτείνουµε είναι διαφορετική και είµαστε εδώ για να την υλοποιήσουµε µε κάθε τρόπο, δεν θα δεχθούµε ως απάντηση δεν υπάρχουν λεφτά για άλλη λύση χωροθέτησης και πρέπει να επιλέξουµε το πάρκο των Αγίων Αποστόλων. Ας κοπούν τα χρήµατα από όποιο άλλο σχέδιο, δεν θα θέσουµε σε διακινδύνευση τον θησαυρό που συνιστά το πάρκο».

Στη συζήτηση µίλησαν ο Λευτέρης Βεργεράκης αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, η Ζωή Φονδουλάκου δασοπόνος εκ µέρους της ∆ιεύθυνσης ∆ασών, ο Φώτης Καζάσης πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (τµήµα ∆υτικής Κρήτης), η Άννα ∆ασκαλάκη πρόεδρος του παραρτήµατος Κρήτης ΓΕΩΤΕΕ, η Μαρία Βλαζάκη επίτιµη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων, από την Οικολογική Πρωτοβουλία ο Φώτης Ποντικάκης, ο Μηνάς Βουλγαρίδης, ο Γιάννης Τσουκάτος, κ.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα