Μια μέρα του 1885 στη Βουλή των Ελλήνων ο εκ Σφακίων Βουλευτής των εις τον Αδάμαντα της Μήλου Κρητικών, Γεώργιος Ξενουδάκης, βροντοφώνησε ισχυρό λόγο, που συντάραξε τις ψυχές των παριστάμενων συναδέλφων του ακροατών.
Πρότυπο διορατικού, ανιδιοτελούς και πατριωτικού πολιτικού ανδρός, αποκάλυπτε την πραγματικότητα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, που συνέχιζαν να παραμένουν αναλλοίωτες στην ουσία τους για χίλια περίπου χρόνια από το 1071 μ.Χ. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο αείμνηστος μέγας ευεργέτης και πολιτικός
«Μετά της Τουρκίας ούτε είχομεν, ούτε θα έχωμεν φιλίαν. Αδύνατοι και δειλοί, θα έρπωμεν εις τας αυθαιρέτους αξιώσεις αυθάδους πασά. Θέλομεν Κυβέρνησιν πολεμικήν, διότι πολεμούμεθα – θέλουμε κυβέρνησιν αντάξιαν του προορισμού της Ελλάδος.
Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη Ν.Δ. μιλά για
τη θητεία που ολοκλήρωσε και σχεδιάζει την επόμενη
“ Αχανής χώρα η Τουρκία, κατακτητής απέραντων εδαφών μεγάλων κρατών πολύγλωσση, οπαδός διαφορετικών θρησκειών, πολυφυλετική και πολυπολιτισμική, με βαθιά κουλτούρα, μάνα και τροφός σπουδαίων ανδρών, όπως τους Σουλεϊμάν τον 2ο και τον μόλις 22 ετών Μωάμεθ τον 2΄, τον επονομαζόμενο Εκπορθητή της Κωνσταντινούπολης Συνομήλικος θαυμαστής και μιμητής του Μ. Αλεξάνδρου, με φιλοδοξίες κοσμοκράτορα και μεγαλόπνοα σχέδια και οράματα.. Η Τουρκία δυναστεύει ένα ευρύ μωσαϊκό λαών από τα βάθη της Ασίας, που είχε περάσει ο Μ. Αλέξανδρος δεκαπέντε αιώνες πριν,. Όπως το σημερινό Ιράκ, εστία πανάρχαιων Πολιτισμών. Των Σουμερίων, Βαβυλωνίων και Ασσυρίων. Το Ιράν της Περσικής Αυτοκρατορίας, τη Συρία, την Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία,την Ελλάδα, χώρες που συναπάρτιζαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κυρία αντίπαλο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που θεωρείτο συνεχιστής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Με άλλους αντιπάλους, όπως την Ρωσική Αυτοκρατορία, την Βρετανική και την Αυστροουγγρική. Τεράστιοι Πυρήνες Εξουσίας, που διαδέχτηκαν το Φεουδαρχικό καθεστώς, που είχε κατακλύσει τη παγκόσμια κοινωνία, επιβάλλοντας την ολιγαρχία και τις αρχές της ιδιοτέλειας, της αδικίας και της ανισότητας.Χώρες μεγάλης εδαφικής εμβέλειας, στρατιωτικής, στρατηγικής και οικονομικής ισχύος, δημιούργησαν εστίες Αυτοκρατοριών, μέχρι που ο φυσικός νόμος της Αλλαγής τις κατάργησε και έφερε στο προσκήνιο την εξουσία της Αριστοκρατίας, προκειμένου να αποδυναμωθεί η Αυτοκρατορική εξουσία.και προλειανθεί το έδαφος για φιλελεύθερες κοινωνίες, που τελικά θα οδηγήσουν στην ατραπό της Δημοκρατίας. Τη διέλευση αυτή δια μέσου αιώνων σκότους και της εξόδου στο φως δεν ολοκλήρωσε η Τουρκία,όπως έπραξε η Δύση,΄με αποτέλεσμα να μείνει εγκλωβισμένη σε μια παρατεταμένη μεσαιωνική εποχή, τραγικά χαμένη και θαμμένη σ’ ένα υγρό, βαθύ και ξεχασμένο υπόγειο του παρελθόντος, βαλλόμενη από φαντασιώσεις και οπτασίες λαμπρών περασμένων μεγαλείων…
Μας θυμίζει κάτι αυτό και κάποιους:
Άνευ της Δυτικοποίησης της, η Τουρκία θα παραμείνει ξένη και ασυγχρώτιστη με τον υπόλοιπο κόσμο, προβαίνοντας ίσως σε μέχρι κάποιου βαθμού μίμηση εξωτερικής εμφάνισης, αλλά ο εσωτερικός της κόσμος ξένος ίσως να παραμένει στην αλλαγή, στο παρελθόν πάντα γαντζωμένος. Ο Κεμάλ Ατατούρκ οραματίστηκε τον εκσυγχρονισμό της χώρας του δια της μύησης της στον Δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης για να ενταχθεί
πιο αρμονικά και επιτυχημένα στον αεί εξελισσόμενο homo sapiens, πρότυπο του οποίου είναι ο Ευρωπαίος. Επειδή όμως, ως φαίνεται, η αλλαγή δεν επέρχεται με οράματα και ισχυρές βουλήσεις κατόχων εξουσιών, αλλά όταν έχει κλείσει ο ιστορικός κύκλος μιας χώρας για ν’ αρχίσει την ανάπλαση και μετασχηματισμό της στον νέο και ευρύτερο πολιτισμικό καμβά ενός πλέον προηγμένου νέου κόσμου
Η μετουσίωση των μεγάλων πολιτισμών, που άκμασαν στην ανθρωπότητα μέσα στον χρόνο και αποτελούν πνευματικό κληροδότημα του homo sapiens στον homo universalis, που θα τον διαδεχθεί, αναμένεται ως το μέγιστο κοσμογονικό γεγονός. Η αρχαιολογία και η αρχαιογνωσία θα αποτελούν ειδικά γνωστικά θέματα, ενώ η τεχνολογία και η αστρονομία π.χ. θα βρίσκονται στο προσκήνιο, σε συνεχή ενέργεια στον προθάλαμο του εγκεφάλου του νέου homo.
Αλλά ας μη φύγουμε μακρυά από το θέμα μας και περιπλανηθούμε σ’ έναν ίσως πρόωρο όραμα του κόσμου του μέλλοντος, στον οποίον εύκολα μπορούμε να αποπλανηθούμε σε σκοτεινά μονοπάτια…Το θέμα μας είναι ότι η πολιτική διάγνωση, που έκανε ο οξυδερκής και συνάμα ενορατικός Γεώργιος Ξενουδάκης, περιγράφει μια αντικειμενική πραγματικότητα της εποχής, με τις αδυναμίες και ανάγκες της -” Αδύνατοι και δειλοί, θα έρπωμεν εις τας αυθαιρέτους αξιώσεις αυθάδους πασά” Κάτι που δεν πράττουμε άλλο. Όπως έχουμε κυβέρνηση αρματωμένη με πλούσιο και υπερσύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό, που καθηλώνει και στην πραγματικότητα προσγειώνει οποιονδήποτε αιθεροβάμονα αυθάδη πασά.
Και η τελευταία κεραυνοβόλα ρήση του πεφωτισμένου Γεωργίου Ξενουδάκη “ θέλομεν Κυβέρνησιν ανταξίαν του προορισμού της Ελλάδος¨”. χρήζει αποκρυπτογράφησης, ως προς την βαρυσήμαντη έννοια του προορισμού της Ελλάδος, που θα επιχειρήσουμε στο επόμενο άρθρο.
*Ο Φώτης Κωνσταντινίδης PhD
είναι σεναριογράφος – σκηνοθέτης