Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Θεόδωρος ο Σάμιος

Ο Θεόδωρος γεννήθηκε στη Σάμο κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Οπως λένε οι πιο βάσιμες μαρτυρίες, ήταν γιος του γνωστού γλύπτη της εποχής  Τηλεκλή.
Ενας εκ των δυναμικότερων και πιο παραγωγικών δημιουργών στον τομέα του της τότε Ιωνίας και   κατά πολλές μαρτυρίες  σημαντικών αρχαίων ιστορικών, όπως του Ηροδότου και των  Ρωμαίων Βιτρουβίου και Πλινίου,  όπως επίσης και του Παυσανία. Ο Θεόδωρος εφηύρε τον τόρνο, το γωνιόμετρο, τα κλειδιά αποκοχλίωσης, ακόμα και το αλφάδι.
Λέγεται ότι εγχάραξε και το δακτυλίδι του Πολυκράτη. Κατά τον Παυσανία λέγεται ότι ήταν πρωτοπόρος       στην ανακάλυψη νέων μεθόδων χύτευσης χαλκού, της γνωστής ως τεχνική χαμένου κεριού. Ο δε Πλίνιος ονομάζει τον Θεόδωρο εφευρέτη της κλειδαριάς και του κλειδιού.
Συνεργάστηκε με τον Σάμιο γλύπτη Ροίκο και μαζί επέφεραν πολλές αλλαγές στον τομέα της γλυπτικής και μεθόδους χύτευσης. Εφεραν την  επιβολή οργανικής δομής στον ιωνικό αρχιτεκτονικό ρυθμό, μαζί δημιούργησαν νέους ναούς μεγάλων διαστάσεων, μαζί κατασκεύασαν τον μεγαλειώδη  δίπτερο ναό στο Ηραίο της Σάμου, που ήταν και η αιτία να εκδώσει ο Θεόδωρος το πρώτο αρχιτεκτονικό σύγγραμμα, αλλά δυστυχώς σήμερα δεν σώζεται.
Οπως επίσης συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες Μεταγένη και Χερσίφρονα που μαζί κατασκεύασαν τον πρώτο αρτεμίσιο ναό στην Εφεσο. Η συμβολή του Θεοδώρου στο συγκεκριμένο έργο ήταν άκρως πολύτιμη γιατί τους έδωσε πολύτιμες πληροφορίες περί θεμελίωσης του οικοδομήματος επάνω    σε ελώδες έδαφος. Ο Θεόδωρος κατασκεύασε έναν χρυσό κρατήρα στα ανάκτορα του βασιλιά Κροίσου και έναν τεράστιο κρατήρα 600 αμφορέων,  δηλαδή  είχε χωρητικότητα 1.800 λίτρων περίπου. Οσο αβάσιμες  και αν τύχει να βρεθούν οι πληροφορίες των ιστορικών της μεταγενέστερης εποχής του, ένα είναι το βέβαιο: Ο Θεόδωρος  δεν ήταν ένας απλός γλύπτης, ειδάλλως δεν θα άφηνε τόσο έντονα τη σφραγίδα του. Και μόνο να φανταστούμε ότι χάρη σε αυτόν υπάρχουν ακόμα και σήμερα ορισμένα εργαλεία και τεχνικές που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, είναι αρκετό για να τον κατατάξουμε στην κατηγορία των μεγάλων και πρωτοπόρων εφευρετών και αρχιτεκτόνων της αρχαίας Ελλάδος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Κατά τον Βιρτούβιο θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας του Θόλου των Δελφών Ο θόλος των Δελφών έχει μοναδικές αναλογίες αρκεί κάποιος να έχει (ή να ανακαλύψει )τα κλειδιά-αριθμούς για να μπορέσει να κατανοήσει τα Δελφικά μυστήρια και την Πυθαγόρεια αριθμητική -γεωμετρία αστρονομία -μουσική Πρόκειται για μοναδικό μνημείο κατασκευασμένο από μυημένο αρχιτέκτονα
    στην αρμονία των αριθμών και η χρήση του δεν ήταν μόνο λατρευτική αλλά αποτελούσε ένα τέλειο αστεροσκοπείο σε επαφή με το …..Δικταίο Αντρο και τον Επιμενίδη
    Περισσότερες διευκρινήσεις σε φιλομαθείς με γνώσεις αριθμητικής γεωμετρίας -αστρονομίας( πλανητικό σύστημα)
    Ευχαριστώ Γοργίας Γεώργιος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα