Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Θεοκράτες εν καµίνω

Ανατρέπεται το σκηνικό του θεάτρου των πολιτικών εξελίξεων στη Μ. Ανατολή µετά από πλήθος ερωτηµάτων για τις συνθήκες ή τους λόγους του θανάτου του Ιρανού Προέδρου Εµπραχίµ Ράισα µε την πτώση του ελικοπτέρου Bell-212 αγορασµένο από τις ΗΠΑ στις αρχές του 2000. Μετέφερε τον ίδιο, τον ανερχόµενο πολιτικά υπουργό του των Εξωτερικών Αµπτουλαχιάν, 5 εν συνόλω άτοµα που επέστρεφαν απ’ το Αζερµπαϊτζάν. Εκεί ο Ραΐσι είχε συνοµιλίες µε τον πρόεδρο Αλίεφ και ήταν η πρώτη φορά που συναντιόντουσαν µετά την ήττα των Αρµενίων στο Ναγκόρνο Καραµπάχ. Το Bell- 212 συνόδευαν και άλλα ελικόπτερα µε πολιτικούς και θεοκρατικούς αξιωµατούχους, τα οποία επέστρεψαν άθικτα.

Το ελικόπτερο του προέδρου συνετρίβη κάνοντας αναγκαστική προσγείωση εν µέσω καταιγίδας σε δύσβατη βουνοκορφή. Αποκαλύφθηκε ότι το σύστηµα αναγνώρισης είχε απενεργοποιηθεί για άγνωστους λόγους, το οποίο µαταίως αναζητούσαν τα σωστικά συνεργεία µε αποτέλεσµα τα συντρίµµια να εντοπιστούν µετά 13 ώρες από την πτώση µε τη βοήθεια τουρκικών drones.

Το γεγονός συνέβη λίγες εβδοµάδες µετά το πυραυλικό χτύπηµα σε κτήριο της πρεσβείας του Ιράν στη ∆αµασκό. Για πολλούς ο Εµπραχίµ Ραΐσι εκλεκτός του ανωτάτου ηγέτη της χώρας Αγατολάχ Χαµενεΐ, παλαιότερα δικαστικός άτεγκτος εναντίον των αντιπάλων του στην ταραχώδη 10ετία του 1980 και υπαίτιος της µατωµένης καταστολής της εξέγερσης του 2022, διχάζει τον ιρανικό λαό και µετά τον θάνατό του.

Τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια η βαναυσότητα του ανθρώπου που φίµωσε κάθε αντίθετη φωνή και τιµωρούσε προφορικές ενστάσεις ή διαµαρτυρίες, χαρακτηρισθείς ως “χασάπης της Τεχεράνης”. Παρά ταύτα το Ιράν µπλοκάρει τις φήµες γύρω στο τι οδήγησε την πτώση του ελικοπτέρου, χωρίς να ανακοινώνεται επισήµως η ακριβής αιτία εν µέσω εντάσεων πολέµου και γεωπολιτικής αστάθειας στη Μ. Ανατολή.
Ένοχοι της τραγωδίας θεωρούνται οι ΗΠΑ ένεκα των κυρώσεων και το εµπάργκο «σε βασικά αεροπορικά εξαρτήµατα», θέση την οποία υποστήριξε και ο Ρώσος Υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ. Ωστόσο οι Αµερικανοί το διέψευσαν και τόνισαν ότι πρόκειται για «σκόπιµη πρόκληση βλάβης».

Κατά τα λοιπά ο Εµπραχίµ Ραΐσι θα µείνει στην ιστορία του Ιράν ως ένας αρχιδικαστής που έστειλε στο θάνατο όλους και αντιφρονούντες αντιπάλους του καθεστώτος άνευ αξιόλογης αιτίας. Ο διάδοχος του Ραΐσι που θα προκύψει µετά 50 ηµερών εκλογικής διαδικασίας έχει ν’ αντιµετωπίσει άνοιγµα του αυταρχικού καθεστώτος προς τα γειτονικά κράτη από Ιράκ µέχρι την Υεµένη για να επιβάλλει την παρουσία του και να τα επηρεάζει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα