Κύριε διευθυντά,
ο κ. Βασιλομανωλάκης γράφει στα Χ.Ν της 17.07.2019 πως θεωρεί τη χειμερινή ώρα ως τη σωστή λύση στην επιλογή μιας μόνιμης ώρας. Γιατί αυτή είναι, λέει, η πραγματική ώρα, ενώ η θερινή απέχει από αυτήν, στα Χανιά, έως και 1 ώρα και 54 λεπτά.
Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί εγώ πιστεύω πως είναι καλύτερα να μείνει μόνιμα η θερινή ώρα, και ας μην είναι αυτή η πραγματική (πραγματική δεν σημαίνει και φυσιολογική, αν και ανταποκρίνεται στη φύση του ανθρώπου, αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό).
Με τη θερινή ώρα, στο ρολόι μας, απολαμβάνουμε κάθε βράδυ μία ώρα πιο πολύ φως της ημέρας. Αυτό είναι κάτι που αρέσει σε όλους τους ανθρώπους.
Με τη χειμερινή ώρα, το μόνο που “κερδίζουμε” είναι πως όταν το ρολόι δείχνει 12 το μεσημέρι,ο ήλιος είναι περίπου στο πιο ψηλό του σημείο. Ενώ όταν δείχνει 12 με τη θερινή ώρα, δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί. Αλήθεια, ποιον ενδιαφέρει αυτό; Τώρα που έχουμε 7 μήνες θερινή ώρα, ποιος αντιλαμβάνεται και ποιον ενοχλεί πως στις 12 ο ήλιος δεν είναι στο πιο ψηλό σημείο;
Aλλωστε, δεν απεικονίζονται τα διάφορα μέρη της μέρας σταθερά στο ρολόι. Δεν αρχίζει πάντα την ίδια ώρα η μέρα και δεν σκοτεινιάζει την ίδια ώρα. Γιατί λοιπόν να είναι υποχρεωτικά στις 12 ο ήλιος στο πιο ψηλό σημείο; Επίσης, στον βιολογικό ρυθμό της μέρας μας δεν αλλάζει τίποτα με μόνιμη την θερινή ώρα, εφόσον γυρίζει όλο το ρολόι. Τα σημεία αναφοράς της μέρας έχουν πάντα τις ίδιες αποστάσεις μεταξύ τους: ξύπνημα, αρχή δουλειάς ή σχολείου, μεσημέρι, σχόλασμα, βραδινή απασχόληση, ύπνος, ξύπνημα. Υπάρχουν βέβαια φωνές από επιστήμονες που λένε πως η θερινή ώρα μας αρρωσταίνει. Δεν πείθουν όμως τα επιχειρήματα τους. Δεν νομίζω να έβλαψε τη δημόσια υγεία η θερινή ώρα που έχουμε τόσα χρόνια τώρα. Απεναντίας, η χαρά της ζωής που μας δίνει η μία ώρα παραπάνω φως της ημέρας τα βράδια, είναι σίγουρα καλή και για την υγεία μας.
Γιώργος Κιαγιάς