Οι καταστροφές στο Μάτι χάλασαν όλο τον προγραμματισμό των ισχυρών του Μαξίμου, γιατί προβλεπόταν ο πρωθυπουργός να ανακοίνωνε με διάγγελμά του στη Δ.Ε.Θ. (8 & 9 Σεπτεμβρίου) την πανηγυρική (!) έξοδο απ’ το μνημόνιο και τη σκέψη του να αιφνιδιάσει με τολμηρές πρωτοβουλίες, που μόνον εκείνος γνώριζε. Ίσως σ’ αυτές να ήταν και η αναγγελία πρόωρων εκλογών για τον Οκτώβριο.
Η ιδέα αυτή εγκαταλείπεται, πλέον, διότι τώρα οι δραστηριότητες της κυβέρνησης στρέφονται στη διαχείριση της κρίσης, μετά τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι. Αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να στρέψει την προσοχή του σ’ ένα σαρωτικό ανασχηματισμό μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε τις εκλογές ούτε που τις σκέπτεται και αφήνει για αργότερα την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
Είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις εσχηματίζοντο ανέκαθεν χωρίς την τήρηση κανόνων πολιτικών προδιαγραφών κατά τον ίδιο τρόπο που αναπτύχθηκε η άναρχη δόμηση και δημιουργήθηκαν πόλεις δίπλα στο κύμα, κατά παράβασιν της πολεοδομικής νομοθεσίας. Η ελληνική κοινωνία είναι υπεύθυνη για την ασέλγεια επί της φύσης, οι δε κυβερνήσεις ευθύνονται συλλογικά για εγκλήματα παραλήψεων και αδράνειας. Τα ημαρτημένα τα θεραπεύουμε όταν προκύψουν. Η πρόβλεψη είναι λέξη των κυβερνώντων, εν ανεπαρκεία. Οι αρμοδιότητες κατακερματισμένες. Η ασυνεννοησία ως προς το ποιος έχει τον πρώτο λόγο, “όχι εγώ αλλά εσύ”, απαξιώνει την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Τούτο επιβεβαιώνεται απ’ τις παραιτήσεις μετά την κόλαση της φωτιάς στο Μάτι και την αντικατάστασή τους. Το συμπέρασμα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, του χειμώνα, που μας πνίγει και του καλοκαιριού, που μας καίει, είναι ότι πρέπει να εκπαιδευτεί ο ελληνικός λαός απ’ το σχολείο, να σώζεται μόνος του.
Την ανάγκη, λοιπόν, του ανασχηματισμού την επιτείνει και η παραίτηση του κ. Τόσκα. Δίδεται το δικαίωμα στον πρωθυπουργό, να δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, ικανό ν’ αντεπεξέλθει στις δυσκολίες των πρώτων μεταμνημονιακών μηνών. Σενάρια κυκλοφορούν, όχι διότι απηχούν την πραγματικότητα, αλλά για να προκληθούν αντιδράσεις απ’ τις οποίες θα κατασταλάξει ο κ. Τσίπρας σε δημιουργικά αποτελέσματα. Δίλημμα για τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει, αν αναγκασθεί ν’ ανοίξει νέα μέτωπα αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Η φιλοσοφία του ήταν και είναι, πάμε έτσι και στο δρόμο διορθώνουμε ό,τι στραβώσει. Ασκήσεις επί χάρτου!
Λόγος για μετακίνηση των προσώπων του οικονομικού τιμ δεν γίνεται, επειδή οι υπουργοί θεωρείται ότι ως εδώ τα έχουν πάει καλά και διότι είναι συμφιλιωμένοι με τους θεσμικούς. Ο έμπιστος κ. Σκουρλέτης, στον οποίο ανετέθησαν και τα καθήκοντα του κ. Τόσκα, φημολογείται ότι θα τοποθετηθεί γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που ο κ. Ν. Παππάς αναλάβει το Υπουργείο Οικονομίας ο κ. Δραγασάκης θα επανέλθει στα αρχικά του καθήκοντα της αντιπροεδρίας, όπως είχαν καθορισθεί προηγουμένως. Η τύχη του κ. Κοτζιά θα εξαρτηθεί απ’ τις “επιθυμίες” της Μόσχας. Όσον αφορά στον κ. Καμμένο δεν φαίνεται πιθανή η αποχώρησή του απ’ το Πεντάγωνο και η μετακίνησή του στην Κατεχάκη. Οι ισορροπίες είναι λεπτές μετά τις απόψεις του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Έτσι κι αλλιώς, αν και χάλασε το καλοκαίρι του κ. Τσίπρα, θα περιμένουμε επίσημα τις ανακοινώσεις του.