Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Θέσαμε το περιβάλλον στην καρδιά της αναπτυξιακής μας στρατηγικής

Με την έξοδο από τα μνημόνια η Ελλάδα έχει μπει πλέον στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή η πορεία βασίζεται στην παραγωγή νέας εργασίας, νέου πραγματικού προϊόντος και ευκαιριών για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

H βιώσιμη ανάπτυξη είναι στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρεί το περιβάλλον εμπόδιο για την παραγωγή, αλλά αναπτυξιακό πόρο, ο οποίος δημιουργεί ευκαιρίες για καινοτομία, νέα επιχειρηματικότητα, καλύτερη ποιότητα ζωής, σε μια Ευρώπη της αειφορίας και της κλιματικής ουδετερότητας.
Την τελευταία τετραετία δημιουργήσαμε νέα θεσμικά εργαλεία για τη μετάβαση της χώρας στην επόμενη μέρα όσον αφορά τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Αφήνουμε πίσω το παλιό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο, εκτός από ξεπερασμένο, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο για το περιβάλλον, για την οικονομία και, τελικά, για την εργασία και την πρόοδο. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να εγκλωβίζεται σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που εκτός του ότι έχει ήδη ξεπεραστεί παγκοσμίως, οδήγησε τελικά και τη χώρα μας στη χρεοκοπία.
Το 2015 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια εικόνα παραλυσίας και αποσύνθεσης, με ανύπαρκτες υποδομές στη διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων, χωρίς δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο, χωρίς βασικά εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αδειοδότησης, αλλά με παράνομες χωματερές που κόστιζαν στη χώρα εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα ανά έτος, λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων ή καθυστερήσεων.
Σήμερα έχουμε προχωρήσει σε μεγάλες τομές που θωρακίζουν τη χώρα στην αναπτυξιακή της πορεία. Με την κύρωση των δασικών χαρτών (ήδη στο 42% και στο 100% έως το 2020), την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τα Προεδρικά Διατάγματα για όλες τις προστατευόμενες περιοχές (ολοκλήρωση 2022), τη χρηματοδότηση με 2,5 δισ. ευρώ έργων λυμάτων και μονάδων κυκλικής οικονομίας, την μείωση κατά 80% της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας, την δημιουργία ηλεκτρονικών εργαλείων, όπως το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και το e-Άδειες, εξασφαλίζεται η ισονομία και η διαφάνεια στην άσκηση της επιχειρηματικότητας, ενισχύεται η επενδυτική δραστηριότητα και ταυτόχρονα απλοποιείται η διαδικασία αδειοδοτήσεων με τους ίδιους κανόνες και ευκαιρίες για όλους. Δημιουργούμε τις δομές για ένα σύγχρονο κράτος που βασίζεται στην ισοτιμία, στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία και στη διαφάνεια και όχι στις πελατειακές σχέσεις.
Με την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο και τα οικονομικά εργαλεία για την αξιοποίηση δευτερογενών πρώτων υλών, τη βιομηχανική συμβίωση, και την προώθηση νέων παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων, με την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων και της αυτοδιοίκησης.
Επίσης, με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μειώνονται εντυπωσιακά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας και δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα (ΑΠΕ, ψηφιακός μετασχηματισμός, εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ.). Ενσωματώσαμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς σχεδιασμού της χώρας. Πλέον, χαράσσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για μία κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2050, έχοντας ήδη ξεκινήσει τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών της χώρας για τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Με νέα σύγχρονα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων, απελευθερώνουμε την επιχειρηματική δυναμική του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της χώρας. Με θεσμικό πλαίσιο και σχεδιασμό έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικο-ανάπτυξη στις προστατευόμενες περιοχές, προωθώντας το τοπικό προϊόν, τονώνοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς πλέον έχουμε εντάξει όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας σε καθεστώς διαχείρισης, με διασφαλισμένη τη λειτουργία των ΦΔΠΠ και την εργασία σε αυτούς.
Με την αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου περιοχών Natura 2000 προστατεύσαμε θεσμικά και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τριπλασιάζοντας (από 6% σε 20%) την έκταση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών της χώρας, ενώ για ακόμα μία χρονιά, σύμφωνα με το Πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας νερών ακτών κολύμβησης των Περιφερειών της Ελλάδας, το 97% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας και το σύνολο (100%) των υδάτων, ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ, κακατάσσοντας τις ελληνικές θάλασσες  στις κορυφαίες παγκοσμίως.
Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, με στόχο την αειφόρο διαχείριση και προστασία τους και την αύξηση της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ της χώρας. Έχει ήδη εκπονηθεί το πρώτο Σχέδιο Δράσης για την αντιπυρική προστασία, με τριετή συνολική χρηματοδότηση ύψους 138 εκατ. ευρώ.
Τέλος για πρώτη φορά η χώρα μας κέρδισε δύο μεγάλα προγράμματα LIFE IP, για τη βιοποικιλότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ύψους 17 εκατ. και 14,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ διεκδικεί με αξιώσεις και τρίτο πρόγραμμα που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα