» Προτάσεις – παρατηρήσεις πάνω στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες
Να υιοθετηθούν οι απόψεις των Δήμων Κισσάμου και Καντάνου- Σελίνου αναφορικά με τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι και παράλληλα να ληφθούν υπ’ όψιν τα πολεοδομικά σχέδια (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ), οι θέσεις διέλευσης του νέου ΒΟΑΚ, οι προτάσεις των Δήμων Γαύδου και Αποκορώνου για τις περιοχές τους, ζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Στην έγκριση των προτάσεων για τις “Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και τα Σχέδιο Διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000 της Δυτικής Κρήτης” το απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε μια σειρά παρατηρήσεις όπως:
• Πρέπει να ληφθεί υπόψη η χωροθέτηση έργων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς επίσης και η δυνατότητα υλοποίησης των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης.
• Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολεοδομικά σχέδια (ΓΠΣ. ΤΙΣ, ΣΧΟΟΑΠ, κλπ).
• Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα όρια οικισμών, καθώς και οι θέσεις διέλευσης του Νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
• Προτείνουμε να διερευνηθούν οι παρατηρήσεις του Λιμενικού Ταμείου.
• Προτείνουμε να διερευνηθούν οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τον Δήμο Γαύδου.
• Προτείνουμε να υιοθετηθούν και να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις της Εισήγησης της Υπηρεσίας και της ΚΥΑ για την περιοχή του Ελαφονησίου, με έμφαση στην επέκταση του ορίου της ΖΠΦ-01 στην περιοχή “Βουλισμένη”, όπως προτάθηκε και από την Εισήγηση της Υπηρεσίας, και να διερευνηθούν οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους Δήμους Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου.
• Προτείνουμε να διερευνηθούν οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.
• Προτείνουμε να υιοθετηθούν και ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις της Εισήγησης της Υπηρεσίας (Γ.4.1 έως Γ.4.5) για την περιοχή των Φαλασάρνων, με έμφαση στην επέκταση του ορίου της ΖΠΦ-01 (Βορειοανατολικό τμήμα της κεντρικής παραλίας στα Φαλάσαρνα), καθώς και να διερευνηθεί η δυνατότητα των τοπικών επεκτάσεων εντός ΖΒΔΦΠ, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Δήμου Κισσάμου.
• Για την ευρύτερη περιοχή Χώρας Σφακίων – Φραγκοκάστελλου – Σκαλωτής – Ροδάκινου, πρέπει (α) η “μικρή ορθογώνια περιοχή” που επισημαίνεται από τον Δήμο Σφακίων και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μανούσακα Ιωάννη να μεταφερθεί σε ζώνη ΖΒΔΦΠ, όπως οι γειτονικές της περιοχές, και (β) να ληφθούν υπόψη οι εκτάσεις που έχουν ενταχθεί σε ζώνες ΖΔΟΕ & ΖΠΦ και έχουν χρήσεις αγροτικές, κτηνοτροφικές ή τουριστικές, ενταγμένες σε σχετικά προγράμματα.
• Προτείνουμε να διερευνηθεί το καθεστώς προστασίας της λίμνης Κουρνά, βάσει της πρότασης της Υπηρεσίας.
ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ
Στις παρατηρήσεις του για τα Λευκά Όρη το Π.Σ. αναφέρει:
• Εκτός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, που παραμένει περιοχή Απολύτου Προστασίας της Φύσης, στην εξεταζόμενη ΕΠΜ υιοθετείται και μία διευρυμένη ζώνη Προστασίας της Φύσης, περιορίζοντας τις Ζώνες Διαχείρισης Οικοτόπων και Ειδών (ΖΔΟΕ) και Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (ΖΒΔΦΠ) σε χαμηλότερα υψόμετρα. Ειδικότερα για τις ΖΔΟΕ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι επιτρέπουν χρήση Κατοικίας, αθλητικών εγκαταστάσεων, πρόνοια κ.ά. εκτός οικισμού, με τον περιορισμό: «Εκτός σχεδίου, σύμφωνα με τον Ν. 3937/2011 (άρθρο 9, παρ. 2) και έπειτα από την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου/ της δραστηριότητας στην οποία θα πρέπει να προβλέπεται απαραίτητα η υλοποίηση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης». Ωστόσο, από τις χρήσεις αυτές, για παράδειγμα, η κατοικία δεν απαιτεί περιβαλλοντική αδειοδότηση, και δεν είναι σαφές από ποιον θα ζητείται η εκπόνηση ΕΟΑ, καθώς τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στην πληρότητα των φακέλων έκδοσης οικοδομικών αδειών.
•Γ.1.2. Στην περιοχή ΖΒΔΒΠ-04 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η χρήση με κωδικό 26.12.2 Οδοί ήπιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον πίνακα 4.4-8. Η άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί η αφαίρεση αυτής της χρήσης από τις επιτρεπόμενες, έτσι ώστε να αποτραπεί η κατασκευή δημοτικής – αγροτικής οδού από Λιβανιανά έως το Λουτρό. Από την Ανώπολη έως τα Λιβανιανά και το Φοίνικα-Λύκο υπάρχει ήδη αγροτική οδοποιία. Μια επιπλέον διάνοιξη δρόμου προς την τουριστική περιοχή του Λουτρού θα ήταν παράγοντας υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός του Λουτρού δεν συνδέεται σήμερα οδικώς με άλλα χωριά της επαρχίας Σφακίων και η πρόσβαση γίνεται δια θαλάσσης και μέσω πεζοπορικών μονοπατιών.
•Γ.1.3. Στην οριοθέτηση των ζωνών κρίνεται σκόπιμο να ληφθεί υπόψη η χωροθέτηση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Φραγκοκάστελου, η οποία με την πρόταση της ΕΠΜ εμπίπτει στην ΖΔΟΕ-03 (ο χώρος της εγκατάστασης και ο αποδέκτης διάθεσης) και επομένως δεν θα επιτρέπεται μελλοντικά ως χρήση. Για την εν λόγω περιβαλλοντική υποδομή έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως έργο Α2 κατηγορίας, αλλά δεν έχει εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ – ΑΓΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ
Για την περιοχή του Ελαφονησίου (GR 4340015) στην παρούσα φάση υπάρχουν: α) Η σχετ. Απόφαση Έγκρισης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Ελαφονήσου, που όριζε τρεις ζώνες προστασίας. β) Τμήμα της περιοχής του Ελαφονησίου περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ 147479/27-8-2015 έγκρισης της ΣΜΠΕ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) πρώην Δήμου Πελεκάνου. και γ) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Σεπτεμβρίου 2023 για καθορισμό όρων και περιορισμών για την άμεση προστασία της περιοχής του Ελαφονησίου (σχετ. 29). Με την ΚΥΑ αυτήν οριοθετούνται ζώνες προστασίας και τίθενται ειδικοί όροι και περιορισμοί χρήσεων, έργων και δραστηριοτήτων εντός αυτών.Η διάρκεια ισχύος της ΚΥΑ αυτής είναι δύο (2) έτη. Αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για τέσσερα (4) ακόμη έτη (άρθρο 11). Οι Ζώνες προστασίας που ορίστηκαν από την ΚΥΑ είναι επτά (7) και οι χρήσεις, τα έργα και οι δραστηριότητες για τα οποία τίθενται ειδικοί όροι και περιορισμοί δεν αντιστοιχίζονται με την κωδικοποίηση των χρήσεων γης του Νόμου 4685/2020, όπως ισχύει.
•Γ.2.2.1. Η διαμόρφωση των ζωνών χρήσεων γης στην ΕΠΜ δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθεί τη ζωνοποίηση της προαναφερθείσας ΚΥΑ του 2023 (σχετ. 29), πλην όμως θεωρούμε ότι ειδικά στην περίπτωση της ΖΠΦ-01 Ζώνης, στην περιοχή «Βουλισμένη» Ελαφονησίου πρέπει από την ΕΠΜ να υιοθετηθεί η οριοθέτηση της Α3 ζώνης της ΚΥΑ (σχετ. 29), ώστε να προστατευτεί το σύνολο της έκτασης του οικοτόπου προτεραιότητας 2250* «θίνες των παραλίων με αρκεύθους». Πιο συγκεκριμένα, η επέκταση της ΖΠΦ-01 Ζώνης να φτάσει περίπου έως την ισοϋψή των 35 μέτρων, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και τον παλιό χώρο στάθμευσης, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται πλέον, καθώς παραπάνω στον δρόμο έχει τοποθετηθεί μπάρα αποκλεισμού πρόσβασης οχημάτων. Η οριοθέτηση της ΖΠΦ-01 σύμφωνα με την Α3 της ΚΥΑ είναι σύμφωνη και με τη ζωνοποίηση της ΕΠΜ του 2018 στη συγκεκριμένη περιοχή. Επισημαίνουμε ότι στην ίδια περιοχή υπάρχει μικρό λιμενικό έργο, που πρέπει να προβλεφθεί ως επιτρεπόμενη χρήση στη συγκεκριμένη Ζώνη.
•Γ.2.2.2. Στην ΖΔΟΕ-01 επιτρέπεται η «ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων μέχρι 150 κλίνες, εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις» Σε συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου Γ.2.2.1., εάν περιληφθεί η συγκεκριμένη έκταση του παλαιού πάρκινγκ στη ΖΔΟΕ-01, στην οποία θα επιτρέπεται η τουριστική εκμετάλλευση αυτής και θα περιλαμβάνει συνοδά προς την επένδυση έργα προσβάσεων προς την παραλία, επεξεργασίας υγρών λυμάτων και λοιπών έργων για την αναψυχή των επισκεπτών, πλησίον της περιοχής ΖΠΦ-01, η άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι, είναι μη συμβατή με τους σκοπούς προστασίας της και συνεπώς θα πρέπει αυτή η έκταση να περιληφθεί στην ΖΠΦ-01, ώστε εναρμονιστεί με την ΚΥΑ του 2023.
•Γ.2.2.4. Η περιοχή από το ακρωτήριο Κριός έως το ρέμα Κοτσυφού προτείνουμε να χαρακτηριστεί στο σύνολό της ως ΖΠΦ (προτεινόμενος χαρακτηρισμός: ΖΠΦ-05), όπως στην ΚΥΑ του 2023, με χρήσεις όπως στο προτεινόμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Πελεκάνου, ώστε να μην επιτρέπονται οι χρήσεις κατοικίας, ξενοδοχείων κλπ), αντιθέτως προς την πρόταση της ΕΠΜ, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης (περίπου 80%) χαρακτηρίζεται ως ΖΔΟΕ-01.
•Γ.2.2.5. Στην περιοχή ΖΔΟΕ-01 στον πίνακα 4.4-15 των ειδικών χρήσεων γης αναφέρεται ως επιτρεπόμενη χρήση με α/α 15 Τουριστικά καταλύματα μέχρι 150 κλίνες, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις. Η άποψη της υπηρεσία μας είναι ότι, λόγω της ιδιαίτερης τουριστικής επισκεψιμότητας των περιοχών ΖΠΦ-01, ΖΠΦ-02 του Ελαφονησίου και των προστατευτέων αντικειμένων της, θα πρέπει επιπλέον να εκτιμηθεί η φέρουσα ικανότητα της ζώνης αυτής σε τουριστικά καταλύματα, ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική συσσώρευση τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.
ΓΑΥΔΟ – ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ
•Γ.3.1. Οι περιοχές του οικοτόπου προτεραιότητας 2250* «Θίνες των παραλίων με αρκεύθους Juniperus spp.» έχουν ενταχθεί σε διακριτές ζώνες ΖΠΦ-02 & 03, στις οποίες υιοθετούνται αυστηρότεροι περιορισμοί σε σχέση με τις άλλες δύο ΖΠΦ, όπως είναι π.χ. η απαγόρευση αναψυκτηρίων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με επιτρεπόμενες επεμβάσεις μόνο στη νομίμως υφιστάμενη οδοποιία, κρίνεται θετικό για την διατήρηση του εν λόγω οικοτόπου. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπλέον απαγορεύσεις που έχουν προταθεί, οι ζώνες αυτές θα μπορούσαν να έχουν προταθεί και ως απολύτου προστασίας.
• Επιπλέον περιορισμοί προτείνεται να ορισθούν και για την περιοχή της Τρυπητής γύρω από τον μικρό νησιωτικό υγρότοπο στο Νότιο Τμήμα της Γαύδου .
•Στη Γαυδοπούλα, που έχει προταθεί ως ΖΑΠ, γίνεται βόσκηση τους χειμερινούς μήνες, χρήση η οποία προτείνεται να συνεχίσει να επιτρέπεται.
ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ – ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ -ΜΠΑΛΟΣ
•Γ.4.1. Εντός της περιοχής ΖΠΦ-01 στα Φαλάσαρνα έχει καταγραφεί το φυτικό είδος προτεραιότητας Androcymbium rechingeri με κωδικό 1842* (κρινάκι «ανδροκύμβιο του Ρέχινγκερ»), ο βιότοπος του οποίου θα πρέπει να οροθετηθεί σε όλη την έκτασή του για την αποτροπή της τοποθέτησης προσβάσεων πεζοπορίας (ξύλινων διαδρόμων) διαμέσου της περιοχής αυτής.
•Γ.4.2. Η Ζώνη ΖΠΦ-01 της εξεταζόμενης ΕΠΜ δεν περιλαμβάνει τμήμα της ζώνης Β1 της ΚΥΑ του 2023 (Βορειοανατολικό τμήμα της κεντρικής παραλίας στα Φαλάσαρνα), στο οποίο βρίσκεται ο οικότοπος προτεραιότητας 2250* θίνες των παραλίων με αρκεύθους Juniperus spp., και αποτελεί περιοχή με ιδιαίτερη γεωμορφολογία με συστήματα ογκολίθων και αμμοθινών. Οι σχηματισμοί αυτοί πρέπει να προστατευτούν, καθώς αποτελούν φυσική συνέχεια των οικοσυστημάτων της ΖΠΦ-01, και συνεπώς θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη ζώνη αυτή, με σκοπό την προστασία τους.
•Γ.4.3. Όσον αφορά την περιοχή του Μπάλου και τη χρήση αναψυκτηρίου, επισημαίνουμε ότι υπάρχει διαφοροποίηση στην επιτρεπόμενη επιφάνεια που προτείνεται από την ΕΠΜ στη Ζώνη ΖΠΦ-02 (χρήση 13: «αναψυκτήρια μέχρι 50 τ.μ.») και στην επιφάνεια των 70 τ.μ. που επιτρέπει η ΚΥΑ του 2023 (άρθρο 3, παρ. 3γ αυτής).
•Γ.4.4. Στην περιοχή του Μπάλου, εντός της περιοχής ΖΔΟΕ-02 σύμφωνα με τον πίνακα 4.4-31 επιτρέπεται να διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης (οχημάτων, λεωφορείων) για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στην ΚΥΑ του 2023 αναφέρεται, συγκεκριμένα στο άρθρο 3 παρ. 4δ, ότι στην περιοχή αυτή «επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία δυο υπαίθριων χώρων στάθμευσης για την κάλυψη των επισκεπτών της περιοχής, στο βόρειο και νότιο τμήμα της ζώνης, χωρητικότητας 100 και 500 οχημάτων, αντίστοιχα. Η χωροθέτηση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των χώρων στάθμευσης θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης ε) Η εγκατάσταση δυο χώρων στάσης κατάλληλου ηλεκτροκίνητου λεωφορείου που προορίζεται για την μεταφορά των επισκεπτών. στ) Η τοποθέτηση μπάρας απαγόρευσης/ελεγχόμενης εισόδου οχημάτων».
Η άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι προκειμένου να αποφευχθεί η αποσπασματική χωροθέτηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων στάθμευσης σε όλο το μήκος της δασικής οδού που οδηγεί προς τον Μπάλο, θα πρέπει στην ΕΠΜ να αναφερθεί κατά τον ίδιο τρόπο της ΚΥΑ του 2023.
ΡΟΔΩΠΟΥ – ΜΑΛΕΜΕ
•Γ.5.1. Έχει οριστεί ΖΠΦ-04 στην εκβολή του Ταυρωνίτη, η οποία δεν ταυτίζεται με τον μικρό νησιωτικό υγρότοπο και εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού έως περίπου το ύψος της παλιάς εθνικής οδού. Στον Ταυρωνίτη είναι σε εξέλιξη έργο διευθέτησης της κοίτης του, που συμπεριλαμβάνει και τμήμα της προστατευόμενης περιοχής. Επομένως θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι συμπεριλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις της ζώνης.
ΑΓΙΑ – ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
•Γ.6.1. Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι σε αυτή την ΠΠΒ δεν υπάρχει Ζώνη Απολύτου Προστασίας της Φύσης, ούτε καν σημειακή, ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τέτοια το υδάτινο σώμα και οι όχθες της λίμνης Αγιάς από τη βόρεια πλευρά της, που αποτελούν σημαντικό ενδιαίτημα της ορνιθοπανίδας και δεν είναι προσβάσιμες. Η λίμνη της Αγιάς με μικρή περιμετρική ζώνη (που δεν περιλαμβάνει τα καταστήματα) και ο Κερίτης ποταμός έως την εκβολή του έχει οριοθετηθεί ως ΖΠΦ-03. Η ζωνοποίηση αυτή συμφωνεί με την πρόταση του Προγράμματος LIFE 95/GR/a22/GR/01143/KRI «Διαχείριση και προστασία απειλούμενων βιοτόπων της δυτικής Κρήτης με οικότοπους και είδη προτεραιότητας».
•Γ.6.2. Στην περιοχή περιλαμβάνονται επίσης δύο ΖΔΟΕ που είναι η αμμώδης παραλία εκατέρωθεν της εκβολής του Ιάρδανου. Σε αυτές έχουν επίσης συμπεριληφθεί χρήσεις που δεν έχουν εφαρμογή όπως Γεωργική εκμετάλλευση, θήρα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.α. καθώς οι ζώνες αυτές σχεδόν ταυτίζονται με την αμμώδη παραλία.
•Γ.6.3. Ακόμα, έχουν ορισθεί 23 ΖΒΔΦΠ ξεκινώντας από την ενδοχώρα μέχρι την εκβολή. Σε πολλές από τις ζώνες αυτές δεν υπάρχει καμία υφιστάμενη χρήση εκτός από τη γεωργική, ωστόσο με βάση τις προτεινόμενες χρήσεις της ΕΠΜ θα μπορεί να εγκατασταθεί η πλειονότητα των δραστηριοτήτων με ήπιες επιπτώσεις (βιοτεχνίες τοπικών προϊόντων, τουριστικά καταλύματα έως 150 κλινών, επαγγελματικά εργαστήρια, αποθήκες κ.ά.), με κίνδυνο να χαθεί ο γεωργικός χαρακτήρας της περιοχής. Επίσης, η ζώνη ΖΒΔΦΠ -16 περιλαμβάνεται εντός του Αναδασμού Γαλατά (έτους 1976), γεγονός το οποίο δεν έχει ληφθεί υπόψη στις προτεινόμενες χρήσεις.
Εν γένει η ΕΠΜ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αίσθηση σημαντικότητας που έχει για τους κατοίκους των Χανίων η περιοχή της λίμνης Αγιάς.
ΚΟΥΡΝΑΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
• Στην οριοθέτηση των ζωνών στην περιοχή του Κουρνά -Γεωργιούπολης δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη η χάραξη του νέου ΒΟΑΚ, για τον οποίο έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι.Κρίνεται σκόπιμο η ζώνη διέλευσης του ΒΟΑΚ να αποτελεί διακριτή ζώνη, ώστε να προβλεφθούν οι απαραίτητες χρήσεις για την υλοποίηση του έργου.
•Γ.7.2. Στον ορισμό των ζωνών της συγκεκριμένης σύνθεσης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας (σΠΠΒ) δεν έχει ληφθεί υπόψη η θεσμοθετημένη με ΠΔ, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) της περιοχής της Γεωργιούπολης (σχετ. (22), στην οποία περιλαμβάνεται σημαντική σε έκταση περιοχή απαγόρευσης της δόμησης ως πυρήνας βιοτόπου (σε εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν. 1650/86 περί προστασίας του περιβάλλοντος). Χαρακτηριστικό τμήμα αυτής της έκτασης είναι βόρεια της Εθνικής Οδού Χανίων – Ρεθύμνου, ανατολικά του Τζούγκαρη και έως την παραλία του Καβρού. Η έκταση αυτή στην ΕΠΜ έχει διαχωρισθεί σε ΖΔΟΕ-02 και σε ΖΒΔΦΠ-05, διαχωρίζοντας ουσιαστικά την αμμώδη παραλία από την υπόλοιπη έκταση στην οποία επιτρέπονται κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, εστίαση, αναψυκτήρια κλπ καταστρατηγώντας τη ΖΟΕ. Επιπλέον, ως ζώνη 3 της ΖΟΕ, δηλ απολύτου προστασίας, έχουν ορισθεί και οι εκτάσεις 50 μέτρα εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής των μεγάλων υδατορεμάτων (και 20 μ. εκατέρωθεν των μικρών), ρύθμιση η οποία επίσης δεν έχει ληφθεί υπόψη στην προτεινόμενη ζωνοποίηση της ΕΠΜ.
•Γ.7.3. Η προτεινόμενη ζωνοποίηση της ΕΠΜ δεν εναρμονίζεται ούτε με το ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Γεωργιούπολεως. Ενώ στην ΕΠΜ έχουν οριοθετηθεί 8 ΖΒΔΦΠ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στις προτεινόμενες χρήσεις, ώστε να συμβαδίζουν με τη διαφοροποίηση που προτείνει το ΣΧΟΟΑΠ για διακριτές περιοχές γεωργικής γης, περιοχή για τουριστική χρήση, το προτεινόμενο ΒΙΟΠΑ δυτικά των Ασπρουλιάνων κλπ. Η ΕΠΜ έχει εισάγει επίσης γενική απαγόρευση βιοτεχνίας μέσης όχλησης (A2 κατηγορίας), παρότι δεν απαγορεύεται βάση του Ν. 4685/2020 και παρότι στο ΣΧΟΟΑΠ υπήρχε σχετική πρόβλεψη για βιοτεχνία Α2 κατηγορίας (πχ ελαιουργεία).
•Γ.7.4. Ειδικότερα η Λίμνη Κουρνά, που και αυτή συμπεριλαμβάνεται στην ΖΟΕ ως στοιχείο 3, στην ΕΠΜ έχει ορισθεί ως ΖΠΦ-05 στην οποία επιτρέπονται χρήσεις όπως Πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής. Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα LIFE Δυτικής Κρήτης είχε προταθεί (και υλοποιηθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα) η εγκατάσταση πλωτού φράγματος με υποστηρικτικές εξέδρες, ώστε να απομονώνεται το βορειο-δυτικό αλλά και νότιο τμήμα της λίμνης όπου διατηρείται αδιατάρακτη η παρόχθια βλάστηση, καθώς τα τμήματα αυτά είναι τα πιο σημαντικά ενδιαιτήματα της πανίδας. Άλλωστε και στην ΕΠΜ ως ζώνη υψηλής σημαντικότητας αναγνωρίζεται η νότιο-δυτική πλευρά της λίμνης. Προτείνεται λοιπόν να εξετασθεί αν είναι σκόπιμο να οριοθετηθεί τμήμα της λίμνης ως ΖΑΠ, ώστε να αποκλειστούν οι χρήσεις της αναψυχής (θαλάσσια ποδήλατα κ.λπ.) και στα μέτρα διαχείρισης να συμπεριληφθούν ανάλογα πλωτά φράγματα αποτροπής της πρόσβασης.