Μια σειρά από παρατηρήσεις- προτάσεις για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που αφορούν την επικράτειά του, κατέθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου στη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη.
Οι προτάσεις αφορούν το Δράπανο, την παραλία Γεωργιούπολης, τη λίμνη του Κουρνά αλλά και τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων. Ειδικότερα:
ΔΡΑΠΑΝΟ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ
• ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ:Να συμπληρωθούν οι ζώνες με τα προγραμματισμένα έργα του Δήμου Αποκορώνου όπως αυτά αποτυπώνονται στην υπό εκπόνηση μελέτη για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. «Είναι κρίσιμο στην ΕΠΜ, να αναγραφεί με σαφήνεια ότι οι οικισμοί και τα Σχέδια Πόλης εξαιρούνται των χρήσεων και των περιορισμών που επιβάλλονται από τις προτεινόμενες χρήσεις των Ζωνών Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων . Επιπρόσθετα είναι πολύ σημαντικό να αναγραφεί με σαφήνεια ότι εκτός από τα υφιστάμενα όρια των οικισμών και των Σχεδίων Πόλης, πρέπει να εξαιρεθούν των δεσμεύσεων που προτείνονται στην ΕΠΜ και οι επεκτάσεις των ορίων των οικισμών – Σχεδίων Πόλης και η πολεοδόμηση νέων περιοχών (πολεοδόμηση β’ κατοικίας), όπως στην περιοχή περιμετρικά του Μουρίου, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη» υπογραμμίζει ο Δήμος.
• ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ: Στην Ζώνη Προστασίας της Φύσης 01 (ΖΠΦ-01), έχει συμπεριληφθεί το έργο του Καταδυτικού Πάρκου όχι όμως τα χερσαία συνοδά έργα αυτού, που είναι απολύτως απαραίτητα όπως κτηριακές υποδομές στη στεριά σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου και αναβάθμιση της υφιστάμενης οδικής πρόσβασης.
• ΔΙΑΒΡΩΣΗ: Ζητείται στην ΕΠΜ να αναγράφεται πως επιτρέπονται όλα τα έργα (λιμενικά, υποθαλάσσια κλπ.), τα οποία αφορούν την προστασία των ακτών της Γεωργιούπολης από φαινόμενα διάβρωσης ( έργα που θα εκτελεστούν από το Δήμο Αποκορώνου ή από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα).
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: Το έργο είναι σε εξέλιξη και ο Δήμος ζητάει να συμπεριληφθεί με σαφήνεια ότι και το συγκεκριμένο έργο που εκτελείται, αλλά και τα μελλοντικά έργα υποδομής (πχ: επεκτάσεις δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς που δεν συμπεριλήφθηκαν λόγω προϋπολογισμού κλπ.) που αφορούν το αποχετευτικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου πρέπει να εξαιρούνται των δεσμεύσεων.
• ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ: Σύμφωνα με την απόφαση κοινόχρηστοι χώροι έχουν συμπεριληφθεί λανθασμένα εντός των ορίων της Ζώνης Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών 01 (ΖΔΟΕ-01) και πρέπει να εξαιρεθούν.
• ΟΙΚΙΣΜΟΙ: Στους οικισμούς Κεφαλάς, Παλαιλώνι, Λικοτιναρά και Εξώπολη, οι οποίοι χωροθετούνται εντός των ορίων της ζώνης ΖΒΔΦΠ-01, τα όρια της ζώνης εισέρχονται εντός των ορίων των οικισμών. Πρέπει να αναγραφεί με σαφήνεια εντός των ειδικών χρήσεων της ζώνης ότι εξαιρούνται των συγκεκριμένων περιορισμών της περιοχής του δικτύου Natura, οι περιοχές που είναι εντός των ορίων οικισμών.
• ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΧΩΡΙΟΥ: Εντός της Ζώνης Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων 01 (ΖΒΔΦΠ 01), στην ευρύτερη περιοχή του Κόκκινου Χωριού (περιοχή Αγ. Γεωργίου), εντοπίζονται παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα για την ανακατασκευή τους (Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού). Μεταξύ των υπολοίπων έργων, υπάρχει παλιό “τελεφερίκ”, το οποίο οδηγούσε στην κορυφή του βουνού, το οποίο σχεδιάζεται να ανακατασκευαστεί. Πρέπει να αναγραφεί μεταξύ των ειδικών χρήσεων ότι επιτρέπεται η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων.
• ΒΟΑΚ: Στην οριοθέτηση των ζωνών στην περιοχή του Κουρνά -Γεωργιούπολης δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη η χάραξη του νέου ΒΟΑΚ, για τον οποίο έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, καθώς αυτός θα τέμνει κάθετα την ΖΠΦ-05 και ΖΠΦ-06, για τις οποίες προβλέπονται επεμβάσεις μόνο στις νομίμως υφιστάμενες υποδομές οδοποιίας. Κρίνεται σκόπιμο η ζώνη διέλευσης του ΒΟΑΚ να αποτελεί διακριτή ζώνη, ώστε να προβλεφθούν οι απαραίτητες χρήσεις για την υλοποίηση του έργου.
• ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Να συμπεριληφθούν εντός των Ζωνών Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων: Πρατήρια καυσίμων, πλυντήρια – λιπαντήρια αυτοκινήτων, συνεργεία, εφοδιαστικές εγκαταστάσεις, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών που δεν προβλέπονται από τους μελετητές της ΕΠΜ.
ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ
Σε ότι αφορά τη λίμνη του Κουρνά, ο Δήμος προτείνει την εκπόνηση ειδικού διαχειριστικού σχεδίου: Ζητείται να σχεδιαστούν ζώνες εντός της λίμνης στις οποίες θα επιτρέπονται ανάλογα οι χρήσεις. «Εκτιμούμε ότι η ζωνοποίηση της λίμνης θα επιτρέψει να παραμείνουν οι επιχειρήσεις και οι δραστηριότητες που γίνονται μέχρι σήμερα (κανό κλπ.), σε συνδυασμό με την προστασία της φύσης και ειδών πανίδας που διαβιούν, με αρμονικό τρόπο και χωρίς επιπτώσεις από τις οχλήσεις που προκαλούν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Το Ειδικό Διαχειριστικό Σχέδιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την αισθητική αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις (ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια, αναβάθμιση όψεων επιχειρήσεων κλπ.)» λέει η απόφαση του Δ.Σ. Αποκορώνου.
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Για το παραλιακό τμήμα της Γεωργιούπολης ζητείται ειδική Μελέτη: « από το ανατολικό τμήμα του οικισμού έως τα όρια του Δήμου Ρεθύμνου, ώστε να δημιουργηθούν ζώνες σε μικρά τμήματα της αμμουδιάς (με κατάλληλη περίφραξη κλπ.), όπως έχει γίνει αντίστοιχα στο Λαφονήσι (Κισσάμου) , ώστε να υλοποιηθεί η αναγέννηση των αμμοθινών. Είναι σημαντικό σε μια τόσο τουριστική ζώνη να υπάρχει η προστασία του περιβάλλοντος και να αναδεικνύεται ανάλογα.»
ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ
Για τα Λευκά Όρη ο Δήμος Αποκορώνου προτείνει τα εξής:
• ΑΠΕ:Να εγγραφεί στην ΕΠΜ ότι ακίνητο του Δήμου στη θέση “Βουρβουρέ” μπορεί να αδειοδοτηθεί για να κατασκευαστεί έργο ανανεώσημων πηγών ενέργειας.
• ΦΡΕ-ΤΖΙΤΖΙΦΕ: Στη ζώνη ΖΔΟΕ-04 δεν έχουν αποτυπωθεί τα όρια των οικισμών για τα οποία ο Δήμος ζητάει να αναγραφούν με σαφήνεια.
• ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ: Για τη ζώνη ΖΔΟΕ-02 νότια του οικισμού της Αση Γωνιάς να εξαιρεθεί η δυνατότητα επέκτασης του οικισμού στα νότια.