Ο υποψήφιος δήμαρχος “ανοίγει τα χαρτιά του”
Αντίθετος στην κατασκευή ξενοδοχείου επί της παραλίας των Φαλασάρνων, σύμφωνος με την απαγόρευση της κίνησης οχημάτων προς το Λαφονήσι, αλλά ταυτόχρονα επικριτικός απέναντι στη σημερινή δημοτική Αρχή για τα μεγάλα έργα, την υδροάρδευση, την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κισσάμου, ο κ. Αντώνης Παρτσαλάκης.
Ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της κίνησης “Κίσαμος, Ενωμένοι Πολίτες”, μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” για τα ζητήματα επικαιρότητας που “καίνε” αυτήν την εποχή τον Δήμο.
Για τα Φαλάσαρνα και το ζήτημα του ξενοδοχείου: «Οι νόμοι και η νομοθεσία του κράτους είναι για όλους και πρέπει να τηρούνται και από τον επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε αυτήν την περιοχή· και για τα ομπρελοκαθίσματα και την επένδυση. Η άποψη μας για την επένδυση είναι ξεκάθαρη, την έχουμε δηλώσει, αν και κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Συντασσόμαστε πλήρως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου! Είμαστε ξεκάθαροι, δεν μπορεί να υπάρχουν κτίσματα στην άμμο και ας είναι και ιδιοκτησία! Οι επενδύσεις μπορεί να γίνουν από το “Φρύδι” και πάνω (εκτός παραλίας)» δηλώνει ο κ. Παρτσαλάκης.
Σε ότι έχει να κάνει με την απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων προς την προστατευμένη ζώνη του Λαφονησιού (τοποθέτηση μπάρας) ο επικεφαλής της κίνησης “Κίσαμος, Ενωμένοι πολίτες” δηλώνει πως «φέτος στο Λαφονήσι έγιναν κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση κατά την άποψη μας. Δεν είμαστε υπέρ του “ξύλινου λόγου”, και όταν η δημοτική Αρχή κάνει κάποια σωστά πράγματα πρέπει να τα λέμε. Όμως από την άλλη, η δημοτική Αρχή μέχρι πέρυσι και με δηλώσεις του δημάρχου έλεγε ότι έπρεπε να γεμίσουμε τον τόπο ομπρέλες. Το είχε πει και σε αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια. Φέτος, ξαφνικά, με τη συμβολή του κ. Κώστα Κουκουράκη πήγαν σε άλλη λογική. Μπορεί να μη συμφωνούμε σε πολλά πράγματα με τον κ. Κουκουράκη, όμως έχει αγωνιστεί γι’ αυτές τις περιοχές με τρόπο που ήταν και ορθολογικός και προς τη σωστή κατεύθυνση. Και εμείς δεν είμαστε υπέρ των γυψορυχείων, ζητάμε να προχωρήσει η ΕΠΜ για το Λαφονήσι, τον Μπάλο, τα Φαλάσαρνα και να βγουν και τα ανάλογα προεδρικά διατάγματα. Οι ΕΠΜ, τα προεδρικά διατάγματα θα μας δείξουν πώς πρέπει να διαχειριστούμε αυτές τις περιοχές. Αυτό σίγουρα πρέπει να γίνει προς όφελος των πολιτών της Κισσάμου και οφείλουμε να αφήσουμε τις περιοχές αυτές όπως τις βρήκαμε στις επόμενες γενιές, χωρίς να τις καταστρέψουμε. Ειδικά σε ό,τι αφορά στον Μπάλο η διαχείριση του είναι άθλια! Θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος του αριθμού των επισκεπτών, να λειτουργεί ένας μικρός βιολογικός και τα οικονομικά του Μπάλου να μην τα διαχειρίζονται άνθρωποι από το ευρύ συγγενικό περιβάλλον του δημάρχου. Αυτό για μένα είναι απαράδεκτο! Αν ο Κισσαμίτικος λαός μας επιλέξει – γιατί πέρα από το περιβαλλοντικό κομμάτι υπάρχει και το οικονομικό – δεσμευόμαστε πως η οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη “Μονομετοχική Κισσάμου” θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, με ηλεκτρονικές πληρωμές, πρόγραμμα εισροών – εκροών για τις προμήθειες κ.α. Θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και αυτό δεν θα το διαπραγματευτώ, γιατί έτσι προστατεύουμε τους δημότες, τους συνεργάτες μας, τον εαυτό μου τον ίδιο. Για αυτό και η πρόταση μου απευθύνεται σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τις καλώ να συνταχθούν με αυτήν».
ΥΔΡΕΥΣΗ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Έχοντας θητεύσει για μια πενταετία αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα την υδροάρδευση (2014-2019), ο κ. Παρτσαλάκης ρωτήθηκε για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Ιναχωρίου δεκαετίες τώρα, αλλά φέτος έχει οξυνθεί και πώς μπορεί να λυθεί. «Για αυτό το ζήτημα, θα έπρεπε να υπάρχει διαχρονικά μια συνέχεια και μια συνέπεια. Δυστυχώς, φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια να υπήρχε μια πρόβλεψη για τη λύση των προβλημάτων ύδρευσης σε όλο τον ορεινό Δήμο, γιατί δεν είναι μόνο το Ιναχώριο, είναι και τα ορεινά χωριά των Δ.Ε. Μήθυμνας και Κισσάμου. Υπάρχουν πολλές φυσικές πηγές, που πρέπει να εξυγιανθούν και να γίνει μια συνολική μελέτη που θα δρομολογήσει κάποια έργα, διότι τα δίκτυα, οι δεξαμενές είναι πεπαλαιωμένες. Ειδικά για το Ιναχώριο, οι πηγές θεωρώ ότι έχουν πέσει πολύ, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες δεξαμενές στις οποίες θα βάζαμε νερό άρδευσης και με τριτοβάθμια επεξεργασία θα το βελτιώναμε, ώστε να δοθεί στους δημότες, αν όχι για πόσιμο, τουλάχιστον για τις άλλες ανάγκες ενός σπιτιού» απαντάει ο υποψήφιος, που εκτιμάει πως το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί όταν ολοκληρωθεί η λιμνοδεξαμενή του Έλους. «Είναι ένα έργο που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και με ευθύνες της δημοτικής Αρχής που δεν πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση και όλων των άλλων φορέων που εμπλέκονται, γιατί ένα έργο πνοής που πρέπει επιτέλους να τελειώσει! Δεν απασχολεί το ζήτημα μόνο τους ντόπιους, αλλά δυσφημεί την περιοχή λόγω του τουριστικού όγκου. Σημαίνει κακές κριτικές από τους επισκέπτες και υποβάθμιση των τοπικών επιχειρήσεων».
Αναφορικά με το μεγαλύτερο οδικό έργο που γίνεται στον Ν. Χανίων – την παράκαμψη Τοπολίων που έχει μπει στον ένατο χρόνο εργασιών χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί ο κ. Παρτσαλάκης σχολιάζει ότι «το συγκεκριμένο έργο επίσης έχει “βαλτώσει” με ευθύνες και της Περιφέρειας και του Δήμου Κισσάμου. Ο Δήμος μπορεί να μην είναι ανάδοχος του έργου, αλλά έχει ευθύνες γιατί είναι στα διοικητικά του όρια και πρέπει να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του. Θυμάστε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την αυθαίρετη ρίψη μπαζών από τις εργασίες του έργου σε ρυάκια και χωράφια. Ο Δήμος Κισσάμου μετά από όλα αυτά προχώρησε τις προσπάθειες για την εύρεση χώρου εναπόθεσης των μπαζών. Αυτό έπρεπε να γίνει όταν ξεκινούσε το έργο. Ξέραμε ότι θα υπάρχουν ξεμπαζώματα και ο Δήμος θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για το πού θα πάνε αυτά τα μπάζα! Δεν μπορεί να λέει ότι δεν έχει ευθύνη. Έχει ευθύνη για τα πάντα και πρέπει να παρεμβαίνει στα πάντα που γίνονται στα διοικητικά του όρια και προς τη σωστή κατεύθυνση και να βοηθάει την Περιφέρεια και τον ανάδοχο να λυθούν τα προβλήματα. Πρέπει να παρεμβαίνεις και να έχεις λόγο για τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο σου».
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ
Στο ζήτημα της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κισσάμου, ένα ζήτημα που ακούγεται χρόνια ο κ. Παρτσαλάκης τονίζει πως «η ευθύνη της δημοτικής Αρχής είναι τεράστια, γιατί είναι 8 χρόνια στη διοίκηση του Δήμου και δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός ούτε για μέσα, ούτε για έξω από την πόλη. Τελευταία κάνουν κάποιες εξαγγελίες, χωρίς να μας λένε από ποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο θα βρεθούν τα χρήματα, ούτε πώς κινούνται οι μελέτες. Κακά τα ψέματα χωρίς τεχνική υπηρεσία δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Όπως μαθαίνω υπάρχει μια προκήρυξη και το επόμενο διάστημα θα πλαισιωθεί η υπηρεσία με ορισμένους μηχανικούς, αλλά θα πρέπει να στηριχθεί και με εξωτερικούς συνεργάτες που θα έχουν την τεχνογνωσία να βοηθήσουν για να παράξουμε μελέτες και προτάσεις προς όφελος της Κισσάμου. Στο πρόγραμμα μας θα υπάρξουν συγκεκριμένες και αιτιολογημένες δεσμεύσεις για το ιστορικό κέντρο της Κισσάμου, για τους χώρους άθλησης, τον ηλεκτροφωτισμό, των πεζοδρομήσεων. Έχουμε ένα παραλιακό μέτωπο στον κόλπο της Κισσάμου που θα πρέπει να το μελετήσουμε από την αρχή, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επίσης, θα πρέπει να μπουν και κανόνες στην πόλη, κανόνες που θα εφαρμόζουμε όλοι. Θέλουμε να στηρίξουμε το “επιχειρείν” ώστε να γίνουν και άλλες δουλειές, γιατί τα επόμενα χρόνια η Κίσσαμος θα γίνει ένας επενδυτικός προορισμός και σε όλα αυτά ο Δήμος πρέπει να είναι αρωγός και συμμέτοχος συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών».