Ο σάλος που ξέσπασε για τα μνημεία που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα προς εκχώρηση ακίνητα, μπορεί να οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, στην προστασία των μνημείων αυτών από το “Υπερταμείο”. Αρκεί, όμως, οι τελευταίες διευκρινίσεις των Υπουργείων να μετατραπούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα θωρακίζουν θεσμικά την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως σωστά ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Οπως διαφάνηκε και από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί, καταρτίστηκαν λίστες κάτω από την πίεση της 4ης αξιολόγησης, χωρίς να γίνει από πριν έλεγχος για το τι περιλαμβάνουν. Αυτό αφήνει να εννοηθεί το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών όταν αναφέρει ότι «η υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των ακινήτων ήταν ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης» και ότι «δεν σημαίνει αυτομάτως την μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ» καθώς «θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποια από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ».
Γιατί δεν έγιναν οι έλεγχοι αυτοί πιο πριν;
Παρά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει ότι «η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων».
Να αναμένουμε από τα αρμόδια Υπουργεία -τα οποία αντί να ενοχλούνται από την κριτική καλό θα ήταν να την αντιμετώπιζαν ως όπλο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος το οποίο έχουν κληθεί να υπηρετήσουν- τη θεσμική θωράκιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, σύμφωνα με τις προτάσεις των αρχαιολόγων;