Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Η ρητορική επιστρέφει στο «σπίτι» της

Τον τίτλο του παγκόσμιου ρήτορα έρχονται για να διεκδικήσουν στη Θεσσαλονίκη 1.350 φοιτητές από 70 χώρες και από φημισμένα Πανεπιστήμια, όπως το University of Oxford, το Cambridge, το Harvard, το Yale, το MIT, το Stanford και δεκάδες ακόμα αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate, τη μεγαλύτερη διοργάνωση αγώνων αντιλογίας, που θα φιλοξενήσει φέτος η Θεσσαλονίκη, από τις 27/12/2015 έως 04/01/2016.
Φορολόγηση ή περικοπές είναι η απάντηση στα οικονομικά ελλείμματα; Να κλείσει ή να ανοίξει η Ευρώπη τα σύνορά της στους πρόσφυγες; Να αναγνωρίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση; Η Δύση έπρεπε να εμπλακεί εντονότερα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή; Οι φοιτητές θα επιδοθούν σε έναν δεκαήμερο αγώνα δρόμου, προκειμένου να υποστηρίξουν τις δύο όψεις και απόψεις, πάνω σε περισσότερα από 1.000 φλέγοντα και διχαστικά κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, επίκαιρα εγχώρια και διεθνή ζητήματα. Ο μεγάλος τελικός του Πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
“Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της”
“Debating comes home” είναι το σύνθημα της ελληνικής “ολυμπιάδας ρητορικής”, καθώς όπως ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι Έλληνες διοργανωτές της, που είναι η αστική μη κερδοσκοπική Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας, “η ρητορική σαν τέχνη έχει ελληνική καταγωγή και θέλαμε να τονίσουμε και να αναδείξουμε αυτό το στοιχείο, ώστε ο καθένας από τους συμμετέχοντες, φεύγοντας να πάρει μαζί του και ένα κομμάτι από την Ελλάδα και από τη Θεσσαλονίκη”.
Κάτι λιγότερο από 600.000 ευρώ είναι τα χρήματα που “φέρνουν”- μόνο για την προγραμματισμένη διαμονή και σίτισή τους- στην πόλη της Θεσσαλονίκης οι διαγωνιζόμενοι στο 36ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Debate, χωρίς να υπολογίζεται τι θα “αφήσουν” τις ημέρες της παραμονής τους στην αγορά της πόλης. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους συμμετοχής στον διαγωνισμό καλύπτεται από τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους, ενώ μέρος των εξόδων της διοργάνωσης καλύπτεται από χορηγίες.
Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην πόλη και ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις και εθελοντικές δράσεις.
“Μπορεί οι συνθήκες σήμερα να είναι δύσκολες, αλλά είναι σπουδαίο να νιώθεις ότι κάτι δημιουργείς. Θέλουμε όσοι θα έλθουν στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο να γευτούν την ελληνική φιλοξενία, αλλά να έχουν μία συνολική εμπειρία. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της διοργάνωσης είναι πολύ σημαντικός για εμάς” ανέφερε η διευθύντρια των αγώνων, Κατερίνα Καραδημήτρη, γνωστοποιώντας ότι έχουν προγραμματιστεί δράσεις συλλογής τροφίμων και ρούχων για τους πρόσφυγες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά.
“Δουλεύουμε όλοι εθελοντικά και γι’ αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι για ό,τι καταφέραμε για τη διοργάνωση και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει” ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, Βασίλης Τσιπόπουλος, εξηγώντας ότι “τα οφέλη της ρητορικής ξεφεύγουν από τη διοργάνωση, η ρητορική δίνει πολλά στους νέους ανθρώπους, να μην είναι απόλυτοι, να έχουν κριτική σκέψη και είναι και ένα εργαλείο που ενισχύει την τυπική μάθηση ακόμα και μέσα στην τάξη, δίνοντας κίνητρο για μια πιο σφαιρική ενημέρωση”.
“Η διαδικασία”
Τα θέματα των αγώνων δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά στις ομάδες των ομιλητών (αποτελούμενες από 2 άτομα). Μετά την ανακοίνωση των θεμάτων πραγματοποιείται κλήρωση για τη θέση (υπέρ ή κατά) που θα κληθεί να υποστηρίξει η κάθε ομάδα και στη συνέχεια οι ομάδες προετοιμάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις ομιλίες τους. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι ομιλητές αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους για τη θέση που τους έχει κληρωθεί, αντικρούοντας τα επιχειρήματα των αντιπάλων σε ολιγόλεπτους λόγους. Οι παίκτες αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους ανεξαρτήτως των προσωπικών τους απόψεων, ενώ τον νικητή αναδεικνύει μια ομάδα κριτών που αξιολογεί την τεκμηρίωση και παρουσίαση των επιχειρημάτων κάθε ομάδας.
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει εννέα προκριματικούς γύρους, οι οποίοι αναδεικνύουν τα πιο “δυνατά” ζευγάρια ομιλητών. Η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται από κριτική επιτροπή, που αποτελείται από φοιτητές ή αποφοίτους των διαγωνιζόμενων Πανεπιστημίων, οι οποίοι δίνουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τους στους Επικεφαλής των Κριτών.
Μετά τους εννέα προκριματικούς γύρους, ακολουθεί η πρόκριση, κατά την οποία ανακοινώνονται οι ομάδες που περνούν στην επόμενη φάση. Αυτό παραδοσιακά γίνεται την Πρωτοχρονιά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παραμονής. Από εκεί και πέρα οι ομάδες προκρίνονται στους 32, τους 16, τους 8 (ημιτελικοί) και από εκεί 2 ομάδες από κάθε δωμάτιο περνούν στον Μεγάλο Τελικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα