Συμπεράσματα έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης
Αισιοδοξία, ενθουσιασμό αλλά και φόβο προκαλούν στους εκπαιδευτικούς οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης έτσι όπως καταγράφεται σε έρευνα που πραγματοποίησε το παιδαγωγικό τμήμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η έρευνα έγινε τον Μάρτιο του 2023 με τη συμμετοχή 2000 μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σκοπός της έρευνας μια πρώτη αρχική-διερευνητική καταγραφή απόψεων σχετικά με τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα των ανθρώπων με στόχο τη διαμόρφωση ερευνητικού-μεθοδολογικού πλαισίου για μελλοντική έρευνα.
Ειδικότερα από τα πέντε ερωτήματα που τέθηκαν στους εκπαιδευτικούς, προέκυψαν τα εξής:
• Θεωρείτε ότι είστε επαρκώς ενημερωμένοι/ες, σχετικά με τα θέματα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ένα ποσοστό 8,6% απάντησε “ναι έχω πολύ καλή γνώση των βασικών εννοιών της Τ.Ν.”, το 71,5% πως “έχω μια γενική γνώση, αλλά πολλά πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα στο μυαλό μου”, το 16,5% λέει πως «έχω ακούσει για την Τ.Ν. αλλά δεν καταλαβαίνω περί τίνος πρόκειται” και τέλος ένα ποσοστό 3,4% αναφέρει ότι “δεν έχω ακούσει καθόλου τον όρο Τεχνητή νοημοσύνη”.
• Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης σας δημιουργούν για το μέλλον αισθήματα; “Ενθουσιασμού” δηλώνει το 21%, “αισιοδοξίας” το 40,9%, “απαισιοδοξίας” το 0,8% και 37,3% απαντάει “φόβο”.
• Τα επόμενα χρόνια κατά τη γνώμη σας, οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης; “Θα προκαλέσουν τεράστια ανεργία και ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις” λέει το 22,3% “θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες καταστρέφουν” αναφέρει το 25,9% ,“θα δημιουργήσουν λιγότερες θέσεις εργασίας από όσες καταστρέφουν” απαντάει το 45,9%, ενώ το 5,9% δηλώνει πως “θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να εργαζόμαστε” .
• Πιστεύετε ότι το επάγγελμα σας θα αντικατασταθεί από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μέχρι τη συνταξιοδότηση σας; “Σίγουρα ναι” το 1,8%, “μάλλον ναι” το 14,4%, “σίγουρα όχι” 38,8%, “μάλλον όχι” το 45%.
• Ακούγοντας τον όρο “Τεχνητή Νοημοσύνη” τα σας έρχεται στο μυαλό; Γράψτε τρεις λέξεις κλειδιά. Οι ερωτηθέντες απάντησαν με τις λέξεις: Τεχνολογία, φόβος, ανησυχία, μηχανές, μέλλον, εξέλιξη, ηθική, νευρωνικά δίχτυα, ρομπότ, αυτοματοποίηση, εικονικό ,μηχανική μάθηση, λογοκλοπή, δημιουργικότητα, επιστήμη, αποξένωση, απομόνωση.