» Αναφορές στη χθεσινή Ακαδηµία Ελιάς στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Χανίων
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την επόμενη ελαιοπαραγωγική περίοδο (2024-2025), με βάση τα μέχρι σήμερα καιρικά δεδομένα στον νομό Χανίων. Ωστόσο, ασφαλέστερη εκτίμηση θα μπορεί να γίνει την Άνοιξη.
Πάντως, η ελαιοκομική χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς εκτιμάται ότι ήταν σημαντικά μειωμένη φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στον νομό Χανίων.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο της τελετής έναρξης του 2ου Κύκλου Εκπαιδεύσεων της “Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta” χθες στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ). Η Ακαδημία Ελιάς “Terra Creta”, η οποία αποτελεί μέλος του ομίλου “Μέλισσα Κίκιζας”, έχει οργανωθεί στα πρότυπα της επιτυχημένης “Ακαδημίας Σίτου Μέλισσα Κίκιζας”, που λειτουργεί από το 2012. Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο διευθυντής του εργοστασίου της Terra Creta, Φώτης Σουσαλής, είπε ότι χθες έγινε το κλείσιμο «του πρώτου κύκλου της Ακαδημίας Ελιάς» και η «έναρξη του δεύτερου κύκλου με περισσότερους παραγωγούς». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η περασμένη ελαιοκομική χρονιά ήταν πολύ δύσκολη χρονιά και η “Ακαδημία Ελιάς”, ουσιαστικά «εκπαιδεύει τους παραγωγούς να αντέχουν, να έχουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία σε δύσκολες χρονιές να έχουν μια σχετικά καλή παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε φέτος διπλασιασμό των μελών της Ακαδημίας γιατί βλέπουν ότι υπάρχει μία ουσία στη δουλειά που γίνεται, η οποία τους βοηθάει πάρα πολύ να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες».
Ο κ. Σουσαλής τόνισε ότι «η χρονιά που έκλεισε ήταν σημαντικά χαμηλότερη. Προβλέπεται ότι έκλεισε στο 60% περίπου χαμηλότερα απ’ ό,τι πέρυσι, σε επίπεδο ελαιολάδου που παρήχθη στο νησί και συγκεκριμένα στον νομό Χανίων». Για την ερχόμενη χρονιά σημείωσε ότι, «μέχρι τώρα, από τα δικά μας δεδομένα, γιατί έχουμε ένα δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών, βλέπουμε ότι ο καιρός έχει κάνει τα κρύα που χρειαζόμαστε, έχει κάνει συμπαθητικές βροχές, περιμένουμε και άλλες βροχές. Οπότε, τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι καλά, τα δέντρα είναι ξεκούραστα από την προηγούμενη σοδειά που δεν ήταν μεγάλη. Οπότε θα πρέπει να βλέπουμε το μέλλον θετικά. Αισιόδοξα». Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας: “Μέλισσα Κίκιζας Α.Ε.”, Αλέξανδρος Κίκιζας, είπε ότι «η Terra Creta μπήκε στην οικογένεια της “Μέλισσα Κίκιζας” πριν δύο χρόνια. Εχουμε δύο προϊόντα, τα ζυμαρικά και το ελαιόλαδο, που έχουν ως βάση αγροτικά προϊόντα: το σκληρό σιτάρι στη μια περίπτωση και την ελιά και το ελαιόλαδο στην άλλη. Επομένως, αυτό που ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο στην Terra Creta είναι αυτό που έχουμε εφαρμόσει τα προηγούμενα χρόνια στο σιτάρι με τη Ακαδημία Σίτου, με σκοπό την εκπαίδευση των αγροτών προκειμένου να βελτιώνουν συνεχώς την παραγωγή τους και, εισάγουμε, μεταξύ άλλων, την τεχνολογία μέσα στην παραγωγή».
Στη συνεργασία με την Terra Creta αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Γιώργος Ψαρράς. Οπως είπε, οι εκπαιδεύσεις, στο πλαίσιο της Ακαδημίας Ελιάς, γίνονται στο Ινστιτούτο «και, μεγάλο μέρος των εκπαιδευτών, στις ενότητες που γίνονται οι εκπαιδεύσεις, είναι ερευνητές του Ινστιτούτου μας».
Σε ερώτησή μας για την ερχόμενη ελαιοπαραγωγική περίοδο, τόνισε ότι «η επίδραση των καιρικών συνθηκών θα φανεί περισσότερο την Ανοιξη».
Οσο για τη δουλειά που επιτελείται στο Ινστιτούτο, σημείωσε ότι «το Ινστιτούτο καλύπτει όλα τα πρακτικά θέματα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια. Κυρίως, πλέον η στόχευση είναι σε φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης και η φυτοπροστασία. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα προβλήματα που έχουν προκύψει και από την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να προσφέρουμε λύσεις οικονομικά εφικτές που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται».
Τέλος, η περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα πρωτογενή τομέα στον νομό Χανίων, Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης« επαινεί τις προσπάθειες της Terra Creta με τη δημιουργία της Ακαδημίας Ελιάς που ενημερώνει με τους σωστούς επιμορφωτές τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν για να έχουμε ένα ποιοτικό ελαιόλαδο».