Θετικά στον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών βρέθηκαν δέντρα σε δύο περιοχές του Δήμου Πλατανιά και μία του Δήμου Χανίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα εσπεριδοειδή της Περιφερειακής Ενότητας.
Αυτό ανακοινώθηκε χθες από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επισκοπήσεων έτους 2015.
Συγκεκριμένα, «όσον αφορά στον Δήμο Πλατανιά, οι εστίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αη Κυρ Γιάννη στις Τοπικές Κοινότητες Βατολάκκου και Κουφού και στην Τοιπική Κοινότητα Μοδίου, περίπου 500 μέτρα νοτιοανατολικά του κόμβου της νέας εθνικής οδού προς Πλατανιά. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη περιοχή, έχουν βρεθεί ξανά θετικά δείγματα, τα τελευταία έτη ενώ στη δεύτερη για πρώτη φορά πέρυσι. Η εστία του Δήμου Χανίων βρίσκεται ανατολικά της τεχνητής λίμνης της Αγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας έχουν ξαναβρεθεί στο παρελθόν θετικά δείγματα».
ΖΩΝΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ακόμα, στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα αναφέρει ότι «οριοθετούνται ζώνες υπό την μορφή ομόκεντρων κύκλων, στα 500 μέτρα (Εστιακή Ζώνη), 1000 μέτρα (Ζώνη Ασφαλείας) και στα 1500 μέτρα (Ουδέτερη Ζώνη) γύρω από τις περιοχές στις οποίες ευρέθησαν τα προσβεβλημένα από τον ως άνω ιό δένδρα.
Όσον αφορά στις ως άνω ζώνες και σύμφωνα με την ως άνω Κ.Υ.Α., απαγορεύονται μέχρι της εξαλείψεως του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών:
•Α. Εντός των Εστιακών Ζωνών ( τουλάχιστον 500 μέτρα από την εστία):
•Οι νέες φυτεύσεις.
•Οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες, εκτός εκείνων που έχουν προετοιμαστεί για εμβολιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου από την υπογραφή της παρούσας απόφασης έτους, υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας.
•Η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός των εστιακών ζωνών.
•Η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και:
•Η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).
Β. Εντός των ζωνών ασφαλείας (τουλάχιστον 1000 μέτρα από την εστία):
•Η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός των ζωνών αυτών.
•Η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά και το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).
Γ. Εντός της Ουδέτερης Ζώνης (τουλάχιστον 1500 μέτρα από την εστία):
•Η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).
ΧΩΡΙΣ ΚΟΤΣΑΝΙ
ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δεν θεωρείται πλέον προστατευόμενη ζώνη όσον αφορά στην ίωση της τριτσέτσας. Η διακίνηση των εσπεριδοειδών θα πρέπει να γίνεται χωρίς κοτσάνι και φύλλο ενώ τα φυτά των εσπεριδοειδών θα διακινούνται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Τα ως άνω έχουν ως σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του ιού της τριστέτσας σε μη προσβεβλημένες περιοχές της Π.Ε καθώς και σε άλλες Π.Ε.
Επίσης, κατά την διακίνηση επί της συσκευασίας των καρπών εσπεριδοειδών θα πρέπει να υπάρχει ειδικό σήμα όπου θα αναγράφεται η χώρα καταγωγής.
Στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο 2538/97 κυρώσεις».