Πρώτα δείγματα… θετικά για τους μετέχοντες στον φετινό “Αγροτικό Αύγουστο”. Εχοντας συμπληρώσει τρεις μέρες λειτουργίας, οι επαγγελματίες που μετέχουν στη φετινή έκθεση, μιλώντας στα “Χ.Ν.”. δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κίνηση και την αποδοχή του κόσμου στα τοπικά προϊόντα. Τις επόμενες ημέρες τα “Χ.ν.” θα παρουσιάσουν και τα υπόλοιπα περίπτερα της έκθεσης.
Ενδιαφέρον για τα τυροκομικά
Μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης για τα τυροκομικά προϊόντα, όπως μας εξηγεί ο κ. Βαγγέλης Κωστάκης, του ομώνυμου Τυροκομείου.
• Η Κίνηση; Μετά από τρεις ημέρες μπορούμε να πούμε ότι τα δείγματα είναι θετικά. Υπάρχει πολύς κόσμος και ξένοι οι περισσότεροι, που ενδιαφέρεται, δοκιμάζει, μαθαίνει πως παρασκευάζονται, πως παράγονται τα Κρητικά τυροκομικά προϊόντα. Διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος θέλει να γνωρίζει πως παράγονται τα προϊόντα και θέλει να ενημερώνεται. Σκεφτόμαστε ως επιχείριση να έχουμε κάποιον κωδικό που να μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει μέσω διαδικτύου όλη τη διαδικασία της παραγωγής.
• Το προϊόν; Τα προϊόντα μας είναι όλα εκλεκτά, μεγάλης ποιότητας, γνωστά στους Χανιώτες που τα προτιμούν εδώ και χρόνια αλλά και σε πολύ κόσμο εκτός της Κρήτης.
Αρτοποιήματα για όλα τα γούστα
Τα είδη αρτοποιίας πάντα κατέχουν ξεχωριστή θέση στον “Αγροτικό Αύγουστο”. Στο περίπτερο της οικογένειας “Οικονομάκη” προσφέρονται είδη αρτοποιίας από τα Σφακιά.
• Η Κίνηση; Παρά την οικονομική κρίση που όλο τον κόσμο τον προβληματίζει βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη θέληση των καταναλωτών να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τα προϊόντα μας. Το 95% που δοκιμάζει αγοράζει κιόλας γιατί τα Σφακιανά προϊόντα έχουν πολύ καλό όνομα.
• Το προϊόν ; Στο περίπτερο μας θα βρει ο επισκέπτης σφακιανές παραδοσιακές συνταγές όπως η “σφακιανή μυρωδάτη” αλλά και αρτοποιήματα με σίκαλι, σιτάρι, κριθάρι, χαρούπι, πικάντικες γεύσεις, όλα με ελαιόλαδο. Τα προϊόντα μας μπορεί να τα βρει κανείς σε όλη την Κρήτη, σε πολλά σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα (αλυσίδες, καταστήματα Κρητικών προϊόντων) αλλά και στο εξωτερικό.
Με πρώτη ύλη την τσικουδιά
Λικέρ κάθε είδους, με πρώτη ύλη την τσικουδιά παρασκευάζει η Χανιώτικη ποτοποιία «Κέντρια» που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της Νίκος Κοτζαμιχάλης μας μιλάει για τα προϊόντα που παρουσιάζει και στην φετινή έκθεση.
• Η Κίνηση; Μπορώ να πω ότι κάθε χρόνο και καλύτερα, παρά την κρίση. Πηγαίνουμε πολύ καλά και στον “Αγροτικό Αύγουστο” που ως έκθεση κάθε χρόνο βελτιώνεται. Ο κόσμος ψωνίζει, ενδιαφέρεται και γενικά είμαστε ευχαριστημένοι.
• Το προϊόν ; Βασική μας ύλη είναι η τσικουδιά. Με την τσικουδιά κάνουμε διάφορα λικέρ με φράουλα, αμύγδαλο, καφέ, μέλι, πορτοκάλι, καραμέλα και πρόσφατα βγάλαμε και ένα νέο προϊόν που μοιάζει με το “Μοχίτο”. Οι ξένοι γνωρίζουν τα λικέρ που παρασκευάζονται με συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Για αυτό και ενθουσιάζονται που βλέπουν ποτά που έχουν ως βάση ένα τοπικό ποτό αλλά και πραγματικά φρούτα! Τα προϊόντα μας μπορεί να τα παραγγείλει κάποιος μέσω της ιστοσελίδας μας, αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα στα Χανιά.
Ποικιλία προϊόντων
Παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης προσφέρει η βιοτεχνία “Βολικάκη” που διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων του νησιού.
• Η Κίνηση; Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους επισκέπτες, πολύ μεγάλη! Θα θέλαμε ανάλογη ανταπόκριση από τους επαγγελματίες, τα μεγάλα και μικρά super market, που προτιμάνε στη βιτρίνα τους να βάζουν σφολιατοειδή από μεγάλες εταιρείες, θεωρώ κατώτερης ποιότητας.
• Το προϊόν; Ερχόμενος ο επισκέπτης στο περίπτερο μας θα βρει καλιτσούνια (ανάμεικτα,χορτάρινα, φούρνου και τηγανιού), μαραθόπιτες, κρεατόπιτες, λυχναράκια, σφακιανές πίτες και δικά μας κωδικούς όπως γραβιερόπιτες, κοτόπιτες, μανιταρόπιτες. Είναι προϊόντα που παράγουμε εμείς στη βιοτεχνία μας με παραδοσιακές μεθόδους και όχι βιομηχανοποιημένα. Τροφοδοτούμε επαγγελματίες της εστίασης σε Χανιά, στα νησιά και σε παραδοσιακά καταστήματα στην Αθήνα και σε άλλα μέρη.
Δυναμική για το μέλι
Το μέλι αποτελεί το βασικό προϊόν που παράγουν οι αδελφοί Παπαγιαννάκη, που το διαθέτουν σε όλη την Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Ο Γιάννης Παπαγιαννάκης μας μιλάει για τη φετινή συμμετοχή στον “Αγροτικό Αύγουστο”.
• Η Κίνηση; Οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί γιατί η πλατεία 1866 είναι σε κεντρικό σημείο και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Θέλουν τα προϊόντα μας, βέβαια υπάρχει ένα θέμα για τις συσκευασίες καθώς δεν μπορούν να έχουν μεγάλο βάρος ειδικά αυτοί που φεύγουν με αεροπλάνο.
• Το προϊόν ; Είμαστε παραγωγοί και τυποποιητές του μελιού μας. Το Κρητικό μέλι τα τελευταία χρόνια έχει μια μεγάλη δυναμική. Ανεβαίνει πάρα πολύ και η παραγωγή και οι πωλήσεις, ενώ το ποιοτικό αποτέλεσμα είναι άριστο τις περισσότερες φορές. Το δικό μας μέλι διατίθεται σε όλη σχεδόν την Κρήτη, αλλά και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, ενώ δίνουμε και σε πελάτες και στο εξωτερικό.
Τυροκομικά από την Κίσαμο
Μια παράδοση στον τομέα των τυροκομικών έχει η οικογένεια Παπαγιαννάκη που και φέτος συμμετέχει στην έκθεση. Ο Κώστας Παπαγιαννάκης μας μιλάει για την αποδοχή από τον κόσμο και τα προϊόντα του.
• Η Κίνηση; Η απήχηση των προϊόντων μας φέτος είναι πολύ καλή, εξαιρετική! Τα Κρητικά τυριά έχουν πολύ καλή φήμη και ο κόσμος τα θέλει κάθε χρόνο και περισσότερο. Ο κόσμος θέλει το φτηνό αλλά ξέρει ότι αυτό δεν είναι πάντα το ποιοτικό για αυτό και καταλήγει στα ντόπια προϊόντα.
• Το προϊόν; Διαθέτουμε γραβιέρα, που έχει πολύ μεγάλη αποδοχή, γίδινο κεφαλοτύρι, μυζήθρα, αθότυρο ξηρό, στάκα και στακοβούτυρο, με γάλα που αγοράζουμε από κτηνοτρόφους στην Κίσαμο, στο Σέλινο, τον Ομαλό. Τα προϊόντα μας τα διαθέτουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα στην Κρήτη και σε πολλά μαγαζιά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Σαντορίνη.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη, ενώ έχουν προγραμματιστεί και παράλληλες εκδηλώσεις:
• Δευτέρα 28 Αυγούστου: 20.30 Κρητική συναυλία με τον Λουφαρδάκη Μιχάλη και το συγκρότημά του. Κρητικοί χοροί από τους: Πολιτιστικό Σύλλογο Κάμπων Κεραμιών, Παραδοσιακό Σύλλογο «ΛΕΥΚΟΡΙΤΕΣ», Παγκρήτιο Όμιλος Βρακοφόρων.
• Τρίτη 29 Αυγούστου: The Cretan Jazz Project. Μία συνεργασία εμπνευσμένη από 3 σπουδαίους μουσικούς που προέρχονται απο 3 διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, παρουσιάζουν αυθεντικές εκτελέσεις και διασκευές με ακούσματα Κρητικά και στοιχεία της Αμερικανικής Jazz. Νεκτάριος Κωστάκης – λαγούτο, Σπύρος Κουτσορινάκης – κιθάρα, Μαρία Μανουσάκη – βιολί.
Η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μανιταριών Culta terra και ο Chef Βασίλης Πατσής θα μαγειρέψουν συνταγές με βάση το μανιτάρι.
• Τετάρτη 30 Αυγούστου: 20.30 Συναυλία με το μουσικό σχήμα ΟΚΤΑΒΑ. Συμμετέχει το Εργαστήρι Χορού & Λαογραφίας “ΣΥΓΧΟΡΟΣ”.
• Πέμπτη 31 Αυγούστου: 20.30 Κρητική συναυλία με τον Μανώλη Κονταρό και το συγκρότημά του. Κρητικοί χοροί από τους: Παραδοσιακό Σύλλογο Ακρωτηρίου «ΚΑΓΙΑΛΕΣ», Λαογραφικό Όμιλο Χανίων, Τουριστικό Σύνδεσμο «ΚΡΗΤΗ».