Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Θετικές εντυπώσεις από τα Χανιά από Κροάτες δημοσιογράφους

Η δημοσιογράφος από την Κροατία Tatjana Lisičin μιλάει για τις εντυπώσεις της από τα Χανιά όπου βρέθηκε για τις ανάγκες ρεπορτάζ της Δημόσιας Κροατικής τηλεόρασης για την οποία εργάζεται.
Εντυπωσιασμένη από «τον παλμό και την ενέργεια» των Χανίων η Κροάτισσα δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας κa Tatjana Lisičin που για τις ανάγκες ρεπορτάζ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας, μίλησε στα “Χ.ν.” για τις εντυπώσεις της.

Το τηλεοπτικό συνεργείο από το ΗΤR (Κροατική δημόσια ράδιο-τηλεόραση) με τη δημοσιογράφο Tatjana Lisičin και τον εικονολήπτη Τοni Veber, βρέθηκε στα Χανιά προκειμένου να καλύψει τις εργασίες της δράσης “FishMPABLUE II Plus” που έχει να κάνει με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην οποία μετέχουν χώρες του Ευρωπαϊκού τμήματος της Μεσογείου. Στo πλαίσιo αυτό έκανε και μια σειρά ρεπορτάζ για την Κρήτη, τον τουρισμό και τη ζωή των κατοίκων της
Τα κοινά χαρακτηριστικά με τις ακτές της Κροατίας και ειδικά το Σπλιτ από όπου κατάγεται, αλλά και οι διαφορές ανάμεσα στα δύο μέρη τέθηκαν στην κουβέντα μας με την κ. Lisičin Παράλληλα ζητήσαμε την άποψη της και για πράγματα που πιθανόν δεν την ικανοποίησαν. « Η Κρήτη και ολόκληρη η αρχαία κληρονομιά των Ελλήνων είναι γνωστή στην Κροατία. Έχουμε πολύ καλή εκπαίδευση , οπότε όλοι γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την αρχαία Ελλάδα. Η Κρήτη στις μέρες μας είναι κάπως γνωστή, δεν είμαι σίγουρος πόσοι Κροάτες ταξιδεύουν στα Χανιά και στην Κρήτη, αλλά σίγουρα το κάνουν» μας αναφέρει.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

Την ρωτάμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο τόπων. «Θα έλεγα ότι η Κρήτη και η Κροατία έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Όμως υπάρχουν πολλές ομοιότητες και στο τοπίο, ζώντας αυτές τις ημέρες στην Κρήτη νόμιζα ότι ήμουν στη νήσο Μπρατς (απέναντι από τις Δαλματικές ακτές). Επίσης έχουμε πολλά όμοια πράγματα στα… χέρια και στα πιάτα μας. Ψάρι, ελιές, ελαιόλαδο, αρνί, είναι προϊόντα που καταναλώνουμε και εμείς, αν και η γνήσια Κροατική κουζίνα είναι πιο απλή, ενώ οι συνταγές στην Κρήτη είναι γεμάτες εκπλήξεις. Στην Κροατία, κοντά στην ακτή, ζούμε κυρίως από τουρισμό. Στην Κρήτη συμβαίνει το ίδιο. Το Split είναι γεμάτο τουρίστες όπως τα Χανιά. Έρχονται από όλο τον κόσμο! φέτος ήρθαν τόσοι πολλοί Αμερικανοί, για παράδειγμα. Τουρίστες από την Άπω Ανατολή έρχονταν πάρα πολλοί πριν την πανδημία, ενώ έχουμε και πολλούς Ευρωπαίους. Έμαθα το διάστημα που ήμουν εκεί ότι η Κρήτη διατηρεί τη γεωργία της, ελιές, αμπέλια, φρούτα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί εμείς τα έχουμε παραμελήσει και εισάγουμε πολλά προϊόντα. Βέβαια έχουμε και εμείς εξαιρετικό ελαιόλαδο όπως και η Κρήτη. Το θετικό τα τελευταία χρόνια στην Κροατία είναι πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στη γη» απαντάει.

ΖΩΝΤΑΝΙΑ

Αυτό που πάντως ικανοποίησε απόλυτα την Κροάτισσα δημοσιογράφο είναι η ζωντάνια της πόλης. «Ήλθα στο παλιό λιμάνι, στην παλιά πόλη και διαπίστωσα πως τα Χανιά είναι πολύ “ζωντανά”, έχουν μεγάλη ενέργεια ! Είναι προφανές ότι όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ψυχαγωγήσουν και να προσελκύσουν τουρίστες ώστε να αγοράσουν, να καθίσουν στα εστιατόρια να φάνε και να πιουν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Σπλιτ. Υπάρχουν πολλές ομορφιές στην Κρήτη που αξίζει να τις δεις. Μου άρεσαν τα μαγαζάκια, οι δρόμοι με τον κόσμο να τραγουδάει! Οι κάτοικοι της Κρήτης ζουν από τον τουρισμό και φαίνεται ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά! Επίσης είμαι έκπληκτη από το ότι κάνετε προσπάθειες να στηρίξετε την αγροτική σας παραγωγή!».
Ρωτάμε για κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ Κροατίας και Κρήτης. Η συνάδελφος επειδή ασχολείται με ρεπορτάζ για τον τουρισμό και τη θάλασσα μας αναφέρει πως με βάση τις πληροφορίες της «οι κανόνες και οι νόμοι στην Κροατία είναι πιο αυστηροί. Στο Αιγαίο πέλαγος μπορείτε να πλεύσετε πιο ελεύθερα, ενώ στην Αδριατική υπάρχει περισσότερος έλεγχος από το λιμενικό, και την αστυνομία. Στο Αιγαίο όπως κατάλαβα μπορείς να πλεύσεις με το σκάφος ή τη βάρκα σου, να σταματήσεις όπου θέλεις, να ρίξεις την άγκυρα και δεν χρειάζεται να βιαστείς για να δηλώσεις την παρουσία σου στις αρχές. Στην Αδριατική θάλασσα θα πρέπει να δηλώσεις άμεσα την παρουσία σου και θα χρεωθείς για αυτό».

ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Σε ό,τι αφορά την πόλη των Χανίων η εικόνα είναι καλή από την παλιά πόλη και το τουριστικό τμήμα της αλλά όπως αναφέρει «οι περιαστικές περιοχές μου φάνηκαν λίγο εγκαταλελειμμένες. Ημιτελή σπίτια, οικοδομικά απόβλητα, γκράφιτι σε κτήρια, κατασκευαστικό χάος. Τα έχουμε και εμείς αυτά τα προβλήματα αλλά η εντύπωση μου είναι ότι σε εσάς είναι πιο έντονα. »
Λόγω εποχής αναπόφευκτο το ερώτημα για το κόστος ζωής και τις τιμές. «Κοιτάξτε τα τρόφιμα στην Κροατία είναι πιο ακριβά, οι τιμές των ποτών είναι ίδιες πάνω κάτω αλλά όλα αυτά έχουν να κάνουν με το εστιατόριο που θα γευματίσεις. Επίσης διαπίστωσα μεγάλες διαφορές στην ενέργεια. Σε εμάς η βενζίνη κοστίσει 1,79 ευρώ το λίτρο και η τιμή του φυσικού αερίου ελέγχεται από το κράτος (για να βοηθήσει την οικονομία, και ως «όπλο» για να μην ανέβει ο πληθωρισμός)».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα