Οι “γονιδιακές υπογραφές” έχουν συμβάλλει στημαντικά στην αντιμετώπιση και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Αυτό μεταξύ άλλων τονίστηκε στη εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο του ΚΑΜ, με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του μαστού “Υes you must”. Μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το “Θεραπευτικό Κέντρο Χανίων- Κλινική Καπάκη”, το Δήμο Χανίων και το Σύλλογο “Ορίζοντας”.
Στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας καρκίνου αναφέρθηκε η κ. Χαρά Αντωνίου, χειρουργός μαστού και συνεργάτης του “Θεραπευτικού Κέντρου Χανίων” επισήμανε πως «όλες οι θεραπείες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού έχουν εξελιχθεί καταπληκτικά για αυτό και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Έχουν ανακαλυφθεί οι γονιδιακές υπογραφές, που λαμβάνονται από το ιστό του μαστού που μας ενημερώνουν – στον πρώιμο βέβαια καρκίνο του μαστού- αν οι γυναίκες χρειάζονται χημειοθεραπεία ή όχι. Αυτό είναι μια επανάσταση γιατί παλαιότερα οι γυναίκες αυτές θα έκαναν χημειοθεραπεία. Τώρα ενημερωνόμαστε ότι δεν θα έχουν όφελος επομένως πολλές γυναίκες δεν κάνουν χημειοθεραπεία.»
Η κ. Αντωνίου τόνισε πως οι νέες θεραπείες έχουν καθιερωθεί και στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική.
Για τις γυναίκες που «αγχώνονται και δεν θέλουν να κάνουν εξέταση γιατί φοβούνται» μίλησε η κ. Ελένη Φελεσάκη , ιατρός ακτινοδιαγνώστης, υπεύθυνη ιατρείου μαστού του “Θεραπευτικού Κέντρου Χανίων”. Παρατήρησε συγκεκριμένα πως «ο φόβος δεν είναι λόγος για να μην κάνουμε εξέταση! Πρέπει να τον κοιτάμε στα μάτια και να ξέρουμε ότι μπορούμε να γίνουμε καλά κάνοντας μια σωστή εξέταση για να έχουμε έγκαιρη διάγνωση.»
Για τον κίνδυνο παρουσίασης καρκίνου μαστού στο μεσοδιάστημα μεταξύ των μαστογραφιών η κ. Φελεσάκη απάντησε πως «ο καρκίνος του μαστού δεν είναι επιθετικός. Ευτυχώς! Υπάρχουν πολύ σπάνιες μορφές επιθετικού καρκίνου του μαστού. Για να πούμε ότι έχουμε σίγουρη εξέταση και να είμαστε καλυμμένες από χρόνο σε χρόνο πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εξέταση. Εκεί είναι το μυστικό και αυτό είναι το καθήκον του γιατρού να κάνει σωστά την εξέταση έτσι ώστε να ολοκληρώσει μια εξέταση του μαστού καλύπτοντας όλους τους καρκίνους του μαστού. Έτσι θωρακίζουμε μια γυναίκα και έχουμε μια διάγνωση για τουλάχιστον ένα χρόνο που θα είναι καλυμμένη. Οι γυναίκες με πυκνούς και ετερογενείς μαστούς απαιτείται να κάνουν ένα υπέρηχο γιατί αυξάνει στο 55% τη διαγνωστική αξία στο σύνολο της εικόνας του μαστού. Προτείνουμε ένα υπέρηχο στις νέες κοπέλες πια, στις γυναίκες κάτω των 40, χωρίς να έχουν ιστορικό βεβαρημένο. Αναγνωρίζουν από νωρίς πως είναι ο μαστός τους ώστε να ξέρουν και να μπορούν να κάνουν σωστά το έλεγχο τους.»
Αναφορικά με την εμφάνιση καρκίνου μαστού και στους άνδρες η κ. Φελεσάκη τόνισε πως «υπήρχαν πάντα, αλλά είναι ευτυχώς ένα πολύ μικρό ποσοστό 1%, δυστυχώς όμως η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο χρόνο γιατί δεν υπάρχει πρόληψη».
Στην επισκόπηση του μαστού και την ψηλάφηση αναφέρθηκε στην εισήγηση της η κ. Μανωλία Ρουμελιωτάκη προϊσταμένη μαιευτικού τμήματος του “Θεραπευτικού Κέντρου Χανίων”. «Οι γυναίκες είναι ενημερωμένες, παρ’ όλα αυτά το αμελούν και θέλουμε σήμερα να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι κάθε μήνα για όλη τους τη ζωή, από την ηλικία των 20 ετών, θα πρέπει να κάνουν την αυτοεξέταση, ούτω ώστε με την πάροδο του χρόνου αμέσως θα αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει στο μαστό τους» υπογράμμισε η κ. Ρουμελιωτάκη.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο βουλευτής κ. Α. Μαρκογιαννάκης που έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές και παράλληλα ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του μαστού. Παρ΄ όλα αυτά είναι καλό τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ενημερώνονται οι γυναίκες.» Μήνυμα της κ. Σ. Βολουδάκη διάβασε η κ. Παπαναγιώτου, ενώ χαιρέτησαν επίσης η αντιδήμαρχος κ. Ε. Ζερβουδάκη , ο κ. Μ. Φραγκάκης από την Περιφέρεια Κρήτης και ο Α. Κρασουδάκης εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.
ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
«Η πρόληψη είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει στο μυαλό της μια γυναίκα από την ώρα που ενηλικιώνεται» τόνισε η κ. Μαρία Λαμπάκη, ασθενής που κατάφερε να νικήσει την αρρώστια. Τόνισε πως «δεν θα πρέπει να περιμένουμε να φτάσουμε τα 40, αλλά να μας γίνει βίωμα. Δυστυχώς είμαστε πολλές οι γυναίκες στα Χανιά γιατί η ασθένεια αυτή μαστίζει. Βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε ένα καινούργιο δρόμο, να μιλήσουμε μέσα από τις δικές μας ιστορίες σε γυναίκες που θα πρέπει να μάθουν πράγματα για εμάς.»
Στη συνέχεια η κ. Λαμπάκη εξήγησε ότι «ο δικός μου ο καρκίνος μου έδωσε πολλά μαθήματα ζωής. Δεν θα πω ότι είμαι ευγνώμων που νόσησα αλλά μέσα από τα μαθήματα ζωής αυτά άλλαξα εσωτερικά και εξωτερικά και μπόρεσα να αξιολογήσω, να επανεκτιμήσω και να αγαπήσω λίγο παραπάνω εμένα, τις γυναίκες και τη ζωή». Πρόσθεσε τέλος πως η ίδια είναι ένα παράδειγμα αποφυγής καθώς για χρόνια «ήμουν η κλασική Ελληνίδα γυναίκα που έλεγα, σήμερα, αύριο, μεθαύριο θα κάνω μια μαστογραφία και ποτέ δεν έρχονταν αυτή η στιγμή».