■ Ωφέλιμες οι βροχές, τα χιόνια και οι χαμηλές θερμοκρασίες
Η κακοκαιρία BARBARA με τις χιονοπτώσεις και τις βροχές που έφερε στις αρχές Φεβρουαρίου σε διάφορους βαθμούς σε όλη σχεδόν την χώρα, προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια.
Οι βροχοπτώσεις, που αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς, μέχρι την 14-Φεβρουαριου (Πιν.1) ήταν γενικά ικανοποιητικές.
Επαρκείς ήταν (50-100mm) στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, ανεπαρκείς ( κάτω από 25mm) ήταν σε λίγες περιοχές (Ιεράπετρα, Μοίρες, Γόρτυνα) και υπερβολικές (150-200mm) σε πολύ λίγες ( Πλακιάς, Σπήλι).
Οι χιονοπτώσεις, παρά το ότι καθυστέρησαν και ήταν λιγότερες από άλλες χρονιές, ήταν εν τούτοις ικανοποιητικές στην Κρήτη. Τα χιόνια κάλυψαν τις κορυφές των κυριότερων βουνοσειρών εξασφαλίζοντας καλή τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων και φραγμάτων, απαραιτήτων για την άρδευση των καλλιεργειών και την ύδρευση των κατοίκων και τουριστών του νησιού.
Οι θερμοκρασίες που απαιτούνται για την ικανοποίηση των αναγκών σε ψύχος για την καλή καρποφορία της ελιάς τον Ιανουάριο (Πιν.1) δεν φαίνεται να ήταν επαρκείς. Στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης θερμοκρασίες χαμηλότερες από 6ο C δεν σημειώθηκαν.
Αντίθετα τον Φεβρουάριο, μέχρι τις 15, οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην (Πιν.1) ήταν αρκετά χαμηλότερες και μάλλον ικανοποιητικές. Αν εξαιρεθούν λίγες παραθαλάσσιες περιοχές (Παλαιόχωρα, Πλακιάς, Αγ. Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία) στις υπόλοιπες σημειώθηκαν θερμοκρασίες χαμηλότερες από 6ο C επί 8-15 ήμερες, δηλαδή στο 50-100% των ημερών. Επομένως οι ανάγκες σε ψύχος, ιδίως για την Κορωνέϊκη η οποια δεν είναι ιδιαιτέρα απαιτητική σε ψύχος, πρεπει να ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
**Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)