Αύξηση του «βερεσέ» από γονείς και πολλά παιδιά που αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και ένα κουλούρι, είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν στα χρόνια της κρίσης οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων όπως τονίσθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου τους που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στα Χανιά.
Βασικό θέμα συζήτησης στο συνέδριο είναι η πιστοποίηση των κυλικείων και η νομιμοποίηση των σχολικών κτηρίων που δεν έχουν οικοδομικές άδειες, ωστόσο στην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων κ. Φραντζέσκα Τατούλη τέθηκε από τους δημοσιογράφους το ζήτημα της κρίσης. «Ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το βιώνουμε πολύ πιο άσχημα σε σύγκριση με την επαρχία. Πιστεύω πραγματικά ότι ο Έλληνας γονιός αν έχει 2 ευρώ, θα δώσει το 1 για τα παιδιά για να πάρει το κουλούρι ή το νερό του. Όμως μετά το 2012 τα πράγματα στην Αθήνα είναι τραγικά ο τζίρος μας έχει πέσει σε ποσοστό 50%, το βερεσέ στα σχολεία είναι πρωτάκουστο. Υπάρχουν παιδάκια που περιμένουν απέναντι από το παράθυρο του κυλικείου τα μεσημέρια λέγοντας πως αν περισσέψει κάτι να το πάρουν. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια» ανέφερε η κ. Τατούλη. Παράλληλα επισήμανε ότι πολλοί γονείς κάνουν συμφωνία με τα κυλικεία ώστε το παιδί τους να παίρνει πράγματα μέχρι την αξία του ενός ή των δύο ευρώ.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Το αίτημα των ιδιοκτητών κυλικείων προς την πολιτεία να θεσπίσει την πιστοποίηση των επιχειρήσεων τους μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κυλικείων Δυτ. Κρήτης Γιάννης Παυλάκης, ενώ το επαγγελματικό περίγραμμα του υπεύθυνου σχολικού κυλικείου παρουσίασε ο κ. Κυριάκος Κώτσογλου εκπαιδευτής ενηλίκων και περιφερειακός σύμβουλος.
«Τι καλύτερο για μας και τα τα παιδιά από το να βελτιωθεί η ποιότητα, να γίνει κατάρτιση μας, να υπάρξει πιστοποίηση ότι ο καταρτιζόμενος έχει τις γνώσεις και να θεσπιστεί από την πολιτεία. Είναι κάτι που ζητάμε από την πολιτεία εδώ και 5 χρόνια να θεσπίσει τα προσόντα για τα σχολικά κυλικεία ώστε να έχουμε μια καλή ποιότητα» είπε ο κ. Παυλάκης.
Πολλά σχολεία που κτίσθηκαν από το Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων δεν έχουν άδεια με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των εκεί κυλικείων αφού ούτε αυτά μπορούν να αδειοδοτηθούν. «Η πρόταση μου είναι
να παγώνουν οι διαγωνισμοί για αυτά τα κυλικεία, να παραμένει ο εκάστοτε συνάδελφος που λειτουργεί το κυλικείο και να προχωράνε οι διαγωνισμοί όταν θα έχει γίνει η διαδικασία αδειοδότησης. Ο Δήμος Ηρακλείου ανακοίνωσε πως θα αδειοδοτήσει 70 σχολεία και ο Δήμος Χανίων έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το ΤΕΕ και ευελπιστούμε να προχωρήσει άμεσα ώστε να μην έχουμε θέματα αδειών » ανάφερε ο κ. Παυλάκης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Γιάννης Βόρδος που ήταν επίσης των εισηγητών της πρώτης ημέρας του συνεδρίου τόνισε για το ίδιο θέμα πως « πολλά σχολεία δεν έχουν άδειες. Είτε γιατί υπάρχουν παρανομίες, είτε γιατί όταν κατασκευάστηκαν μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων δεν είχαν πάρει ποτέ άδεια. Το πρόβλημα δεν είναι να είναι νόμιμα μόνο τα σχολεία αλλά και ο χώρος των κυλικείων. Το ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης θα βοηθήσει στη νομιμοποίηση των σχολικών κτηρίων όμως υπάρχουν κυλικεία που λειτουργούν κάτω από σκάλες, σε χώρους ακατάλληλους και το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πάρουν άδεια όλα τα σχολικά κτήρια και στη συνέχεια να προβλεφθούν οι κατάλληλοι χώροι για να λειτουργήσουν εκεί τα κυλικεία. Όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι να χρησιμοποιηθούν ακόμα και προκάτ γιατί υπάρχουν κτήρια παλιά που δεν έχουν χώρους για κυλικεία».
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται την Κυριακή το πρωί.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.