Οριστική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ικανά να δώσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης αλλά και σε άλλες περιοχές.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει στα “Χ.Ν.” ο καθηγητής γεωλογίας και ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, καταγγέλλοντας τη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων για την αξιοποίηση αυτού του “θησαυρού”.
Με αφορμή νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε κοινό άρθρο του κ. Φώσκολου με τους Η. Κονοφάγο και Ν. Λυγερό, τα “Χ.Ν.” επικοινώνησαν με τον καθηγητή ζητώντας του να απαντήσει στο τι ακριβώς “κρύβεται” νοτίως της Κρήτης.
Ο κ. Φώσκολος, εξήγησε ότι νότια του Κόλπου της Μεσσαράς, στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 της ελληνικής ΑΟΖ υπάρχει μια περιοχή με 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποσότητα αυτή βάσει το νόμου Μανιάτη, μπορεί να αποδίδει για τα επόμενα 25 χρόνια 5,5 δισ. Ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση και 1,1 δισ. Ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης.
«ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ»
Κατά τον κ. Φώσκολο τα στοιχεία αυτά δεν είναι καινούργια. «Από το 2001 Γάλλοι ερευνητές είχαν υποδείξει το συγκεκριμένο σημείο ενώ αντίστοιχες υποδείξεις είχαν κάνει καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας» εξηγεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, «διαχρονικά οι κυβερνήσεις αδιαφορούν, ή κάνουν πίσω λόγω του ρωσικού παράγοντα». Όπως υποστηρίζει ο Έλληνας καθηγητής, «η Μόσχα δεν θα ήθελε να δει το ελληνικό φυσικό αέριο να θίγει τα συμφέροντά της στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η Ελλάδα θα πουλούσε φθηνότερα και θα έπαιρνε πολύ μεγάλο κομμάτι της “πίτας”».
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πέρα από την άμεση εισροή χρήματος στα ταμεία του Δημοσίου, ο κ. Φώσκολος υποστηρίζει ότι η εξόρυξη του αερίου θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Εάν τολμούσαν οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν νότια της Κρήτης, στον Πατραϊκό και στο Ιόνιο, δεν είναι υπερβολή να μιλούσαμε για μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας».
Ο ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ
Με τις έρευνες των Νορβηγών της PGS να έχουν ολοκληρωθεί, ο κ. Φώσκολος εξηγεί ότι «αν επιτέλους υπάρξει κυβερνητική βούληση και ξεπεραστεί το φοβικό σύνδρομο απέναντι στη Ρωσία, η εξόρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2020». Εκλαϊκεύοντας τη διαδικασία, ο καθηγητής γεωλογίας εξηγεί στα “Χ.Ν.” πως «αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι μια ακτινογραφία η οποία μας έδειξε σημαντικά στοιχεία. Πλέον πρέπει να γίνει και μια αξονική για να προχωρήσουμε».
Η εξόρυξη κατά τον ίδιο είναι απόλυτα εφικτή καθώς το βάθος επιτρέπει μια τέτοια επένδυση, καθώς είναι λιγότερο βαθιά από το αντίστοιχο οικόπεδο “Αφροδίτη” της Κύπρου το οποίο σημειωτέον
-κατά τον Έλληνα ερευνητή- είναι τρεις φορές μικρότερο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου από αυτό νοτίως της Κρήτης.