Οι δράσεις του Φορέα Διαχείρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριά, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Αρκιτεκτονικής της Μεσογείου.
Κύριος ομιλητής ο ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης ο οποίος τόνισε αρχικά ότι« τα Λευκά Όρη καταλαμβάνουν το 40% του Ν. Χανίων, με 50 και πλέον βουνοκορφές με υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, ενώ η κορυφή Πάχνες φτάνει τα 2453 μέτρα ύψος. Στα Λευκά Όρη υπάρχουν 1000 είδη φυτών, τα μισά από τα 200 ενδημικά της Κρήτης, ενώ 24 είδη στενοενδημικά των Λευκών Ορέων.Επίσης υπάρχουν 32 είδη θηλαστικών, με την κρητική μυγάλη, το μοναδικό ενδημικό θηλαστικό της Ελλάδας. Έχουμε ακόμα 3 είδη αμφιβίων, 11 είδη ερπετών και περίπου 200 είδη πουλιών. Τα Λευκά Όρη έχουν αποσπάσει εθνικές και διεθνείς διακρίσεις: Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Προστατευόμενων Περιοχών, Βιογενετικό Απόθεμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, Διάκριση από την Unesco “MAB” και έχει ενταχθεί σε περιοχή του Δικτύου ΝATURA 2000, ενώ έχει χαρτακτηριστεί ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά(ΙΒΑ). Οι πολλαπλές διακρίσεις τονίζουν την ανάγκη ολοκληρωμένης στέρεα θεμελιωμένης διαχειριστικής προσπάθειας, ως υποχρέωση προς την Ανθρωπότητα προς όφελος του Φυσικού Περιβάλλοντος».
Στόχος του Φορέα Διαχείρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριά, όπως υπογράμμισε ο κ. Λυμπεράκης είναι « η διατήρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η υποστήριξη της τοπικής αειφορικής ανάππτυξης. Ο Φορέας Διαχείρησης παρακολουθεί και καταγράφει τους τύπους όλων των οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας, την παρακολούθηση πτηνών και άλλων προστατευομένων ειδών και οικοτόπων. Για το λόγο αυτό περισσότεροι από 40 ειδικοί επιστήμονες επί 6 μέχρι τώρα χρόνια μελετούν, ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν πλήρης αξιολογημένοι κατάλογοι βιοποικιλότητας, καθώς και οι απειλές που ελοχεύουν ενώ κάνουν λόγο και για τις ανάγκες παρέμβασης.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Για τις μελέτες και τα προτεινόμενα έργα ο κ. Λυμπεράκης επεσήμανε ότι περιλαμβάνουν «συντήρηση μονοπατιών Ε4 120 χιλιομέτρων εντός περιοχής αρμοδιότητας, συντήρηση και αναβάθμιση δομών, εγκατάσταση Ορεινού Τυροκομείου», ενώ για τις περιβαλλοντικές δράσεις «ενημέρωσηκαι και εκπαίδευση, λειτουργία βιβλιοθήκης, επισκέψεις σε δημοτικά, λειτουργία κέντρου πληροφόρησης, εκδηλώσεις ημερίδες, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδια, πινακίδες, εκθέσεις φωτό»
Στην ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που να περιλαμβάνει « περιπολίες στη περιοχή όλο το χρόνο, περίθαλψη τραυματιών ή δηλητηριασμένων ζώων, καθώς και διαρκής εκπαίδευση προσωπικού».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης ταξίαρχος Γιάννης Μαραγκάκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι « ευελπιστώ ότο ο Φορέας Διαχείρησης να μπορέσει να οργανώσει ακόμα καλύτερα τις προσφερόμενες υπηρεσίες εντός του Δρυμού και γενικότερα την όλη επικρατούσα κατάσταση και να συμβάλλει όσο μπορεί στη διάδοση και διαφήμηση των τουριστικών πακέτων, που έχουν να κάνουν με το Φαράγγι της Σαμαριάς και την ανάπτυξη του τόπου αλλά προτίστως με την προστασία του περιβάλλοντος». Την εσπερίδα χαιρέτισε και η διευθύντρια Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη.