Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

“Θυσία στο Όνειρο”

Ο Γιάννης Μελαδάκης ο γιατρός, γεννήθηκε, όπως λέει, «στην απρόσιτη, απάτητη και απόρθητη γωνιά, που πρόσθεσαν οι Τούρκοι το Ασή και έτσι προέκυψε το Ασηγωνιά».
Αν και ζει μακριά της, την αγαπά με πάθος και η σκέψη του είναι πάντα εκεί. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος, γιατί το ξέρω από δικό μου!
Όπως παρακάτω εξομολογείται, «Τον αέρα, την πέτρα, τους ήχους της Ασηγωνιάς, τη θύμηση των κατοίκων, νεκρών και ζωντανών, τα κουβαλώ πάντα μέσα μου και είμαι σφιχτά δεμένος μαζί τους».
Ξεκίνησε από το χωριό του που έμαθε τα πρώτα του γράμματα, γιος του Μελαδογιώργη, ενός Ασηγωνιώτη Βοσκού, με το Ασηγωνιώτικο πείσμα και τον «πήχη ψηλά και το περιθώριο αποτυχίας ανύπαρκτο -ή Γιατρός, στόχος και πεθυμιά, ή Βοσκός. Ευλογημένα και τα δύο».
Ο,τι κάνει ο Γιάννης, το κάνει με πείσμα και πετυχαίνει τον στόχο του!
Έτσι, ξεκίνησε και τη συγγραφή του βιβλίου για τον ξεχασμένο Ασηγωνιώτη οπλαρχηγό πρόγονό του. Όπως λέει, «Εναυσμα απετέλεσε η φωτογραφία του νεκρού Μιχάλη Μελαδάκη».
Ξεκίνησε, λοιπόν, με περίσσια όρεξη αυτό το όμορφο και συναρπαστικό ταξίδι, που διήρκεσε αρκετά χρόνια, συλλογής πληροφοριών, με όπλο του πάντα το Ασηγωνιώτικο πείσμα.
Παρακολούθησε κατά γράμμα τη διαδρομή που είχε κάνει ο Μιχάλης Μελαδάκης πριν από εκατό και βάλε χρόνια, φθάνοντας μέχρι την Νικολίτσα της Βορείου Ηπείρου, εκεί που άφησε την τελευταία του πνοή ο Καπετάν Μιχάλης.
Η δουλειά που έκανε ήταν επιστημονικού επιπέδου και θα την ζήλευαν επαγγελματίες, ιστορικοί ερευνητές!
Κάθισε, λοιπόν, μετά και με τη γλαφυρή πένα που διαθέτει, συνέγραψε αυτό το όμορφο και καλοδιάβαστο βιβλίο!
Περιέγραψε τεκμηριωμένα, ιστορικά γεγονότα και το γράψιμό του μοιάζει σαν το γάργαρο νερό που ρέει από τις βρύσες του ποτιστηριού, στον πέρα Άι Γιώργη τσ’ Ασηγωνιάς!
Κάλλιστα το βιβλίο του Γ.Μ. μπορεί να χαρακτηριστεί ένα ιστορικό βιβλίο γιατί περιγράφει με σαφήνεια και με άψογη τεκμηρίωση όλα όσα συνέβησαν στον Μακεδονικό αγώνα. Στον πρώτο και δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο και τον Βορειοηπειρωτικό αγώνα.
Είναι ένα βιβλίο πιστεύω, κατάθεση ψυχής, που μαζί με τον ανδριάντα του παλληκαριού από την Ασηγωνιά που στολίζει ένα πάρκο στα Γιάννενα της Ηπείρου, ήταν σκοπός ζωής για τον Γιάννη.
Ο Γ.Μ. με το βιβλίο αυτό κατόρθωσε να «απομακρύνει την σκόνη της λήθης και να καταγράψει στη χορεία των μαρτύρων του γένους τον πρόγονό του, Μιχάλη Μελαδάκη και να τον εγγράψει στην ιστορική μνήμη».
Στον 1ο σταθμό -εγώ θα το έλεγα κεφάλαιο- περιγράφει όσα συνέβαιναν εκείνη τη δύσμοιρη εποχή για την Μακεδονία μας και τους τρόπους που η Βουλγαρία προσπαθούσε να επηρεάσει καταστάσεις με απώτερο σκοπό να καταλάβει Μακεδονικά εδάφη. Θα εξηγήσει για ποιους λόγους η ελληνική κυβέρνηση εκείνης της εποχής ίδρυσε το Ελληνικό Κομιτάτο και προέτρεπε εθελοντές να σπεύσουν στην αιμοστάζουσα Μακεδονίας μας.
Περιγράφει, έπειτα, τα γεγονότα και τις καταστάσεις από το Μακεδονικό αγώνα.
Όλα αυτά με τη βοήθεια αυτόπτων μαρτύρων που είχαν οι ίδιοι λάβει μέρος στον αγώνα, όπως ο Γεώργ. Μόδης, ο Γαλάνης, o Καραβής, ο Π. Γύπαρης.
Στο σημείο αυτό, συναντούμε και τον Μιχάλη Μελαδάκη σε μια κατάσταση εθελοντών που ήρθαν και εντάχθηκαν υπό την αρχηγία του Παύλου Γύπαρη.
Εδώ θα περιγράψει ο συγγραφέας, με θαυμαστό τρόπο, μάχες και κινήσεις του σώματος του Π. Γύπαρη μέχρι τον Μάιο του 1907.
Στο 2ο Σταθμό (κεφάλαιο), θα γράψει για τους δύο Βαλκανικούς πολέμους και τι προηγήθηκε, στους οποίους ο Μιχάλης Μελαδάκης έλαβε μέρος μαζί με χιλιάδες εθελοντές που τους έλεγαν προσκόπους. Κάπου περιγράφει πως από τους 6025 εθελοντές, οι 3556 ήσαν Κρητικοί.
Ο Μιχάλης Μελαδάκης, έλαβε μέρος, επίσης και στην απελευθέρωση της Χίου σαν εθελοντής του σώματος του Κρητικού Βρανά, σαν υπαρχηγός.
Ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια του βιβλίου είναι ο Βορειοηπειρωτικός αγώνας. Και εδώ ο Μχάλης Μελαδάκης θα λάβει μέρος πλέον σαν οπλαρχηγός με δικό του σώμα. Εδώ όμως, στη μάχη της Νικολίτσας, θα  τραυματιστεί θανάσιμα.
Ένας ανδριάντας του Μιχάλη Μελαδάκη στολίζει ένα κεντρικό πάρκο των Ιωαννίνων και ένας δρόμος της, φέρει το όνομά του.
Αυτά όλα πραγματοποιήθηκαν, χάρη στις προσπάθειες του γιατρού Γιάννη Μελαδάκη, συγγραφέα του βιβλίου!

*Ασηγωνιώτης λαογράφος
sifiPetraki@hotmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα