Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“Θλιβερή ημέρα” για την Αγγλία

Εγκρίθηκε απ’ τους “27” της Ε.Ε. η συμφωνία αποχώρησης απ’ την Ευρωπαϊκή Οικογένεια του Η. Βασιλείου της Μ. Βρετανίας και της Βορ. Ιρλανδίας. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν 19 μήνες και η συμφωνία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ την 30/3/19. Η Ευρώπη μετά την ημερομηνία αυτή θα είναι ουσιαστικως χωρίς το Η. Βασίλειο.
Οι Βρυξέλλες δεν αποδέχθηκαν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν να μετατεθεί η έξοδος μετά την καταληκτική ημερομηνία.
Για τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Γιούνκερ «αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή για τη Βρετανία», καλεί δε τα κοινοβούλια των “27” να είναι εν εγρηγόρσει. Με τον Γιούνκερ τάχθηκε και ο Ελληνας πρ/ργός που αναγνώρισε ότι, «η σημερινή συμφωνία αποχώρησης του Ην. Βασιλείου είναι ισορροπημένη… αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχέσης με το πρώην μέλος και να μην αποτελεί προηγούμενο για τρίτες χώρες…». Αντιθέτως ο πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου Ταγιάνι χωρίς χαμόγελα και ενθουσιασμό είπε ότι «είναι μια θλιβερή ημέρα, μια τραγωδία». Σχεδόν όλοι οι άλλοι ηγέτες έδειχναν απογοητευμένοι.
Η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να πείσει, ότι η συμφωνία δεν είναι “θλιβερή αποτυχία”. Παρ’ ότι ζητά από τους Βρετανούς, να υποστηρίξουν, βλέπει μερικούς βουλευτές των Τόρις, να αντιδρούν, λέγοντας ότι, «μια απουσία συμφωνίας θα ήταν καλύτερη από μια κακή συμφωνία» και αυτό την προβληματίζει. Ο Κόρμπιν, μετά την έγκριση της συμφωνίας απ’ τους “27” εδήλωσε, ότι οι εργατικοί θα την καταψηφίσουν.
Ο κίνδυνος για το Η. Βασίλειο είναι, αν απορριφθεί η συμφωνία απ’ τη βουλή των Κοινοτήτων, να βγει η Μ. Βρετανία από την Ε.Ε. χωρίς αμοιβαία δέσμευση αμφοτέρων των μερών τήρησης ορισμένων υποχρεώσεων. Τότε οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις της Μ. Βρετανίας θα διέπονται απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και μόνον. Στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες φοβούνται τις επιπτώσεις. Να κατρακυλήσει η λίρα και να βυθισθούν στην αβεβαιότητα τα πάντα μέσα κι έξω απ’ το Η. Βασίλειο. Επακόλουθο τούτων θα είναι το φρακάρισμα στα λιμάνια, καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα πρώτης ανάγκης.
Την ελληνική οικονομία την προβληματίζει η επόμενη μέρα του “Brexit”, διότι επηρεάζει τις συναλλαγές. Κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Θα αλλάξουν οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί στις σχέσεις. Η. Βασιλείου Ελλάδος και των άλλων χωρών της Ε.Ε., όσον αφορά τους δασμούς, τους τελωνειακούς ελέγους κ.ά., αν δεν διαμορφωθεί ο τρόπος αποχώρησης.
Το Η. Βασίλειο μετά την έξοδο γίνεται τρίτη χώρα. Θα βρεθεί στη χειρότερη φάση της ιστορίας του. Στη Συμφωνία προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι 31/12/20, που μπορεί να παραταθεί για δύο χρόνια. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου η Αγγλία θα ‘χει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα συνεισφέρει στον Π/Υ της Ε.Ε., αλλά δεν θα δικαιούται να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων. Αν ψηφισθεί απ’ τους Εγγλέζους.
Οι Ευρωπαίοι διαμόρφωσαν έτσι τη συμφωνία, φοβούμενοι μήπως το “Brexit” είναι η αρχή του “ξηλώματος του πουλόβερ”, οπότε – θα χουμε αντί Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Διάλυση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα