» Τα περισσότερα θύματα έχει φιλοξενήσει ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών Χανίων σε όλη την Ελλάδα
Τις περισσότερες γυναίκες και παιδιά σε πανελλαδικό επίπεδο έχει φιλοξενήσει ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Χανίων, με τον αριθμό των θυμάτων που έχουν φιλοξενηθεί από το 2014 που λειτουργεί ο Ξενώνας να πλησιάζει τα 280 άτομα. Στο μεταξύ, ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της βίας στα σχολεία και μεταξύ των νέων, όπως επισημαίνουν ψυχολόγοι που εργάζονται σε κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με τα παιδιά αλλά και ιδιώτες.
Το θέμα της βίας βρέθηκε στο επίκεντρο εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο ΕΛΜΕΠΑ, με πρωτοβουλία του Κυττάρου Χαλέπας, σε συνεργασία με το Chania Film Festival και την υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 9ου, 10ου, Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Χανίων, 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, 11ου και 27ου Νηπιαγωγείου Χανίων, 7ου Γυμνασίου Χανίων και Μουσικού Σχολείου Χανίων.
Όπως ανέφερε ψυχολόγος από τον Ξενώνα Γυναικών του Δήμου Χανίων μετά την περίοδο της καραντίνας παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των γυναικών που απευθύνονται στον δημοτικό Ξενώνα χωρίς πάντα να ζητάνε και φιλοξενία αλλά κυρίως για να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως εξήγησε, είναι γιατί η κοινωνία και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον μοιάζει να είναι πλέον περισσότερο υποστηρικτικά προς τα θύματα κι αυτό περιορίζει τον αριθμό των γυναικών που έχουν ανάγκη από το “καταφύγιο” του Ξενώνα.
«Είμαστε ένας ξενώνας που δεχόμαστε πάρα πολλά αιτήματα και τις περισσότερες φιλοξενίες σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό κάτι λέει, απλώς αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι γυναίκες πλέον έχουν και κάπου να απευθυνθούν κυρίως μετά το κίνημα metoo», ανέφερε η ψυχολόγος από τον Ξενώνα, ενώ όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση κάθε χρόνο κατά μέσο όρο βρίσκουν υποστήριξη στη συγκεκριμένη δομή 15 γυναίκες και 13 παιδιά.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο νόμος 4531/2018 περιγράφει με λεπτομέρειες τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας, πως θα πρέπει να τιμωρείται ο δράστης, πως να αντιμετωπίζονται τα θύματα κ.λπ., τα στελέχη του Ξενώνα του Δήμου Χανίων σημείωσαν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε. Μάλιστα, ανέφεραν ενδεικτικά περίπτωση πατέρα που ενώ κακοποιούσε τη μητέρα και ενδεχομένως παρενοχλούσε ακόμα και σεξουαλικά το παιδί του, του προσφέρονταν το δικαίωμα να βλέπει το παιδί του μετά τον χωρισμό με τη μητέρα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε επικοινωνία που διατηρεί ο ξενώνας με γυναίκες που είχε φιλοξενήσει κατά το παρελθόν είναι πολλές περιπτώσεις γυναικών – πρώην θυμάτων κακοποίησης που κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να δημιουργήσουν καινούριες υγιείς σχέσεις μετά τη φιλοξενία τους στη δομή.
Στη λειτουργία του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών αναφέρθηκε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη τονίζοντας πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, υπό την έννοια ότι παλαιότερα ο κόσμος δεν μιλούσε, και ότι ενώ το 2014 φιλοξενούνταν 5 γυναίκες πλέον ο αριθμός τους ανέρχεται σε 15 ετησίως.
«Ωστόσο, με τη στελέχωση του τμήματος και το τμήμα καταπομέλησης της ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί κι έχει σπάσει η “σιωπή”», δήλωσε η κα Ζερβουδάκη.
Η MCS, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Καπαράκη υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της βίας έχει ενταθεί αλλά και πλέον διαχέεται σε όλη την κοινωνία. «Υπάρχει βία όχι μόνο μέσα στο σχολείο αλλά και μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία καθώς η επιθετικότητα – βία θεωρείται πλέον ένας θεσμοθετημένος τρόπος επίλυσης διαφορών και επιβολής ισχύος, όπως καταδεικνύουν και οι πολλοί πόλεμοι που βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση», ανέφερε.
Σημείωσε ακόμα ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί την ενεργοποίηση όλου του κοινωνικού ιστού και των θεσμών, ενώ καυτηρίασε τον περιορισμένο αριθμό σχολικών ψυχολόγων παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα παρέμβασης είναι πολλά.
Η κοινωνική ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού Διονυσία Τζαμαλούκα παραθέτοντας στοιχεία από τις κλήσεις στη Γραμμή SOS για τα Παιδιά 1056 ανέφερε ότι το φαινόμενο της κακοποίησης – παραμέλησης ανηλίκων εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, από τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2023 προκύπτει αύξηση κατά 16,1% σε περιστατικά παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Διευκρίνισε δε ότι αποτελεί μύθο η σύνδεση του φαινομένου κακοποίησης ανηλίκων με κοινωνικο-ταξικά χαρακτηριστικά, καθώς το πρόβλημα εμφανίζεται τόσο σε εύπορες όσο και σε φτωχές οικογένειες, ενώ κάλεσε όσους αντιληφθούν κάποιο περιστατικό κακοποίησης είτε να επικοινωνήσουν με τη Γραμμή SOS 1056 είτε να ενημερώσουν την Αστυνομία.
Η αντιπρόεδρος του Κυττάρου Χαλέπας Μαρία Κληματσάκη τόνισε εκ μέρους των διοργανωτών την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στο πρόβλημα της βίας ενώ ευχαρίστησε τις ομιλήτριες για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα συμμετοχής στην εσπερίδα.
Να σημειώσουμε ότι οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή 28/1 στις 10:30 π.μ. με προβολή της ταινίας “Το Σκασιαρχείο”. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον κ. Ματθαίο Φραντζεσκάκη και εκπροσώπους από το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ.