Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024

Θωρακίζονται οι περιοχές Natura στα Χανιά

Σημαντικά μέτρα – παρεμβάσεις προβλέπουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες

Μέτρα και παρεμβάσεις καθοριστικές για την προστασία των περιοχών Natura και στα Χανιά προβλέπονται στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΜΠ).

Μελέτες που ήταν σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι αύριο Τρίτη και για τις οποίες πάντως οι Δήμοι και φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητούν να δοθεί νέα παράταση προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Και αυτό γιατί η περίοδος της διαβούλευσης συνέπεσε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάντως η ολοκλήρωση των ΕΠΜ και η επικύρωσή τους με τα σχετικά προεδρικά διατάγματα θεωρείται άμεσης ανάγκης προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές Natura στα Χανιά τα όριά τους δεν μεταβάλλονται, ενώ σε κάποιες από αυτές τα όρια των ζωνών αυξημένης προστασίας έχουν μεταβληθεί στις περισσότερες ως προς το αυστηρότερο. Ειδικότερα ορισμένες από τις βασικές προβλέψεις στις ΕΠΜ όπως τις έχει αναρτήσει το Υπουργείο:
• ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ: Προτείνεται η δημιουργία πράσινων υποδομών (π.χ. βραχόκηποι, φυτοφράχτες, μικροξερολιθιές, μικρόκηποι οπωροφόρων ή φυτεύσεις διάσπαρτων οπωροφόρων κ.λπ.) σε υποβαθμισμένες δημόσιες εκτάσεις και η παροχή κινήτρων (οικονομικά ή άλλα) σε ιδιώτες για τη δημιουργία ή αποκατάσταση υπαρχόντων υποδομών σε ιδιοκτησίες τους αλλά και πρόβλεψη κινήτρων (οικονομικά ή άλλα) σε γεωργούς/ κτηνοτρόφους να διατηρούν ασυγκόμιστες ζώνες στις καλλιέργειές τους. Προβλέπονται επίσης κίνητρα για φυτεύσεις σε εγκαταλελειμμένους αγρούς και σε οριακές γαίες, με είδη κτηνοτροφικών φυτών (ψυχανθή – δημητριακά), η ενίσχυση των δασικών φυτωρίων και η περίφραξη, προστασία δέντρων και θάμνων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ο καθορισμός περιοχών απαγόρευσης της θήρας, η προστασία χλωρίδας- πανίδας που υφίσταται πιέσεις, κατασκευή υποδομών για τη χρήση του βρόχινου νερού κα.
• ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ – ΜΠΑΛΟΣ – ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ: Πρόκειται για μια έκταση 5.781 εκτάρια. Προβλέπεται η περίφραξη αριθμού δέντρων αλλά και προστατευμένων ειδών, η αποκατάσταση αμμοθινών. Ειδικά για το Μπάλο μια εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας στη λιμνοθάλασσα (αμμώδης παραλία), μέσω του προσδιορισμού του μέγιστου αριθμού επισκεπτών, των κινητών και πιο μόνιμων εγκαταστάσεων (επίπλων θαλάσσης, καντίνες, εγκαταστάσεις υποδοχής για θαλάσσια σπορ). Εφαρμογή μελέτης φέρουσας ικανότητας όσον αφορά τα μέγιστα μεγέθη σε αριθμό επισκεπτών, επίπλων θαλάσσης, πρόχειρων εγκαταστάσεων εστίασης (καντίνες), θαλάσσια σπορ. Επίσης προτείνεται η δημιουργία μικρών πιλοτικών, θαλάσσιων non take zones (καθολική απαγόρευση αλιείας όλο το χρόνο – επισκέψιμες για ελεύθερη κατάδυση), με μήκος ως 500μ, οι οποίες θα εκτείνονται έως το βάθος των 50μ. Στην παραλία του Μπάλου ορίζεται πως «οποιαδήποτε στιγμή δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 700 άτομα. Τα παραπάνω θα ισχύουν από 1 Απριλίου ως 30 Οκτωβρίου». Για τα Φαλάσαρνα προτείνεται η αποκατάσταση του υγρότοπου που έχει συρρικνωθεί κα.
• ΛΑΦΟΝΗΣΙ – ΑΓ. ΔΙΚΑΙΟΣ: Εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας στην παραλία του Λαφονησίου και της απέναντι ακτής (Βουλισμένη), μέσω του προσδιορισμού του μέγιστου αριθμού επισκεπτών, των κινητών και πιο μόνιμων εγκαταστάσεων (επίπλων θαλάσσης, καντίνες, εγκαταστάσεις υποδοχής για θαλάσσια σπορ). Εφαρμογή μελέτης φέρουσας ικανότητας όσον αφορά τα μέγιστα μεγέθη σε αριθμό επισκεπτών, επίπλων θαλάσσης, πρόχειρων εγκαταστάσεων εστίασης (καντίνες), θαλάσσια σπορ. Αποκλεισμός στην πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων επί των αμμοθινών, τοποθέτηση μπάρας (έχει ήδη μπει) κα.
• ΓΑΥΔΟΣ – ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ: Προστασία αμμοθινών, κατασκευή αναχωμάτων για τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε μηχανοκίνητα οχήματα, καθορισμός περιοχών για απαγόρευση θήρας βελτίωση υφιστάμενων μονοπατιών κ.α.
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΡΟΠΩΔΟΥ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΛΕΜΕ: Σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αμμωδών παραλιών. Μελέτη της δομής και της δυναμικής των αμμοθινών και εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών για την αποκατάστασή τους, απαγόρευση μηχανοκίνητων οχημάτων σε περιοχές με αμμοθίνες. Εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας σε σχέση με τα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, μέσω του προσδιορισμού του μέγιστου αριθμού επισκεπτών, των κινητών και πιο μόνιμων εγκαταστάσεων (επίπλων θαλάσσης, καντίνες, εγκαταστάσεις υποδοχής για θαλάσσια σπορ) αλλά και εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων για τη μείωση της φωτορύπανσης από ανθρωπογενείς δραστηριότητες στις περιοχές αναπαραγωγής της χελώνας, μέτρα για τα άγρια πουλά και ζώα της περιοχής κα.
• ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ – ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΕΡΙΤΗ: Χορήγηση κινήτρων για μετριασμό της χρήσης τοξικών αγροχημικών (αγροπεριβαλλοντικά μέτρα κτλ), καταγραφή και αξιολόγηση της άντλησης από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα με σκοπό την πρόταση μέτρων για τη βελτίωση των υδρολογικών συνθηκών, δράσεις για τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων που επηρεάζονται από την αυθαίρετη εναπόθεση απορριμμάτων
• ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ – ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ: Χορήγηση κινήτρων για μετριασμό της χρήσης τοξικών αγροχημικών (αγροπεριβαλλοντικά μέτρα κτλ) σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αμμωδών παραλιών, κατασκευή αναχωμάτων για τον αποκλεισμό της πρόσβασης μηχανοκίνητων οχημάτων στους αμμοθινικούς τύπους οικοτόπων, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση πλωτών εξεδρών σε θέσεις εντός της λίμνης με στόχο τη δημιουργία ασφαλών θέσεων για τη διαβίωση (πιθανό φώλιασμα) της ορνιθοπανίδας. Επίσης καθαρισμοί των απορριμμάτων από τις θέσεις απόθεσης και σχετική σήμανση απαγόρευσης της απόρριψης απορριμμάτων, οριοθέτηση ποταμών κα.
• ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΝATURA: Εκτείνεται από τη θάλασσα βόρεια της άγριας Γραμβούσας και συνεχίζεται νότια μέχρι τα όρια με το Νομό Ρεθύμνου. Ζητείται η θεσμοθέτηση και εφαρμογή ζώνης μετατόπισης πορείας εμπορικών πλοίων εντός και πέριξ της περιοχής (μεταξύ 500μ. και 2000μ. βάθους) για τη μείωση συγκρούσεων με φυσητήρες που διαβιούν αλλά και τη μείωση της ακουστικής ρύπανσης (ανθρωπογενούς ήχου που προκαλείται από την ναυτιλία). Σε περίπτωση μη εφικτότητας μιας τέτοιας ρύθμισης λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα, εναλλακτικά στη ζώνη αυτή να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί ζώνη μείωσης της ταχύτητας των διερχομένων εμπορικών πλοίων σε μέγιστη τιμή των 10 κόμβων. Επιστημονικές έρευνες των τελευταίων δύο δεκαετιών στην ευρύτερη περιοχή της Ελληνικής Τάφρου συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης περιοχής, έχουν αποδείξει πως πάνω από το 50% των εκβρασμένων νεκρών φυσητήρων, έχει προκληθεί ως άμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων με μεγάλα πλοία που διασχίζουν την περιοχή αυτή. Η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, το τόξο που εκτείνεται από την Κεφαλονιά μέχρι και τη Ν. Ρόδο, και αποτελεί την πιο
κρίσιμη περιοχή για την επιβίωση του απειλούμενου φυσητήρα, στην ανατολική Μεσόγειο, αφού φιλοξενεί ένα πληθυσμό μεγέθους μόλις 200-250 ατόμων. Μια από τις βασικότερες απειλές για τη διατήρηση του πληθυσμού αυτού είναι η ηχητική ρύπανση που προκαλείται από την ναυτιλία, τις σεισμικές έρευνες, και τις στρατιωτικές ασκήσεις που εκτελούνται στην περιοχή. Στην περιοχή απαντώνται και άλλα είδη κητωδών ευαίσθητα στην ηχητική ρύπανση (όπως ο ζιφιός και τα είδη δελφινιών).

Παράταση ζητούν οι δήμαρχοι

«Το να γίνει η διαβούλευση μέσα στην προεκλογική περίοδο δεν ήταν ό,τι το καλύτερο» τόνισε στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις τεκμηριωμένες π.χ. σε θέματα όπως ειδικές οικολογικές μελέτες για περιοχές Natura, μια διαδικασία πολύ αυστηρή ειδικά για την παραλία του Μάλεμε. Προτείνουμε να δοθεί μια παράταση μέχρι το τέλος της χρονιάς
για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης. «Ήλθε σε κακό χρόνο εν μέσω προεκλογικής περιόδου η διαβούλευση. Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να είναι σε θέση να προετοιμαστούν κατάλληλα και να κάνουν τις προτάσεις τους. Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί παράταση. Πως θα συζητιόταν το θέμα στο απερχόμενο  Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο νέο Δ.Σ. να εκφραστεί και αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουκιανάκης. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Σφακίων κ. Μανούσου Χιωτάκη καθώς το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου είναι χαρακτηρισμένο ως Natura, ενώ σχετικό έγγραφο έχει καταθέσει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης ζητώντας να δοθεί περισσότερος χρόνος για μελέτη των ΕΠΜ.

Αύριο η ενημερωτική ημερίδα

Αύριο και ώρα 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στην Αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) – διαβούλευση παρουσίασης / ενημέρωσης, στο πλαίσιο του έργου «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000». Η ημερίδα διοργανώνεται από την ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος, Ανάδοχο Εταιρεία της Μελέτης, ενώ στην Ομάδα Έργου συμμετέχουν επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η MADE Consultants, το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ – Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, η ΑΝΕΛΙΞΙΣ Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. και άλλοι Eιδικοί Επιστήμονες


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα