Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Θορυβώδης ερημιά

Το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα, παρατηρείται, κουβεντιάζεται από
τον εμπορικό κόσμο της πόλης και όχι μόνο, η θορυβώδης ερημιά που
επικρατεί, τόσο στους δρόμους όσο και εντός των καταστημάτων τους. Μι-
λώντας στα ‘‘Χανιώτικα νέα’’, εκφράζουν τον φόβο τους πως η υποτονική
αυτή κατάσταση θα εκπλήξει πολλούς, σίγουρα θα φέρει αλυσιδωτές αντι-
δράσεις σε θέματα όπως πληρωμή προμηθευτών, διατήρηση ρυθμίσεων με
ταμεία, τράπεζες, εφορίες.
Η μικρή “άνοιξη” την περίοδο των εορτών, όπως χαρακτηριστικά ανα-
φέρουν, έχει γίνει σήμερα “το εξπρές του Μεσονυκτίου” κατάσταση που
τρομάζει, που δεν επιτρέπει σχεδιασμούς ή προγραμματισμό για το εγγύς
εμπορικό τους μέλλον.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δώρα Κυριακάκη, κάνει λόγο για
ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο, η εξέλιξη του οποίου λειτουργεί σωρευτικά στα
προβλήματα των εμπόρων. «Πέρα των εκπτώσεων που κι αυτή η περίοδος
ήταν σε πολύ μέτρια επίπεδα, όλοι μας προσβλέπουμε στο να ξεκινήσει η
τουριστική σεζόν, να αρχίσουν οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στις θέσεις
εργασίας τους με την ευχή πάντα να έχουμε επισκέπτες και τουρίστες που
θα έχουν οικονομική δυνατότητα», λέει η Δώρα Κυριακάκη συμφωνώντας
πως «…όντως οι υποχρεώσεις των εμπόρων είναι μεγάλες κι αν συνταιριά-
ξουμε σε όλα τα αρνητικά και τις μεγάλες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανά-
γκης, στα τρόφιμα, στο κόστος ζωής, είναι ολοφάνερο πως βρισκόμαστε
όλοι μαζί αλλά κι ο καθένας μόνος του σε έναν αγώνα δρόμου».
Η ίδια επίσης βλέπει φως στο τούνελ, σύμφωνα με τα μηνύματα που
υπάρχουν για τον τουρισμό, όμως δεν αρνείται αυτό που οι περισσότεροι
συνάδελφοί της βάζουν σε πρώτο φόντο… «Το βάρος δηλαδή των οικονο-
μικών υποχρεώσεων, οι οποίες μήνα το μήνα γίνονται απειλή για το αύριο
τους». Το σίγουρο είναι ένα. Όλοι μας ως Χανιώτες έχουμε υποχρέωση να
στηρίξουμε την τοπική αγορά η οποία είναι σημαντικό μέρος της ταυτότη-
τας μας και της κοινωνικής μας ευθύνης και συνεί


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

7 Comments

  1. Η αγορα των Χανιων δεν προσαρμοστηκε στις αλλαγες που εφερε το ηλεκτρονικο εμποριο.Εχουν μηδενιστει οι αποστασεις και ο χρονος ……οποτε η λυση ειναι μια .Διαφορετικα τα περιμενεις ολα απο τον τουρισμο.

  2. Μάλλον οι καταστηματάρχες δεν έχουν ακούσει αυτά που συζητιούνται ανάμεσά στους καταναλωτές όπως “Τα βρισκω τα ίδια φθηνότερα στο ιντερνετ” και δεν θα πληρώσω εγω τα 7χιλιαρικα ενοίκιο.
    Ραντεβού στα σκρουτζομάγαζα αδέλφια.

  3. Το τραπεζικό σύστημα ( εμπορικές επιχειρήσεις είναι οι τράπεζες ) και οι κυβερνώντες αρνήθηκαν από το 2008 ( τον Οκτώβρη του 2008 άρχισε η δυσκολία των πελατών απέναντι στις τράπεζες ) .
    Από το 2010-2011 η αύξηση των φόρων , η επιβολή νέων φόρων . μαζί και η πιστωτική στενότης των τραπεζών , η ανεργία και οι μειώσεις των εισοδημάτων , λειτούργησαν υπερ της δημιουργίας συνολικά του προβληματικού οικονομικού και κοινωνικού τοπίου στην Ελλάδα ώς σήμερα.
    Που και τα 2,5 τελευταία χρόνια , η αύξηση του κόστους της ενέργειας και γενικά του κόστους διαβίωσης δημιούργησαν συνθήκες , που ακόμη οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να τις καταλάβουν, ή να τις αντιμετωπίσουν.
    Στην αρχή της πρωθυπουργικής του θητείας 2019-2020 , ο πρωθυπουργός Κος Μητσοτάκης από βήμα κυβερνητικό δημόσια, είπε : ” είπα στις τράπεζες να τα βρούν ”,. Δηλαδή ευθαρσώς ομολόγησε ότι το τραπεζικό σύστημα με τα όσα παρουσίαζε ώς προβλήματα ( τα δανειακά χρέη των πολιτών ) ήταν εκτός κυβερνητικής στόχευσης και δυνατότητας της κυβέρνησης να το κανοναρχήσει- έστω και αν οι τράπεζες είναι απλές εμπορικές επιχειρήσεις θεσμικά.
    Κυβερνήσεις από το 2010 , και τράπεζες ( μάλλον αυτές εξαρτημένες από τα Ευρωπαικά κονδύλια στήριξης ώς ΤΧΣ ). δεν θέλησαν να δούν το πραγματικό πρόβλημα των δανειοληπτών ή συναλλασομένων , δανειακότητες που διογκώνονταν μέσω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων , ενώ περιοριζόνταν οι ωφέλιμοι εισοδηματικοί χρόνοι για αποπληρωμή των δανείων, πλέον ουσιαστικά γενικευμένη αρνητική χρήση των τεχνικών χρεών ( Τειρεσία) απέναντι στην χρηματοδότηση επαγγελματιών και επιχειρήσεων , και καμμία πρόβλεψη μειώσεως των δανείων στην βάση της εισοδηματικότητας και των καταβαθρομένων αξιών των ακινήτων, για τα δανειοδοτηθέντα εμπραγμάτως ακίνητα.
    Δεν μπορεί το 2007-2008 στην Ελλάδα να υπάρχουν τα μικρότερα ληξιπρόθεσμα δανειακά χρέη ( 5%) σε όλη την Ευρώπη, το 2013 να εκτινάσωνται στο 55-60% ( επίσημα στοιχεία ) και να μην βλέπει η διοικητική των τραπεζών, η κυβερνητική, και η Ευρωπαική διαχείρηση, ότι από καλοπληρωτές τακτικοί που ήταν οι έλληνες δανεισθέντες , λόγω της ύφεσης του 2010-2013 – που συνέχισε – επήλθε το χάος χρεωστασίου για την Ελληνική πραγματικότητα.
    Δυστυχώς ώς εφηρμοσμένη οικονομική κοινωνική διαχείρηση στην χώρα, και με βάση τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας, και της εξάπλωσης της συναλλαντικής τραπεζικής πρακτικής τα προηγούμενα χρόνια . δυστυχώς ούτε η Ευρωπαική ένωση, ούτε οι δανειστές, ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε το τραπεζικό σύστημα, θέλησε να δεί κάποια οικονομικό κοινωνική οικονομολογική ιστορικά θεσμικότητα που μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο παραγωγικό- δανειοδοτικό- σύστημα της χώρας.
    Η λύση των ληξιπροθέσμων δανεαικών κεφαλαίων που εκχωρήθηκαν ή πουλήθηκαν απ το τραπεζικό σύστημα σε εταιρείες διαχείρησης , μαζί με την διαδικασία πλειστηριασμών , επανέφερε το πρόβλημα μιας γενικότερης αντιμετώπισης του χρεωστασίου στην αρχή του. Διότι βασικά στην δανειακή στον χρόνο σχέση έχωμε αύξηση των ηλικιών των δανειοδοτηθέντων κατά 10 χρόνια μέσο όρο, μείωση των εισοδημάτων , την στιγμή που δανειακά κεφάλαια έμειναν τα ίδια ή αυξήθηκαν λόγω των διευκολύνσεων καταβολής μιρότερης δόσης για χρόνια.
    Ταυτόχρονα και στις μέρες μας τερ΄λαστιο μέρος των πολιτών , που για μικροχρέη που πληρώνουν ή έστω και ρυθμισθέντα χρέη είναι στον Τειρεσία , αποκλείονται απ το τραπεζικό Ελληνικό σύστημα, και ούτε μια ιστωτική κάρτα ορίου 500 ευρώ δεν μπορούν να εκδόσουν.
    Το άλλοθι που ακούγεται, για τους κακοπληρωτές των υποχρεωσεών και οδηγεί σε πλριστηριασμούς των είναι σαθρό. Διότι με τις δυνατοτητές των κράτος και τράπεζες μπορούν να ξέρουν με απόλυτη σιγουριά ποιοί είναι οι κακοπληρωτές εξ επαγγέλματος και ποιοί όχι. Και κοντολογίς, δεν μπορείς τους πολίτες μιας χώρας που το 2007-20087 είχαν τα μικρότερα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Ευρώπη , και αφού ξέρεις την χρεωκοπία και τις δυσκολίες 10ετίας και βάλε- να τους θεωρείς μεταφυσικά και γενικευμένα κακοπληρωτές. Χωρίς να ψάχνεις στις δυνατότητες λύσης του προβλήματος που έχει προκύψει στις σχέσεις πιστωτικού συστήματος της χώρας- ανεργίας- φόρων – κόστους διαβίωσης- καιο πολιτών όλα αυτά τα χρόνια.
    Το παραγωγικό μοντέλο ( πρόχειρο και κοντόφθαλμο της χώρας ώς μονοπαραγωγικό τουρισμού) οδηγεί σε φανερά και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελληνική πραγματικότητα , σχετιζόμενα με την απουσία εργασιακής κινητικότητας ( ας φαίνεται το αντίθετο σήμερα ώς ελλείποντες εργαζόμενοι), , δημογραφικό, πρόσθετη αποπαραγικοποίηση της χώρας – ώς σχέση ισορροπης όσο γίνεται κλαδικής διάρθρωσης πρωτογένεια- δευτερογένεια – υπηρεσίες- χαμηλές εισοδηματικότητες που δεν θα επιτρέπουν κοινωνική ανάκαμψη και όποια διεκδίκηση , ερήμωση περιοχών ( ήδη τουριστικά και ορεινότερα μέρη χωριά και περιοχές της Ελλάδος ερημώνουν για 8-10 μήνες ), σχολάζουσες κοστοβόρες οικιστικές παγιοποιήσεις , μειούμενες θέσεις εργασίας και εξάρθρωση των σχέσεων απασχολήσεως και εργασίας, προβλήματα ασφαλίσεων υγείας και συνταξιοδότησης.
    Ό όρος ” θορυβώδη ερημιά ” μπορεί να ενσωματώνει και κάτι απ την παραπάνω άποψη- ανάλυση

    • Οποια και αν ειναι η αιτια δεν υπηρξε ουτε μαλλον θα υπαρξει αντιδραση ……απο τους επαγγελματιες του κλαδου στα Χανια.Τα τελευταια 50 χρονια στα ΒΑ και Α χερσαια συνορα μας οι Ελληνες ειδικα τα ΣΚ πηγαιναν και πηγαινουν Βουλγαρια και Τουρκια για οτι μπορεις να φανταστεις…….απο λεμονια και πατατες, βενζινη ακομα και για καφε.Στις 16 Αυγ.2002 ανηφοριζοντας προς Ορεστιαδα ακουσα σε τοπικο Ρ/Φ σταθμο διαφημιση συνεργειου απο Ανδριανουπολη για επισκευη αντλιας υψηλης πιεσης σε diesel κινητηρα.Μεχρι και διαφιμησεις πληρωναν.Οι επιχειρησεις,τα μαγαζια επιβιωσαν ……ας ρωτησουν τον τροπο,ειναι απλος.Παντως τουριστες δεν περιμεναν.Οσο για σχολιο, επιπεδου Οικονομικου Πανεπιστημιου.

  4. Την ακρίβεια που βλέπω εδώ κ δύο χρόνια που βρίσκουμε Χανιά δεν την βλέπω πουθενά. Έχετε σηκώσει την μύτη σας όχι μόνο οι έμποροι αλλά κ οι ιδιοκτητες σπιτιών και όλοι σας… Μήπως ήρθε ο καιρός να την χαμηλώσετε λίγο για να σας προτιμήσει ο κόσμος.?

  5. επιτρέψτε μου να σας δώσω και μια άλλη διάσταση……οι εμπορικοι δρόμοι της πολης μας έχουν γίνει εντελώς αφιλοξενοι για μια μεγάλη μερίδα κατοίκων, ανθρώπων που τα έφερε έτσι η ζωή και το αυτοκίνητο είναι προεκταση της καθημερινότητας τους…. που μπορουσαν και ψωνιζαν κάνοντας λίγα βήματα η κάποιος τους πηγαινε έξω από ένα μαγαζί και με την μέθοδο- ένας οδηγάει ένας ψωνίζει- μπορουσαν να εξυπηρετηθούν και συνάμα τα χρήματα τους να μένουν στην πολη μας… Τώρα πια η πολη μας είναι για απολυτα υγιείς ανθρώπους , μέσα πια σε Κεντρικους δρομους δεν μπορείς ουτε καν να αποβιβαστεις. Υπάρχει κάθε λογής απαγορευτικό σήμα και Κολωνάκι…καθε χρώμα δρόμου, αλλά κανείς για μένα που μετράω τα βήματα και τις ανάσες μου…. μπαίνω λοιπόν στο αυτοκίνητο μου, διασχιζω βιαστικά την πολη μου και παω σε μαγαζιά που μπορώ τουλάχιστον να κατέβω από το αμάξι μου…..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα