Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Προς νέο Eurogroup το Σάββατο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πολύωρο θρίλερ στις Βρυξέλλες στον δρόμο προς μια… δυσβάστακτη συμφωνία για την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Πέμπτης διεκόπη χωρίς συμφωνία το Eurogroup ενώ ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι τα κράτη – μέλη κινούνται προς σύγκληση νέας συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε συμφωνία με τους δανειστές.

Οι τελευταίες εξελίξεις, όπως  τις μεταδίδουν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνή ΜΜΕ, έχουν ως εξής:

21.59:“Οι προτάσεις δυστυχώς των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ”, “το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε διάλογο που είχαν στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Επιπλέον, του τόνισε “να μην υποτιμά μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος”. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες: Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε στον κ. Τσίπρα: “game is over” (σ.σ. “το παιχνίδι τελείωσε”) και αυτός του απάντησε: “Η Ελλάδα έχει 1,5 εκ ανέργους, 3 εκ. φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι”. Του τόνισε ακόμη “να μην υποτιμά μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος”. Επίσης ο κ. Τσίπρας του τόνισε ότι έχει “καταθέσει προτάσεις” και πως “οι προτάσεις δυστυχώς των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ” και του επισήμανε ότι “το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα”. “Είμαι αποφασισμένος”, συνέχισε, “για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων, ενοποίηση ταμείων”. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο. “Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία”, είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

21.11: Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Αυτό υπογράμμιζαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup. Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

20.01: Μεγάλο ταμπού των δύσκολων συνομιλιών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, έστω κι αν θεωρούν πως η βραχυπρόθεσμη επιβίωση της χώρας δεν εξαρτάται απ’ αυτήν. Το ΑΠΕ μεταδίδει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως καμιά στήριξη δεν θα είναι πλήρης αν υπάρξει αδιέξοδο στην αναδιοργάνωση του δημόσιου χρέους. Το ΔΝΤ θέλει επίσης να ανοίξει το θέμα αυτό. Απέναντι βρίσκονται η Γερμανία και άλλοι εκπρόσωποι μιας σκληρής γραμμής. Στη μέση βρίσκεται η Γαλλία, η οποία θα ήθελε τουλάχιστον να δώσει “μια ακτίδα ελπίδας” στην ελληνική κυβέρνηση για ένα θέμα που βρισκόταν στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας της. Χωρίς αυτό, το Παρίσι φοβάται πως η ευρωζώνη δεν θα ησυχάσει ποτέ αληθινά. Οι εταίροι της Ελλάδας, έχοντας συνείδηση του προβλήματος, είχαν προβλέψει ήδη από το 2012 αυτό που ο Φρεντερίκ Ντικροζέ, αναλυτής της Credit Agricole CIB, αποκαλεί μια “αναδιάρθρωση λάιτ”: όχι να διαγραφούν πιστώσεις, αλλά να μειωθούν τα επιτόκια και να παραταθεί η αποπληρωμή.

Μια τέτοια προοπτική “είναι απαραίτητη πολιτικά για τον κ. Τσίπρα ώστε να ηγηθεί της πλειοψηφίας του, και επίσης για να ‘κλείσει’ το ΔΝΤ τους υπολογισμούς του”, εξηγεί ο Ντικροζέ.
Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι “ένα πολύ βραχυπρόθεσμο πολιτικό διακύβευμα και ένα πολύ μακροπρόθεσμο οικονομικό διακύβευμα”, όχι μια επείγουσα οικονομική ανάγκη, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Κρίστοφερ Ντέμπικ, οικονομολόγος της τράπεζας Saxo.
Το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών της Ελλάδας εκτείνεται και μετά το 2020, όμως πριν από το έτος αυτό, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι συγκεντρωμένο αυτό το καλοκαίρι δημιουργώντας ένα αληθινό “τείχος χρέους”.
Για τον Ντέμπικ, θα ήταν δυνατό να στηριχθεί η Ελλάδα στη διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης, αρχικά αποδεσμεύοντας ένα ποσό 7 δισεκ. ευρώ που είναι μπλοκαρισμένο από το περασμένο καλοκαίρι, κάτι που είναι ο στόχος των σημερινών διαπραγματεύσεων. Και στη συνέχεια με ένα νέο σχέδιο οικονομικής αρωγής, το τρίτο από το 2010.

19.08: Την ανάγκη εξασφάλισης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, με μια διατύπωση ότι αυτό θα είναι το επόμενο θέμα που θα τεθεί, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στις προτάσεις των πιστωτών για επιπλέον περικοπές στην Ελλάδα και ζητώντας να δοθεί στη χώρα μία ευκαιρία.

Είναι σημαντικό να παραδεχθούμε ότι έχουμε μπροστά μας αυτό το βήμα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι προτού υπάρξει μια βιωσιμότητα του χρέους δεν θα λειτουργήσουν οι επενδύσεις και το θέμα αυτό πρέπει να προκύψει σε ένα επόμενο βήμα, μετά από μία απόφαση, ώστε να δημιουργηθούν και πάλι στην Ελλάδα θέσεις εργασίας.
Ο ίδιος δεν θέλει να κάνει, όπως σημείωσε, προγνώσεις για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και ελπίζει ότι μια λύση θα βρεθεί ήδη σήμερα, «κάτι που θα ήταν το καλύτερο», και το αργότερο τη Δευτέρα ή έστω την Τρίτη, ενώ υπενθύμισε πως στην περίπτωση συμφωνίας, αυτή πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια, αλλά και να έχει τη συναίνεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κριτική άσκησε ο Αυστριακός καγκελάριος στις προτάσεις των πιστωτών για περαιτέρω περικοπές. «Αυτοί οι θεσμοί, με αυτά που λέγουν, δεν έχουν πάντα τη συγκατάθεσή μου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα το 40% των ανθρώπων δεν έχουν πλέον καμία ασφάλεια ασθένειας.

19.03: “Απ’ όσα άκουσα σήμερα, δεν έχουμε ακόμη κάνει τις αναγκαίες προόδους” στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής μετά το τέλος του Eurogroup.

18.57: Προς την κατεύθυνση της σύγκλησης νέας συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο κινούνται τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν επίσης ότι το ευκταίο θα ήταν η συμφωνία αυτή να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων το ταχύτερο δυνατό εντός των προσεχών ημερών.

18.23:
«Δυο έγγραφα πήγαν στο Eurogorup. Το ένα ήταν των θεσμών και ένα το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών που πήραμε αργά χτες το βραδύ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας πως «έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα» και επισήμανε:

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, με στόχο τη σύγκλιση τόσο των κειμένων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

17.41: «Λάθος πολιτική», ασκούν οι δανειστές της Ελλάδας, επιμένοντας να κρατήσουν την χώρα σε πορεία λιτότητας, δήλωσε ο εκ των δύο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ και προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστεί η ίδια πορεία, «όχι μόνο δεν μπορεί η Ελλάδα να δημιουργήσει οικονομική δραστηριότητα, αλλά επιπλέον καίγονται τα χρήματα των φορολογουμένων σε ολόκληρη την Ευρώπη – και στην Γερμανία». «Είναι εντελώς ανόητο να κόβεις τώρα συντάξεις, να αυξάνεις τον ΦΠΑ – πώς να πάρει μπροστά η οικονομία στην Ελλάδα με αύξηση του ΦΠΑ; Εάν όμως η οικονομία στην Ελλάδα δεν πάρει μπρος, τότε μιλάμε πράγματι για πεταμένα λεφτά», δήλωσε ο κ. Ρίξινγκερ στον γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα, εφόσον η οικονομία εξακολουθεί να μένει στάσιμη. Το πρόγραμμα φτωχοποίησης και περικοπών οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και σε υψηλή ανεργία. Εκεί πρέπει να πάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρεθεί σε θέση να επανεκκινήσει την οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει επενδύσεις και να εξαφανίσει την ανεργία. Αυτός θα ήταν ο σωστός δρόμος και τότε θα υπήρχε τουλάχιστον η πιθανότητα να πληρωθεί ένα μέρος των χρεών».

17.37: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε πριν από λίγο ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου.

17.36: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι, με δεδομένη την απουσία συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει την ιδέα να επιβάλει ποσοστώσεις για την ανακατανομή ενός μέρους των αιτούμενων άσυλο που φθάνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα, μια πρόταση η οποία είχε στόχο να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. “Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών (σ.σ. μελών της ΕΕ) για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις των μεταναστών”, είπε ο Τουσκ κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η οποία εν μέρει είναι αφιερωμένη στην κρίση των μεταναστών στη Μεσόγειο.

17.22: Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι και δυνατή και αναγκαία, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε την ύστατη στιγμή, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί τα σημεία εμπλοκής της διαπραγμάτευσης και υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν. “Δεν είμαστε μακριά από αυτό” πρόσθεσε. Όταν διακυβεύεται η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί συμφωνία, τόσο το καλύτερο, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ως την ύστατη στιγμή.

17.15: Βέβαιος ότι θα επέλθει συμβιβασμός που θα βοηθήσει την Ευρωζώνη και την Ελλάδα να βγουν από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαφωνίες και διαπραγματεύσεις που στο τέλος επέρχεται συμβιβασμός. Μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε συμβιβασμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

17.03: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνησεων της ΕΕ που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής, με ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν την Ελλαδα και τους Ευρωπαίους εταίρους να έλθουν σε συμφωνία για το θέμα του δημοσίου χρέους της χώρας. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν πως έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν επαναλαμβάνουν την απόλυτη δεσμευσή τους υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

16.00:Για απόλυτο εκβιασμό σε βάρος της Δημοκρατίας, σε βάρος του ελληνικού λαού και σε βάρος της ίδιας της Ευρώπης και των λαών της Ευρώπης, και για ανυπαρξία απόψεων, καταγγέλλει τους δανειστές ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ήσυχος τόνισε ότι «θέμα παραμονής στο ευρώ δεν τίθεται στη διαπραγμάτευση σήμερα», ωστόσο ανέφερε πως «αυτό, όμως, που φαίνεται μέρα με τη μέρα είναι ότι χρειάζεται μια διεύρυνση των επιλογών και των εναλλακτικών αναζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο διάστημα».

15.50:«Πρέπει να είναι σαφές προς όλους τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις ότι το ευρωσύστημα δεν επιτρέπεται να διαθέσει καμία χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα αποδεσμευθούν αργότερα χρήματα προς τη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν αναφερόμενος στους κανόνες λειτουργίας της ΕΚΤ. Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης άσκησε κριτική και για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν, με τα δάνεια βοήθειας, βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα. Αυτό, προειδοποίησε, προκαλεί κίνδυνο «κρατικής χρηματοδότησης», η οποία απαγορεύεται.

15:15 : Για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σε επικοινωνία που είχε πριν από λίγο μαζί του.

15:10: Στη δημοσιότητα η νέα πρόταση των θεσμών 

Αλλαγές στην προηγούμενη πρόταση τους για τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί.
Στη νέα πρόταση οι δανειστές περιλαμβάνουν και τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.ά.) στον συντελεστή 13%, μαζί με την ενέργεια και το νερό. Στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).
Ωστόσο μεταφέρουν στον υψηλότερο συντελεστή 23% και τα ξενοδοχεία εκτός από τα εστιατόρια και τα κέτερινγκ.
Στον συντελεστή 6%, με βάση την πρόταση αυτή, παραμένουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
Προτείνεται επίσης η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται σε αυτούς τους συντελεστές στο τέλος του 2016, εφόσον υπάρξουν τα περιθώρια από την αύξηση των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Επίσης προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων ( 2,65 δις ευρώ) ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος το Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Ακόμη προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

 

15:08: mosxobisi-570-800x536Δήλωση Μοσχοβισί . «Είναι στο χέρι μας και υπάρχει η πολιτική βούληση να φτάσουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.O Π. Μοσκοβισί είπε ότι οι διαβουλεύσεις κράτησαν όλο το εικοσιτετράωρο και τα τεχνικά κλιμάκια συνεδρίαζαν όλη τη νύχτα για την εξεύρεση λύσης. Όπως είπε, τώρα γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας και η κάθε πλευρά κατανοεί τις ανάγκες της άλλης. «Οι απόψεις μας είναι πιο κοντά», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν για να φτάσουμε σε συμφωνία. Ανέφερε ακόμη ότι τώρα υπάρχει το έγγραφο που θα επιτρέψει στους υπουργούς οικονομικών να αξιολογήσουν την κατάσταση. “Ελπίζω πως οι επόμενες ώρες θα είναι χρήσιμες, γιατί ο χρόνος τελειώνει”, δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

 

 

•15:00: Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των πιστωτών της βρίσκονται “ακόμη πιο μακριά” από πριν, αντί να προσεγγίζουν.
“Οι Ελληνες έχουν μάλλον κάνει ένα βήμα πίσω” στις τελευταίες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους τρεις θεσμούς. “Υπάρχει μάλλον περαιτέρω απομάκρυνση παρά προσέγγιση”, είπε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

•14:00: Κοντά σε συμφωνία, υποστηρίζει η γερμανική Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Η Ελλάδα ελπίζει σε μια συμφωνία. Υπάρχουν μόνο μικρές διαφορές και δεν δικαιολογούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο γερμανικό έντυπο.

•13.39: «Η ευρωζώνη δεν έχει σε καμία περίπτωση την πολυτέλεια να χάσει την Ελλάδα», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι, σε συνέντευξή του στην καθολική εφημερίδα L’ Avvenire. Κατά την γνώμη μου Γκότζι η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και των νομισματικών θεσμών θα ολοκληρωθεί με αίσιο τρόπο. «Επιτρέψτε μου το λογοπαίγνιο αυτό: σε περίπτωση που η Ευρώπη χάσει κομμάτια, κινδυνεύει να γίνει και η ίδια κομμάτια», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα και στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι.

13.30: Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έγγραφο ως βάση για συμφωνία. Οι υπουργοί (Οικονομικών) θα μελετήσουν τώρα αυτό το έγγραφο “για να δουν εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό”, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

•13.21:Ένα σύνολο εγγράφων που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους θεσμούς στάλθηκε στο Eurogroup και μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές.

•12.51:Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή ετοιμάζεται η πρόταση που θα σταλεί στο eurogroup.

•12.45: Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σταθεροποιητικά, αντιστρέφοντας τις ζημίες που κατέγραφαν προηγουμένως, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει οριακές μεταβολές μετά τις απώλειες έως και 0,8% που κατέγραφε νωρίτερα, ενώ ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη αυξάνεται 0,4%. Η Ελλάδα, στην οποία αντιστοιχεί λιγότερο από το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθορίζει το επενδυτικό κλίμα σε βαθμό πρωτόγνωρο μετά την κρίση χρέους του 2011.

Οι μετοχές του δείκτη Euro Stoxx 50 και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κινούνται με διαφορά με τον μεγαλύτερο συγχρονισμό από τον Ιούλιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία συσχέτισης του Bloomberg.

•12.43:«Πρέπει να έχουμε μία συγκεκριμένη δέσμευση για το τι θα γίνει με το χρέος» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους εταίρους στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «αν θα έχουμε μία συμφωνία, αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι ένας τίμιος συμβιβασμός, ακόμα κι αν έχει πολλά επώδυνα στοιχεία» και προεξόφλησε ότι «ένας τίμιος συμβιβασμός θα περάσει από τη Βουλή. Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε συμφωνία». «Τίμιος συμβιβασμός είναι αυτός που ρυθμίζει το χρέος, δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει και μας δίνει πολιτικό χρόνο και χώρο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας» συμπλήρωσε.

•12.35 «Η προωθούμενη συμφωνία της χώρας με τους “Θεσμούς” αποτρέπει την απειλή για χρεοκοπία και για έξοδο από το ευρώ, αλλά προβλέπει πολύ επώδυνα μέτρα για κάλυψη υπερεκτιμημένων «δημοσιονομικών κενών» (ύψους 7,9 δισ. ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες), τα οποία αναμένεται να έχουν αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο 2015 και κατά το 2016, καθώς και στην ίδια τη δημοσιονομική προσαρμογή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Ρεγκούζας πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).

•12.37: Είτε θα υπάρξει μια «δίκαιη και ισότιμη συμφωνία, είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία», δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Και εάν έχουμε μια δίκαιη συμφωνία, ένα δίκαιο συμβιβασμό, όλοι θα την στηρίξουν» είπε , προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι υπάρχει και ένα όριο στις παραχωρήσεις που μπορούν να κάνει η Ελλάδα στους δανειστές.
«Δεν θέλουμε το βάρος να πέσει και πάλι στους πιο αδύναμους και τους φτωχότερους και έχουμε προτείνει ισοδύναμα μέτρα σε αυτά που ζητούν οι δανειστές”.
Ο Κατρούγκαλος είπε πως πιστεύει ότι η όποια συμφωνία θα περάσει από το κοινοβούλιο, αλλά προειδοποίησε ότι η κρίση της Ελλάδας προκαλεί επιπλοκές σε όλη την Ευρώπη.
«Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι απλά θέμα της Ελλάδας, είναι θέμα του μέλλοντος της Ευρώπης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα (στην Ελλάδα) θα συμβεί αύριο σε άλλες χώρες» είπε στο CNBC.

• 13.35: Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε στις θέσεις της και θα τις καταθέσει στο Eurogroup, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

«Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του πρωθυποτυργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών.Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν: «Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».

• 14.01: Δύο κείμενα θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Eurogroup, ένα της ελληνικής πλευράς και ένα των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο της κυβέρνησης μια από τις αλλαγές είναι η εξαίρεση των νησιών για τον ΦΠΑ.

• 14:38:  Η ελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει με το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup, δήλωσε προσερχόμενος για την συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερουν Ντάισελμπλουμ.

«Θα παρουσιάσουμε στους υπουργούς τα έγγραφα που συνέταξαν από κοινού οι θεσμοί. Δεν έχουμε συμφωνία της ελληνικής πλευράς ακόμη», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Θα ήθελα να ακούσω μέσα στη συνεδρίαση την ελληνική πλευρά να πει με ποιά σημεία συμφωνεί και με ποιά όχι και «θα ξεκινήσουμε από εκεί», πρόσθεσε. Ερωτηθείς, τέλος, τί αναμένει από την αποψινή συνεδρίαση απάντησε: «Σκληρή δουλειά».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

•12.16: Μεγάλες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των καταναλωτών, σε αγρότες, επιχειρήσεις και σε όλο τον παραγωγικό κύκλο με συνέπεια την πυροδότηση αλυσιδωτών ανατιμήσεων στη αγορά επιφυλάσσουν οι προτάσεις των δανειστών για τη φορολογία.
Στον ΦΠΑ προβλέπεται η μετάταξη της εστίασης και όλων των επεξεργασμένων τροφίμων στον συντελεστή 23% από το 13% που είναι σήμερα επιφέροντας ανάλογες επιβαρύνσεις στο καλάθι της νοικοκυράς.

•11.56: Το Eurogroup, όπως έγινε γνωστό, εξετάζει, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, επιστροφή μέρους των κερδών από αγορές ελληνικών ομολόγων.

•11.39: Σύμφωνα με τους Financial Times, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12 που λήγει το τελεσίγραφο, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα