Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Θρήνος και οργή στην κηδεία του Παύλου Φύσσα

ΑΘΗΝΑ » Θρήνος και οργή επικράτησε στην κηδεία του αδικοχαμένου 34χρονου Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης.

Η οικογένεια, οι φίλοι και πλήθος κόσμου είπαν στον 34χρονο μουσικό το τελευταίο αντίο, στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου στο νεκροταφείο του Σχιστού, διατυπώνοντας “χιλιάδες γιατί” για τον άδικο χαμό του από τον 45χρονο οπαδό της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά.
Φωνάζοντας «αθάνατος» και συνθήματα όπως «ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα» και «το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει», όσοι βρέθηκαν στο νεκροταφείο του Σχιστού συνόδεψαν τον 34χρονο στην τελευταία του κατοικία.
Τραγικές φιγούρες στην κηδεία οι γονείς, αλλά και η φίλη του, που ήταν συνέχεια δίπλα στο λευκό φέρετρο του 34χρονου.
Φίλοι του Παύλου Φύσσα ζήτησαν από τους φωτογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία να μην «τραβήξουν» πλάνα από την κηδεία και αποχαιρέτησαν τον φίλο τους με στίχους τραγουδιών του. Η οικογένεια του θύματος, αντί για κατάθεση στεφανιών, θέλησε να δοθούν χρήματα στο “Χαμόγελο του Παιδιού”.
Η παρουσία της Αστυνομίας, αν και ισχυρή, ήταν διακριτική, ενώ στην κηδεία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Στον εντοπισμό αυτών που τηλεφώνησαν στα μέλη της Χρυσής Αυγής και έστησαν ενέδρα στον Παύλο Φύσσα εστιάζονται οι έρευνες της Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και άλλα άτομα για το ειδεχθές έγκλημα.
Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι το τηλεφώνημα έγινε πιθανότατα από κάποιον από τους δύο που βρίσκονταν στην καφετέρια και αντάλλαξαν έντονες ματιές με τον 34χρονο, την ώρα που έβλεπαν το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και όταν το θύμα βγήκε στον δρόμο, τους περίμεναν ήδη περίπου 20 άτομα και άρχισε ο διαπληκτισμός, κατά τη διάρκεια του οποίου έφτασε στο σημείο ο 45χρονος Γ. Ρουπακιάς και μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα.
Τις τηλεφωνικές συνομιλίες ή την ανταλλαγή μηνυμάτων αναμένεται να εντοπίσει η έρευνα, μετά την άρση απορρήτου που ζήτησε η Ασφάλεια.
Εχει ξεκαθαριστεί πάντως ότι ο Ρουπακιάς ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά για να πάει στο σημείο που ήταν ο 34χρονος αντιφασίστας και οι φίλοι του. Αυτό το καταθέτει και η σύζυγός του, η οποία λέει ότι ο άνδρας της έβλεπε το ποδόσφαιρο στο σπίτι, όταν του τηλεφώνησαν και έφυγε άρον – άρον.
Σημειώνεται ότι μετά το αιματηρό περιστατικό, η σύζυγος του δράστη μετέφερε ένα γκλομπ και υλικό της Χρυσής Αυγής, που υπήρχε στο σπίτι της στο σπίτι της εξαδέλφης της, γι’ αυτό συνελήφθησαν και οι δύο.
Από την Αστυνομία επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα ότι ο Ρουπακιάς είχε και οικονομική σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως λένε φίλοι του από το κόμμα, ο 45χρονος υποστήριζε άλλο κόμμα στο παρελθόν, αλλά «στρατολογήθηκε» πριν από περίπου δύο χρόνια στη Χρυσή Αυγή, όπου κρατούσε το κυλικείο της Τοπικής Οργάνωσης, βοηθούσε στη διανομή τροφίμων βγάζοντας χαρτζιλίκι για να ενισχύσει το εισόδημά του, ενώ απασχολούνταν στο κόμμα και η γυναίκα του και η κόρη του.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Αστυνομίας στο περιστατικό, σε απάντηση καταγγελιών αυτοπτών μαρτύρων ότι οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της συμπλοκής πριν ακόμα μαχαιρωθεί ο 34χρονος, η ΕΛ.ΑΣ. επιμένει στην προχθεσινή ανακοίνωση της ότι οι πρώτη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έφτασε την ώρα που έπεφτε αιμόφυρτος ο Παύλος Φύσσας, γι’ αυτό και ο δράστης συνελήφθη επί τόπου.
Υπενθυμίζεται ότι αυτόπτης μάρτυρας της μοιραίας συμπλοκής μεταξύ της ομάδας των ακροδεξιών και της παρέας του Παύλου Φύσσα στην Π. Τσαλδάρη δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ήταν στο σημείο πριν καν αρχίσουν τα επεισόδια, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα επισήμως έχει δηλώσει η Αστυνομία.
Ο μάρτυρας συνομίλησε με τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι μετά το τέλος του επεισοδίου του ζήτησαν να προσέλθει να καταθέσει στην Αστυνομία ότι εκείνοι ήταν μόνο τέσσερις και οι ακροδεξιοί 30.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η σύζυγός του μίλησε με τον Παύλο Φύσσα πριν από τη συμπλοκή κι ενώ η ομάδα των 30 ακροδεξιών βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κοντά. Η γυναίκα ρώτησε τον 34χρονο εάν η ένταση υπάρχει για τον αγώνα του Ολυμπιακού και ο Παύλος Φύσσας της απάντησε: «Οχι, κυρία, είναι από τη Χρυσή Αυγή».
Την ίδια ώρα, εύλογα ερωτηματικά προκαλούν τα βίντεο που έκαναν τον γύρο του κόσμου χθες και έδειχναν άνδρες με πολιτικά, να πετούν πέτρες κατά των διαδηλωτών το βράδυ της Τετάρτης, ακριβώς δίπλα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, εξαπολύοντας παράλληλα ύβρεις. Το περιστατικό αυτό απασχόλησε μάλιστα και το Βρετανικό δίκτυο BBC.

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ
Εν τω μεταξύ, χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πειραιά και ένα ακόμα μέλος της Χρυσής Αυγής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ανεξάρτητη δικογραφία από την Ασφάλεια, άσχετη με τη δολοφονία, που ξεκίνησε μετά από καταγγελία ότι κατείχε όπλα. Πρόκειται για τον 26χρονο πρώην οδηγό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, στέλεχος της νεολαίας του κόμματος στον Πειραιά, ο οποίος συνελήφθη χθες γιατί, σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του και το σπίτι του, βρέθηκαν ένα αεροβόλο πιστόλι, ένα στιλέτο τύπου πεταλούδα και δύο μεγάλες κροτίδες (γουρούνες). Ο 26χρονος, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, είχε υποβάλει αίτημα για άδεια οπλοφορίας, ως οδηγός και συνοδός του κ. Μιχαλολιάκου, η οποία όμως απορρίφθηκε την 5η Μαρτίου του 2013.
Ελεύθερες χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν η σύζυγος του 45χρονου δράστη της δολοφονίας και η φίλη της οι οποίες κατηγορούνται για ψευδορκία.
Αύριο Σάββατο απολογείται ο δράστης.

Διεθνείς αντιδράσεις
Στις αντιδράσεις και την οργή που έχει προκαλέσει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα κάνει εκτενή αναφορά ο ξένος Τύπος. «Ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν μπορούν πια να χώνουν το κεφάλι τους στην άμμο» γράφει η “Sueddeutsche Zeitung”, “Η δημοκρατία σε σοκ” είναι ο τίτλος σχολίου στη “Deutsche Welle”, ενώ ο βρετανικός “Guardian” αναφέρει ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει χάσει τον έλεγχο.
Η αρθρογράφος Κριστιάνε Σλέτσερ γράφει στη “Sueddeutsche Zeitung”: «Οι Ελληνες νεοναζί συμπεριφέρονται ως παραστρατιωτικοί. Χτυπούν αριστερούς πολιτικούς και εκείνους τους οποίους θεωρούν τέτοιους. Εμφανίζονται σε μεγάλες ομάδες και προξενούν φόβο. Μέχρι τώρα φοβάται η Αστυνομία τους φουσκωτούς με τις μηχανές. Ωστόσο, ένα μέρος των Σωμάτων Ασφαλείας αντιμετωπίζει με συμπάθεια τους μελανοχιτώνες. Μετά από 4 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης και οι αστυνομικοί είναι σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την καθημερινή βία».
«Μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν μπορούν πια να χώνουν το κεφάλι τους στην άμμο. Ο δράστης είχε στενές σχέσεις με τους νεοναζί. Ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος, μέλος του Κοινοβουλίου, προανήγγειλε συγκέντρωση των οπαδών του στον τόπο της αιματοχυσίας. Πιο προκλητικά δεν γίνεται. Ο υπουργός Δένδιας έχει δίκιο όταν επιτέλους εξετάζει ενδεχόμενη απαγόρευση τουλάχιστον των ομάδων εφόδου της Χρυσής Αυγής», καταλήγει το σχόλιο.
Σε άρθρο με τίτλο “Ελλάδα: η δημοκρατία σε σοκ”, η “Deutsche Welle” αναφέρει ότι η δολοφονία του αριστερού ακτιβιστή «συγκλονίζει την Ελλάδα και προκαλεί αντιδράσεις».
«Γι’ αυτό η κυβέρνηση υπόσχεται να μην αποδέχεται ήσυχα τη βία της ακροδεξιάς», τονίζει η “Deutsche Welle”, αναφέροντας ότι η δολοφονία του 34χρονου υπήρξε το αποκορύφωμα σε μια σειρά περιστατικών πολιτικά υποκινούμενης βίας που έχουν προκαλέσει σάλο στην Ελλάδα.
Σε άρθρο της, η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” αναφέρει ότι «σε μία ατμόσφαιρα εύθραυστη από την οργή, την ανασφάλεια και τον φόβο, η πολιτικά υποκινούμενη βία έχει αυξηθεί». «Ο Φύσσας, ο οποίος είχε το καλλιτεχνικό όνομα Killah P, είναι ο πρώτος Ελληνας που πέθανε στα χέρια της Χρυσής Αυγής, η οποία μέχρι πρότινος φύλαγε το δηλητήριό της αποκλειστικά για τους μετανάστες» προσθέτει ο “Guardian”, αναφερόμενος στην πιθανότητα να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα.
«H ηγεσία της Χρυσής Αυγής φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο σε ένα κόμμα, του οποίου οι φανατικοί υποστηρικτές θεωρούν τους εαυτούς τους στρατιώτες σε έναν ένοπλο αγώνα με στόχο να ανατρέψουν το πολιτικό κατεστημένο το οποίο κατηγορούν για την κατάσταση της χώρας», αναφέρει η εφημερίδα.
Στα επεισόδια της Τετάρτης και στις φωνές για απαγόρευση της Χρυσής Αυγής αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, με το CNN να αναφέρει ότι η δολοφονία έλαβε χώρα εν μέσω ανησυχίας για αύξηση του εξτρεμισμού στην Ελλάδα.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του κύματος πολιτικής βίας που σημειώνεται στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, ζητά από τις ελληνικές Αρχές η Διεθνής Αμνηστία.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση τονίζει ότι οι ελληνικές Αρχές «πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εμποδίσουν την εκδήλωση περισσότερης πολιτικά υποκινούμενης βίας, μετά τη δολοφονία ενός μουσικού και αντιφασίστα ακτιβιστή από υποστηρικτή της ακροδεξιάς στην Αθήνα, στις 18 Σεπτεμβρίου».
Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει το συμβάν της δολοφονίας επισημαίνοντας ότι «η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την αύξηση της μισαλλοδοξίας και της βίας τα τελευταία χρόνια -οι οποίες εκδηλώνονται με δημόσιες πράξεις ξενοφοβίας και ρατσισμού απέναντι σε μια αδύναμη απάντηση των Αρχών».
«Η πολιτικά υποκινούμενη βία αυτού του είδους είναι απαράδεκτη παντού και η ιστορία έχει δείξει τις ζοφερές συνέπειές της εάν δεν τίθεται υπό έλεγχο. Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι επιθέσεις όπως αυτή δεν θα γίνονται ανεκτές και το άτομο ή τα άτομα που ευθύνονται πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι, αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία.
Πρόσθεσε δε ότι «οι ελληνικές Αρχές πρέπει να σταματήσουν το επικίνδυνο αυτό κύμα, πριν οδηγήσει σε περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες απειλούν σοβαρά την ασφάλεια και την ικανότητα άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να εκφράζουν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους χωρίς φόβο και σωματική βία».
Τέλος, η Διεθνή Αμνηστία επισημαίνει πως «η δολοφονία διαπράχθηκε μετά από αρκετά χρόνια πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ακροδεξιές απόψεις, όπως αυτές που ασπάζεται η «Χρυσή Αυγή», έχουν αποκτήσει υποστηρικτές κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος».
«Αυτό το κύμα ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και πολιτικά υποκινούμενων επιθέσεων στην Ελλάδα είναι πραγματικά ανατριχιαστικό -οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα ώστε να εμποδίσουν την εξάπλωση αυτής της βίας, προτού γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε η κα Τιγκάνι.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗ
Επιτρεπτός δύναται να κριθεί ο περιορισμός της ελευθερίας εγκατάστασης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όποιο κράτος – μέλος της Ε.Ε. επιθυμούν, εφόσον διαπιστωθεί «σκόπιμη δημόσια πρόκληση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων, λόγω φυλής, χρώματος ή καταγωγής», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργου Χατζημαρκάκη, σχετικά με τη δημιουργία παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη.
Στην ερώτησή του, ο κ. Χατζημαρκάκης τονίζει ότι, σύμφωνα με αναφορές των Μ.Μ.Ε., τον Ιανουάριο του 2013 «ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα που χρησιμοποιεί στη χώρα του (Ελλάδα), σε τροποποιημένη αλλά ακόμα αναγνωρίσιμη μορφή, ναζιστικά σύμβολα απαγορευμένα στη Γερμανία, άνοιξε ένα γραφείο στη Γερμανία». Ζητά δε, από την Επιτροπή να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το εάν θα μπορούσε να εμποδιστεί η εγκατάστασή του, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των Ευρωπαίων να ζουν και να εργάζονται όπου επιθυμούν, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ε.Ε. Για λογαριασμό της Κομισιόν, απάντησε η επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ.
Ανάλογο ερώτημα είχε υποβάλει ο κ. Χατζημαρκάκης, από κοινού με τους συναδέλφους του, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και Νάντια Χιρς και στο γερμανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, εφιστώντας την προσοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη δράση του ελληνικού κόμματος στη Γερμανία.
Στην επιστολή του, αναφερόταν μάλιστα στην «ομόφωνη και κατηγορηματική» καταδίκη της δημιουργίας γραφείου της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη από τον ελληνικό σύλλογο της περιοχής και τόνιζε την ανάγκη να δίνεται ευρωπαϊκή απάντηση, «όταν άτομα, πολιτικά κόμματα ή οργανώσεις παραβιάζουν τις ελευθερίες που κατακτήσαμε». Εκτιμούσε μάλιστα, την επιλογή του κόμματος να ανοίξει γραφείο στη Νυρεμβέργη ως «εσκεμμένη πρόκληση».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, απάντηση δόθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Χανς – Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος επισημαίνει ότι οι αναφορές περί δημιουργίας τέτοιων γραφείων δεν επιβεβαιώνονται, αλλά και ότι η γερμανική Πολιτεία δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό του κόμματος στη Γερμανία. Εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία του για την ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων -είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό- και σημειώνει ότι έχει ζητήσει την ενίσχυση της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας και Γερμανίας. Ο κ. Φρίντριχ διευκρινίζει πάντως, ότι για τη Χρυσή Αυγή δεν ισχύει το «προνόμιο» που δεν επιτρέπει την απαγόρευση λειτουργίας ενός κόμματος εάν αυτό δεν έχει αποφασιστεί από το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο, αλλά αναφέρει ότι, μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν μια επαρκή πρόταση για απαγόρευση.
«Tο ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της Xρυσής Αυγής, με σκοπό να μπορέσει να διαπιστώσει τυχόν περαιτέρω ενέργειες» τονίζει ο υπουργός στην απάντησή του και προσθέτει ότι «αυτό αντιπροσωπεύει μια σαφή δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης να ενισχύει τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα στη χώρα και να αντιμετωπίζει τις ακροδεξιές, ξενοφοβικές τάσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα