Θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα – και όχι μόνον – προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείο Κρήτης και σημερινού προέδρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Ιωακείμ Γρυσπολάκη, αναφορικά με τους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» στη Θράκη, που ξεκίνησαν πογκρόμ κατά μεταναστών.
Σε δημόσια ανάρτησή του, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέφερε: «Δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας. Η μόνη νόμιμη βία είναι αυτή, που ασκείται από την Πολιτεία στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.Όμως, στην περίπτωση της σύλληψης λαθρομεταναστών, οι οποίοι ευθύνονται για πυρκαγιές, κλοπές και άλλες μη σύννομες πράξεις στον Έβρο, από πολίτες, που βλέπουν τις περιουσίες τους να αφανίζονται, δεν μπορώ παρά να διατυπώσω δημοσίως την κατανόηση μου. Εξ άλλου ο νόμος το επιτρέπει». Άμεσα η ανάρτηση προκάλεσε εκατοντάδες καταδικαστικά σχόλια και καταγγελίες για προτροπή σε βία.
«Η δημόσια τοποθέτηση του διορισμένου από την κ. Μενδώνη Προέδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, περί “κατανόησης και υπεράσπισης” της αυτοδικίας, για την οποία η Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης παρέπεμψε τρεις κατοίκους του Έβρου, είναι αδιανόητη», σχολιάζει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: Μπορεί ένα πρόσωπο που λειτουργεί ως δημόσιος απολογητής της αυτοδικίας και νομιμοποιεί τη βία να παραμένει Πρόεδρος σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας;
Ιδιαίτερα αιχμηρός ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κατήγγειλε τις δηλώσεις του πρώτη Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης: «το έπαιζες “εκσυγχρονιστής” και τώρα ντύθηκες την προβιά του ακροδεξιού ρατσιστή», σημειώνει.
«Ο “ρευστός” ρατσισμός που, με “αθώα “ και καλυμμένη ρητορική, οδηγεί στον αδιόρατο εκφασισμό, χάνει πλέον τη ρευστότητα του. Μεταλλασσεται γρήγορα σε σκληρό ρατσισμό , ειδικά όταν άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού αναλαμβάνουν τη νομιμοποίησή του», σχολιάζει. η π. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου και προσθέτει: «Ο κ. Γρυσπολάκης, πρώην πρύτανης και νυν διορισμένος από την κ. Μενδώνη στο ΔΣ του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου αναλαμβάνει αυτό τον άθλιο ρόλο. Σε μια ανάρτησή του συμπυκνώνει το σκληρό πρόσωπο του ρατσισμού και προσφέρει ισχυρό άλλοθι για την κανονικοποίηση των φαινομένων εκφασισμού. Με το θεσμικό ρόλο που έχει ως μέλος του ΔΣ ενός από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας, ο κ. Γρυσπολάκης “εκπολιτίζει “ τον εκφασισμό ή, ακόμα χειρότερα, εργαλειοποιεί τη θέση που η κυβέρνηση της ΝΔ του έδωσε για να “μαυρίσει “ τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό». Η κυρία Αναγνωστοπούλου σημειώνει πως «αν ο κ. Γρυσπολάκης παραμείνει στη θέση του, τότε ο κόσμος του πνεύματος και του πολιτισμού οφείλει να πάρει θέση».
«Η συνωμοσιολογία πάντα ήταν στοιχείο της άκρας δεξιάς και της διαδικασίας εκφασισμού της κοινωνίας» σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο σχόλιο Γρυσπολλάκη και προσθέτει: «το γεγονός ότι μιλάμε για άνθρωπο διορισμένο από την Μενδώνη σε διοίκηση μουσείου δείχνει το βάθος του προβλήματος και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι βασικός χορηγός της άκρας δεξιάς. Ο ρατσιστικός, ακροδεξιός λόγος δεν έχει καμία θέση στον πολιτισμό. Η απομάκρυνση του θα ήταν αυτονόητη για κάθε δημοκρατικό πολίτη».
«ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ»
Αρκετές ώρες μετά την κατακραυγή, ο κ. Γρυσπολάκης απέσυρε την επίμαχη ανάρτηση σχολιάζοντας: «Ανήρτησα προ έξι ωρών μία άποψη για τα συμβαίνοντα στον Έβρο και την αυτοδικία εις βάρος αλλοδαπών. Βασίσθηκα στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Θεωρώ ότι προέτρεξα πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Για τους λόγους αυτούς την απέσυρα προ ολίγου. Λυπούμαι εάν δυσαρέστησα φίλους (διαδικτυακούς και πραγματικούς). Όμως, η αγανάκτηαή μου για τα συμβαίνοντα στον Έβρο και σε άλλα μέρη της χώρας παραμένει σε υψηλές δόσεις. Δεν έχω προκαταλήψεις κατά αλλοδαπών. Αντιθέτως, πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της Πολιτείας και το Διεθνές Δίκαιο. Και σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι του Έβρου έχουν την πλήρη κατανόησή μου για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται καθημερινά. Τέλος, δεν παύω να θεωρώ υποκρισία εκ μέρους κάποιων την μη παραδοχή ότι η χώρα βρίσκεται αυτές τις μέρες σε έναν άτυπο πόλεμο».
ο κύριος Γρυσπολακης είπε απλά αυτά που όλοι σκεφτόμαστε. Προς τι οι καταδίκες? Να χαμε να λέγαμε,,,,