Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Θύλακες πολιτισμού στην ενδοχώρα των Χανίων

Aπό το Κολυμπάρι ως τον Πλάτανο και από το Καστέλι Κισσάμου, στο Έλος, στην Κάντανο ως την Παλαιόχωρα απλώνει τις νότες της η “Χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ι.Μ. Κισσάμου και Σελίνου”!

Μπορεί η χορωδία να έχει μόλις 14 χρόνια ύπαρξης, ωστόσο έχει καταφέρει να παρουσιάζει αξιόλογες αλλά και δύσκολες δουλειές και το δυναμικό της να φτάσει τους 140 χορωδούς.

Σε μια από τις πρόβες της στο «Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Κέντρο» διαπιστώνουμε πόσο σοβαρά έχουν πάρει τον ρόλο τους όλα τα μέλη της και με πόση επιμέλεια παρακολουθούν τον μαέστρο Γιώργο Χαχλάκη να τους κατευθύνει, να τους μιλάει για τραγούδια και τη σημασία τους, να τους δίνει τον ρυθμό, να διορθώνει λάθη και να μοιράζει εύσημα.

«Ξεκινήσαμε το 2008! Όταν πηγαίνεις με μια άπειρη ομάδα να εκτεθείς στο κοινό ξέρεις ότι… εκτίθεσαι με όλη τη σημασία της λέξης. Όταν ξεπεράσεις τις αρχικές δυσκολίες, το άγχος, την απειρία, και μεταδώσεις στους χορωδούς την πίστη στις δυνατότητες τους, φτάνεις σε ένα σημείο, μετά από τόσα χρόνια, κάθε συναυλία σου να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Παρότι δεν είμαστε ποτέ τέλειοι, αυτό που με ικανοποιεί είναι η χαρά στα πρόσωπα των χορωδών, μια χαρά που μεταφέρουν στα σπίτια τους, στην προσωπική τους ζωή αλλά και στον κόσμο» μας αναφέρει ο κ. Χαχλάκης.

Παραδοσιακά τραγούδια (αφιερώματα στην Κρητική μουσική, στα ρεμπέτικα, στα νησιώτικα, στα Μικρασιάτικα, στη βυζαντινή μουσική) ιστορικά αφιερώματα για την άλωση της Πόλης, την καταστροφή της Σμύρνης, την επανάσταση του 1821 και το έπος του ‘40 στο ρεπερτόριο της χορωδίας.

«Είμαστε υπό την σκέπη της εκκλησία και ό,τι έχει την ευχή του θεού δεν μπορεί να μην πηγαίνει καλά. Έχω εξαιρετικούς συνεργάτες που κατανόησαν τον στόχο και τον σκοπό της δράση μας» τονίζει ο κ. Χαχλάκης, συμπληρώνοντας πως «όταν σε έναν τόπο και μια κοινωνία δεν έχουμε τον πολιτισμό στην κορυφή, τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ο πολιτισμός πρέπει να είναι βασική αρχή της ζωής μας». Ρωτάμε τον μαέστρο για την κορυφαία στιγμή της χορωδίας. Απαντάει άμεσα λέγοντας «τη συναυλία στην ΟΑΚ για το αφιέρωμα στη Μ. Ασιά σε ενορχήστρωση του συνεργάτη μας Γιώργου Δημόπουλου. Ήταν μια συναυλία σταθμός, γιατί στην ουσία τότε μπήκαν βαθιές ρίζες στο δέντρο της χορωδίας, ώστε σήμερα να έχουμε τα πιο ωραία άνθη». Όσο για τη μεγαλύτερη ανησυχία του ίδιου για τη χορωδία, επισημαίνει πως στην αρχή ήταν το θέμα της συνέπειας. «Επειδή δεν πρόκειται για επαγγελματίες, έχεις πάντα την έγνοια “αν θα έλθουν στην ώρα τους”, “αν σε κρεμάσουν”…

Μια ασυνέπεια που μειώθηκε στο ελάχιστο και πλέον έχουμε συνεπέστατους χορωδούς!» Δρώντας στην Κρήτη, όπου υπάρχει η χορωδία Χανίων με τεράστια ιστορία και με κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής στο δυναμικό της, τι είναι αυτό που κάνει διακριτή μια χορωδία από την ύπαιθρο του νομού, ρωτάμε τον κ. Χαχλάκη. «Πιστεύω η αγάπη σε αυτό που κάνουμε και η ταπείνωση. Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Οι χορωδοί μας, προς θεού, δεν είναι επαγγελματίες μουσικοί ούτε διαβάζουν παρτιτούρες.

Αν μια πιο επαγγελματική χορωδία είναι στο 10, εμείς είμαστε περήφανοι που είμαστε στο 8 και στο 9, έχοντας πάντα ως στόχο το 10· αλλά απολαμβάνουμε και το 8 και το 9» αναφέρει. Για το κοντινό μέλλον η χορωδία προετοιμάζει μια συναυλία αφιερωμένη στην κρητική μουσική παράδοση, μια άλλη στο ρεμπέτικο τραγούδι με ρεμπέτικες βραδινές καντάδες και ένα αφιέρωμα με τραγούδια του Παύλου Βλαστού σε μελέτη του Ανδρέα Γιακουμάκη.

Η ΕΝΤΕΧΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Τμήμα της χορωδίας αποτελεί και το έντεχνο τμήμα της, η “Έντεχνη χορωδία” με μαέστρο τον γνωστό Κισσαμίτη μουσικό κ. Νίκο Μαργαριτάκη. Βιρτουόζος του μπουζουκιού ο Ν. Μαργαριτάκης για χρόνια έπαιζε μουσική σε νυχτερινά μαγαζιά αλλά και στο εξωτερικό στη Γαλλία. «Η νύχτα με είχε κουράσει και μετά το 2010 με την προτροπή του πατέρα Αντώνη Κουμή, συνεργάστηκα με τον Γιώργο Δημόπουλο και μπήκα στο έντεχνο τμήμα της χορωδίας. Πλέον έχουμε φτάσει τα 25-27 άτομα που για μένα είναι αρκετά» μας επισημαίνει ο κ. Μαργαριτάκης.

Έχοντας συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού πώς είναι να πρέπει να εκπαιδεύσεις νέους τραγουδιστές, ρωτάμε τον συνομιλητή. «Όταν συνοδεύεις έναν μεγάλο τραγουδιστή, ξέρεις πως θα τραγουδήσει καλά. Όταν όμως παίρνεις ένα “ακατέργαστο ξύλο”, έναν άνθρωπο που δεν ξέρει να τραγουδήσει και μετά από καιρό βλέπεις ότι έφτιαξες ένα κομψοτέχνημα, αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά και η μεγαλύτερη συγκίνηση για μένα ως δάσκαλο και μουσικό. Εξάλλου η διαχείριση μιας χορωδίας είναι κάτι διαφορετικό. Εδώ δεν πρέπει να ξεχωρίζει κάποιος, πρέπει όλοι να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, στην ίδια στάθμη, να λειτουργούν ως ομοιόμορφο σύνολο! Είναι πρόκληση για έναν μαέστρο να μην “ξεκορφίζει” κάποιος, γιατί αυτό είναι άσχημο, και να υιοθετήσουν οι χορωδοί το Piano Forte, τον κυματισμό στην ένταση και στη μουσική !»

Για τον Νίκο Μαργαριτάκη η ενασχόληση με τη μουσική είναι το πιο όμορφο επάγγελμα στον κόσμο «γιατί βγάζει την ψυχούλα σου έξω!

Κάθε φορά που ακούω ένα θετικό σχόλιο για τη χορωδία, το κεφάλι μου πάει πιο χαμηλά, γιατί η έπαρση δεν είναι θετικό πράγμα. Σε κάθε σχόλιο πρέπει να χαμηλώνεις το κεφάλι, ώστε την επόμενη φορά να πας ψηλότερα!» Ήδη ο μουσικός έχει έτοιμο το υλικό με ορχηστρική μουσική για τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Μουσικά Κύματα”.

 

ΟΙ ΧΟΡΩΔΟΙ

Στο τμήμα της Κισσάμου ο κ. Νίκος Τριποδάκης που επέστρεψε μόνιμα στο Καστέλι από τα Χανιά μετά από πολλά χρόνια. «Επειδή και στα Χανιά ασχολούμουν ενεργά με πολλά πολιτιστικά δρώμενα, είχα κάποιες αμφιβολίες για το τι θα έβρισκα στην Κίσσαμο. Καταλαβαίνετε την έκπληξη μου όταν είδα να υπάρχουν καταπληκτικές χορωδίες που δίνουν ζωή στον τόπο με δύο ευλογημένους δασκάλους, τον Γιώργο Χαχλάκη και τον Νίκο Μαργαριτάκη, πραγματικά πανάξιοι, αλλά και σύλλογοι για τον αθλητισμό, το σκάκι κ.α.» αναφέρει, ενώ μιλώντας για τη χορωδία επισημαίνει πως «είμαστε μια αγαπημένη παρέα, δεμένοι μεταξύ μας και με μια δραστηριότητα που βγάζειτην πίεση και το άγχος μας». «Για μένα χορωδία σημαίνει: Ψυχική ηρεμία και γαλήνη! Όπως το λέει ο δάσκαλος μας, γυρνάμε σπίτι μας και είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, εγώ έτσι το εισπράττω.

Ο κ. Χαχλάκης έχει έναν τρόπο να μας καθοδηγεί και να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Παράλληλα, είναι ένα σχολείο και η χορωδία γιατί μαθαίνουμε για λαογραφία, λογοτεχνία, ποίηση, ιστορία και η μουσική – μην ξεχνάμε- εξημερώνει τους ανθρώπους» δηλώνει η κ. Μαρία Καστανάκη από το τμήμα Πλατάνου. Η κ. Γεωργία Μαυρογένη είναι στο τμήμα του Κολυμβαρίου. «Έχω μια καλλιτεχνική τάση και μου πρότειναν να συμμετέχω στη χορωδία. Βρήκα ένα εξαιρετικό περιβάλλον, ένα καταπληκτικό κλίμα. Πιστεύω πραγματικά ότι παράγουμε πολιτισμό!» τονίζει και δεν μπορεί να ξεχάσει τη συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «μια από τις κορυφαίες στιγμές που έχω ζήσει χάρη στη χορωδία» θυμάται. Για την κ. Ελένη Βερυκάκη από το τμήμα Κισσάμου, η ενασχόληση με τη χορωδία την έκανε να κλείνει το κατάστημα της ώστε να προλάβει να πάει στην πρόβα, γι’ αυτό και είναι από τα παλαιότερα μέλη της.

«Ξεκινήσαμε λίγοι και φτάσαμε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό – κοντά στους 140 – ποιος θα το περίμενε; Γιατί; Γιατί είχαμε οι περισσότεροι πάθος με αυτό που κάνουμε και γιατί έχουμε δύο εξαιρετικούς δάσκαλους τον Γιώργο Χαχλάκη και τον Γιώργο Μαργαριτάκη». Από το Έλος η κ. Αργυρώ Ανδρουλάκη, όπου η χορωδία έχει έξι μέλη και κάθε εβδομάδα δέχεται την επίσκεψη του κ. Χαχλάκη.

«Στη χορωδία με έφερε η περιέργεια, αλλά προσαρμόστηκα γρήγορα» τονίζει και συμπληρώνει «είναι μαγικός ο τρόπος που ο κ. Χαχλάκης μας εμπνέει και μας διαμορφώνει ως ανθρώπους».

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

«Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον επίσκοπο μας, τον Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, με την ευχή του οποίου έχουν γίνει όλα. Τα πάντα ξεκίνησαν μετά την ενθρόνιση του και θυμάμαι χαρακτηριστικά το 2008 που με κάλεσε στο γραφείο του και μου πρότεινε να συσταθεί μια χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, κάτι που φυσικά αποδέχθηκα με χαρά. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του και η υπόσχεση μου είναι ότι θα είμαι δίπλα του πάντα» αναφέρει ο κ. Χαχλάκης. Παράλληλα σημειώνει πως θέλει να ευχαριστήσει «την οικογένεια Τσατσαρωνάκη για την προσφορά αυτού του εξαιρετικού χώρου, αλλά και τον Νίκο Μαργαριτάκη, ένα τεράστιο κεφάλαιο στη μουσική της Κισσάμου και όχι μόνο. Φυσικά τον πατέρα Αντώνη Κουμή για την εκτίμηση και την αγάπη του και τον Αριστοτέλη Ξανθουδάκη για τον κόπο και τη στήριξη του». Το «σεβασμιώτατο μητροπολίτη Αμφιλόχιο για τη στήριξη και τον Γιώργο Χαχλάκη για τον τεράστιο κόπο που καταβάλλει» ευχαριστεί και ο Νίκος Μαργαριτάκης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα