Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Θυρεοειδής στην Κρήτη: Ακόμα “πληρώνουμε” το Τσερνόμπιλ

Στην αύξηση των καρκίνων του θυρεοειδή στα Χανιά και την Κρήτη συνέτεινε το ατύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο συστηματικός έλεγχος εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη “ασπίδα” προστασίας απέναντι στις παθήσεις του νευραλγικού αυτού οργάνου του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων» που έγινε το Σάββατο το πρωί στη Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος» στα Χανιά και την οποία διοργάνωσε  η ΩΡΛ Κλινική με συνδιοργανώτριες τις Α΄ και Β΄ Χειρουργικές Κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Μανόλης Προκοπάκης μιλώντας με θέμα “Καρκίνος του θυρεοειδή στην Κρήτη και πυρηνικό ατύχημα Τσερνόμπιλ” αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες παρενέργειες που είχε το ατύχημα στην υγεία των Κρητικών.
«Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έγινε στις 26 Απριλίου του 1986 και έκτοτε υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλιογραφικά δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι η αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς στην Κρήτη, την Ελλάδα και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται και στις επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος», εξήγησε ο κ. Προκοπάκης και υπογράμμισε σχετικά ότι μέσα στην περίοδο από το 1990 έως το 2017 πραγματοποιήθηκαν 5.000 θυρεοδοκτομές μόνο στην Κρήτη.
Ο κ. Προκοπάκης επεσήμανε ακόμα ότι από το 2010-2011 και έπειτα παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τονίζοντας ότι πλέον στις 10 θυρεοκτομές που πραγματοποιεί ο ίδιος οι 7 είναι καρκίνοι. «Δεν γνωρίζουμε όμως πόσο αυτό θα πάει», διευκρίνισε.

“ΚΛΕΙΔΙ” Η ΠΡΟΛΗΨΗ
Συνεχίζοντας ο κ. Προκοπάκης επεσήμανε ότι “κλειδί” στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδή είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Στο πλαίσιο του τσεκ απ θα πρέπει να βλέπουμε και τον θυρεοειδή μας πλέον», τόνισε.
Ο συντονιστής διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Χαρίτων Παπαδάκης, μιλώντας στα “Χ.ν.”, επεσήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων θυρεοειδή στα Χανιά οφείλεται σε έναν βαθμό και στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διάγνωση που γίνεται τα τελευταία χρόνια: «Πράγματι υπάρχει αυξημένη συχνότητα παθήσεων του θυρεοειδή γενικότερα στην Κρήτη και ο πρωτεύον λόγος είναι η καλύτερη διάγνωση που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες και της παρουσίας των ενδοκρινολόγων. Μην ξεχνάτε ότι πριν από 30 χρόνια η ειδικότητα αυτή ήταν στα σπάργανα», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.
Ανέφερε ακόμα ότι πολλές παθήσεις του θυρεοειδή, όπως ο καρκίνος, είναι «ύπουλες» καθώς δεν δίνουν συμπτώματα: «Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος μπορεί να βρεθεί από τυχαίο έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον μισό πληθυσμό μπορούν σε ένα τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο να βρεθούν όζοι του θυρεοειδή καλοήθεις ή κακοήθεις. Άρα παίζει μεγάλη σημασία ο τακτικός έλεγχος του θυρεοειδή ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε καταλήγοντας τη διεπιστημονική αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδή σημειώνοντας σχετικά ότι απαιτείται συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων προκειμένου να υπάρχει σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση: «Σκεφτείτε μόνο ότι η αρχική διάγνωση μπορεί να γίνει από τον ενδοκρινολόγο ή τον παθολόγο, στη συνέχεια να γίνουν εξετάσεις από ακτινολόγους ή κυτταρολόγους κι έπειτα αν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση να πρέπει να απευθυνθεί ο ασθενής σε ΩΡΛ χειρουργό ή γενικό χειρουργό, ενώ αφού γίνει η επέμβαση να επιστρέψει ο ασθενής στον ενδοκρινολόγο ή αν χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία με ιώδιο να πρέπει να παρέμβει πυρηνικός ιατρός ή ογκολόγος, αφού βέβαια έχει υπάρξει διάγνωση από παθολογοανατόμο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα