» Αναμενόμενες διατάξεις μεταβίβασης Ακινήτων – Μετοχών – Ομολόγων Χρηματοοικονομικών και Επενδυτικών Προϊόντων
Από 1 Οκτωβρίου 2021, ως γνωστόν αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές ή δωρεές ακίνητης και κινητής περιουσίας μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, που πρόσφατα ανακοινώθηκε, το αφορολόγητο θα αφορά την πρώτη κατηγορία συγγενών, δηλαδή, αφορολόγητες οι γονικές παροχές ή δωρεές ακίνητης και κινητής περιουσίας μέχρι του ποσού των 800.000 μεταξύ συζύγων, προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή από παππούδες και γιαγιάδες προς εγγόνια και από γονείς σε παιδιά.
Το μέτρο αυτό διευκρινίζεται ότι αφορά γονική παροχή ανά γονέα ξεχωριστά για κάθε παιδί που σημαίνει ότι από τους δύο γονείς θα μπορούν να δίνουν εν ζωή, γονική παροχή αφορολόγητες παροχές, για κάθε παιδί, μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ. Εκτός από την ακίνητη περιουσία, το μέτρο αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, θα ισχύει στην συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, οχήματα, μετοχές ομολόγων ως και λοιπά χρηματοοικονομικά και επενδυτικά προϊόντα).
Μέχρι σήμερα το αφορολόγητο όριο για δωρεές χρηματικών ποσών προς τέκνα, εγγόνια, συζύγους ή γονείς, φορολογείτο με 10% από το πρώτο ευρώ εκτός και αν τα χρήματα δίνονταν από γονείς σε παιδιά και προορίζονταν για αγορά πρώτης κατοικίας από τα τέκνα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή από 150-300 χιλ. ευρώ επιβαλλόταν φόρος 1%, από 300-600 χιλ. ευρώ 5% και για κάθε επιπλέον ποσό ίσχυε φόρος 10%. Διευκρινίζεται εδώ, ότι για τις κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων, η ανωτέρω κλίμακα διατηρείται όπως ισχύει σήμερα.
Με τη σχεδιαζόμενη διάταξη για άνω των 800.000 ευρώ (αφορολόγητο όριο), θα επιβάλλεται φόρος 10%. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου από 1.10.2021 είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του ακινήτου που μεταβιβάζεται. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα εισήχθη πρόσφατα και απαιτεί πλήθος δικαιολογητικών με συνέπεια να είναι αμφίβολο εάν οι συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι έτοιμοι την 1η Οκτωβρίου 2021 για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την μεταβίβαση των ακινήτων.
Με βάση τα ανωτέρω, ενδεικτικά παρατίθενται παραδείγματα πληρωμής φόρου που ισχύουν μέχρι 30/9/2021 και τι φόρος αντίστοιχα θα πληρωθεί μετά την 1/10/2021:
• Πατέρας δίνει δωρεά στο παιδί του 100.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα ισχύει συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ και θα πληρώσει φόρο δωρεάς 10.000 ευρώ. Από 1/10/2021, δεν θα πληρώσει τίποτα.
• Γονέας ή παππούς μεταβιβάζει στο παιδί ή στο εγγόνι του, ακίνητο για πρώτη κατοικία αξίας 500.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης 11.500 ευρώ. Από 1η Οκτωβρίου 2021, ο αντίστοιχος φόρος είναι μηδενικός και
• Αν αντίστοιχα, ένα παιδί δωρίσει στον πατέρα ή την μητέρα του ευρώ 80.000, μέχρι σήμερα θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης 8.000 ευρώ ήτοι το 10%. Από 1η Οκτωβρίου 2021, ο φόρος για τη δωρεά αυτή θα είναι μηδενικός.
Σίγουρα το μέτρο είναι αρκετά ελκυστικό για κατηγορία μεσαίων μεταβιβάσεων ακινήτων, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σταθμίσουν, όλους τους παράγοντες σε συνεργασία με τον συμβολαιογράφο τους, να κάνουν τους σωστούς υπολογισμούς, ως και να υπολογίσουν τον κατάλληλο χρόνο μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων στα παιδιά, εγγόνια ή συζύγους τους.
*Ο Σταύρος Γ. Νικηφοράκης,
είναι oρκωτός Ελεγκτής
πρόεδρος Δ.Σ. UHY AΞΩΝ
Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε
[…] αναδημοσίευση από Χανιώτικα Νέα […]