Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Τι δεν διόρθωσε ο “Καλλικράτης” ή απέθανε ο βασιλεύς. Ζήτω ο βασιλεύς

Κύριε διευθυντά, στη χώρα μας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια “δοκιμάσαμε” δύο σοβαρότατες αλλαγές στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πρώτη έγινε με τον νόμο “Καποδίστριας” και η δεύτερη, που συνεχίζουμε “τη δοκιμή”, με τον νόμο “Καλλικράτης”. Δεν είμαι ειδικός να κρίνω και να απαριθμήσω θετικά και αρνητικά των παραπάνω βασικών νόμων, όμως για κάτι που παρέμεινε σταθερό και αμετακίνητο και που ίσχυε και πριν τον νόμο του “Καποδίστρια” επιθυμώ να εκφράσω κάποιες απορίες. Στην Ελλάδα οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονταν Οκτώβριο μήνα και οι νέες Αρχές εγκαθίσταντο και αναλάμβαναν την εξουσία την πρώτη του νέου έτους και για τέσσερα χρόνια. Τώρα με τον νόμο “Καλλικράτης” η θητεία των αυτοδιοικητικών θα είναι πενταετής, οι εκλογές θα συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές και οι νέες Αρχές θα αναλαμβάνουν έργο πάλι μετά την παρέλευση του γνωστού τριμήνου. Κύριε διευθυντά, υποτίθεται ότι κάθε νέος νόμος που ψηφίζεται βελτιώνει τον προηγούμενο και πάντα προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Αραγε, ποιο κοινωνικό όφελος και ποια εξυπηρέτηση του πολίτη προκύπτει από αυτή την τρίμηνη καθυστέρηση ανάληψης καθηκόντων από τις νέες αυτοδιοικητικές Αρχές; Προσωπικά αναζητώ να βρω κάτι θετικό σε αυτή τη μη αλλαγή του παλιού καθεστώτος με το “νεκρό τρίμηνο”, ιδίως όταν έχουμε αλλαγή αυτοδιοικητικής αρχής και όμως δεν κατάφερα να εντοπίσω κανένα. Μου πέρασε φευγαλέα από το μυαλό η ιδέα ότι σκοπός του νομοθέτη ήταν να προλάβει η απερχόμενη αρχή να τακτοποιήσει, με την καλή έννοια, κάποιες εκκρεμότητες και επί πλέον να ενημερωθεί πλήρως η εκλεγμένη νέα αυτοδιοικητική Αρχή για τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Την ιδέα την απέρριψα μονομιάς και με το σκεπτικό ότι το ίδιο Υπουργείο, το Εσωτερικών, αναγνωρίζει και πολύ σωστά, ότι στις βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει μεσοδιάστημα και μάλιστα, τρίμηνο, για να εγκατασταθεί η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Κύριε διευθυντά, αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις στάθηκαν διάφορα γεγονότα που υπέπεσαν στην αντίληψή μου και αφορούν τη λειτουργία του Δήμου και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Δυστυχώς, με την έννοια της λειτουργίας των θεσμών, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή της πόλης μας, για διάφορους λόγους, πριν τη λήξη της θητείας της έχασε ουσιαστικά την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και τώρα τελευταία αναβάλλονται συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λόγω έλλειψης απαρτίας. Κάποιοι δημότες και ελάχιστοι υπάλληλοι που έχουν πιστεύω τους την παροιμία που λέει: «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» άρχισαν τις μικροπαραβάσεις, σημαντικές και προσβλητικές όμως για τους σωστούς πολίτες και δημοτικούς υπαλλήλους. Το παράνομο παρκάρισμα πάει σύννεφο, η κατάληψη δημόσιων χώρων, η ηχορρύπανση, η αυθαίρετη μετακίνηση των κάδων καθαριότητας, εξαπλώθηκε και στους πρώην περιαστικούς Δήμους, έγγραφα αντιδημάρχων αγνοούνται ή χάνονται και ο σωστός πολίτης και ο άξιος δημοτικός υπάλληλος να νιώθει πολλές φορές κορόιδο. Κόντρες, αντιπαραθέσεις και γκρίνιες μεταξύ απερχόμενης και εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής για θέματα που υπάρχει διαφορετική προσέγγιση.

Κύριε διευθυντά, δεν πιστεύω ότι τα παραπάνω δυσάρεστα γεγονότα συμβαίνουν μόνο στον Δήμο μας, οι Χανιώτες δεν αποτελούμε παράδειγμα προς αποφυγή, παντού στη χώρα μας θα συμβαίνουν, καιρός λοιπόν να καταλάβει το αρμόδιο Υπουργείο το λάθος του και να διορθώσει και σε αυτό το σημείο τον “Καλλικράτη”, η όποια εκλεγμένη Αρχή πρέπει να αναλαμβάνει ευθύνες και εξουσία άμεσα.

Με τιμή Γεώργιος Δ. Μανιαδάκης, συνταξιούχος δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα