Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τι δεν κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοκριτική για τη διαπραγμάτευση του 2015, αλλά και πτυχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει το απολογιστικό κείμενο που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Μην κουράζεσθε· τα κάνατε “ρόιδο” γι’ αυτό χάσατε τις εκλογές. Ακόμη δεν έχει συνέλθει η χώρα από την καταστροφή στο Μάτι, τις καταιγιστικές αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis, και ακόμη γελάμε με την υπουργό της Βόρειας Μακεδονίας που έβαλε στο Υπουργείο της, πινακίδα με την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
Οι λέξεις του απολογιστικού κειμένου δεν παραπέμπουν σε ρεαλιστικά δεδομένα, αλλά παραπέμπουν στις εντυπώσεις σας (sic).
Το κουτί το ανοίξαμε στις 7 Ιουλίου και μετρήσαμε…
Εχω ακόμη κάτι να επισημάνω. Στη διαπραγμάτευση (sic) του 2015, υποθέτω ότι όλοι έπαιρναν οδηγίες από τον πρωθυπουργό. Ετσι γίνεται στις αστικές Δημοκρατίες.
Κόψτε, λοιπόν, την πλάκα τώρα. Και επειδή δεν καταλάβατε γιατί χάσατε, ακόμη και σήμερα κάνετε μια αντιπολίτευση in memoriam του 2014.
Αστεία πράγματα…
Δεν ξέρω πώς θα το πουν στο μέλλον το κόμμα. Πολιτικές σύγχρονες αμφιβάλλω αν μπορούν ν’ αναπτύξουν.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

6 Comments

  1. Νομίζω ότι το τραγικώτερο που συνέβη την εποχή των “νταουλιών” του σουρεαλισμού ,είναι ο βαθύς διχασμός που γιγαντώθηκε στις πάνω και κάτω πλατείες όπου τα ψευτοπαλίκαρα των δύο άκρων(κασιδιάριδες και γουναράδικα) έσπειραν τελικά το θάνατο στους αθώους την Μαρφίν.Από πολιτικής απόψεως αυτό που γελοιοποίησε διεθνώς την πατρίδα μας και έπαιξε την μοίρα της στα ζάρια,γι΄αυτό και αποσιωπείται τελείως στον περίφημο “απολογιασμό”, ήταν το περιοβόητο δημοψήφισμα όπου κληθήκαμε να ψηφήσουμε για ένα αδειανό πουκάμισο,ήτοι μία πρόταση της επιτροπής ,η οποία δεν υπήρχε καν στο τραπέζι.Θα μπορούσαμε να αποφανθούμε τι χρώμα θέλουμε να έχει η στολή του καραγκιόζη.Ασφαλώς και έχετε απόλυτο δίκιο για όσα αναφέρετε στο σχόλιο σας.Με εκτίμηση

  2. Έχει λοιπόν «απόλυτο δίκιο» ο σχολιογράφος… Μόνο που ξέχασε (κι εσείς μαζί του) ότι οι κορυφαίοι των αρμόδιων υπηρεσιών κατά την «καταστροφή στο Μάτι» (που η τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση τους κατακεραύνωνε) σήμερα είναι ο ένας Γεν. Γραμματέας υπουργείου, ο άλλος αρχηγός (ή κάτι τέτοιο) της Πυροσβεστικής. Τότε ήταν ανίκανοι και τώρα ικανοί; Ξέχασε να μας πει επίσης ποιες είναι οι «καταιγιστικές» (!) εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Και ακόμη να μας διευκρινίσει τι νομίζει πως σημαίνει η κίνηση της υπουργού στη Β. Μακεδονία. Μήπως διαμαρτυρήθηκε επειδή, κατά τη γνώμη της, η συμφωνία έβλαψε τα ελληνικά συμφέροντα;

  3. Αξιότιμε κύριε,όσον αφορά τα εσωτερικά μας θέματα δεν θα κάνω κανένα σχόλιο υπάρχει κυβερνητικό παρελθόν και οι πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν από τα πεπραγμένα ,από την συνέπεια λόγου και έργων και όχι από σουρεαλιστικές ονειρώξεις.Επιτρέψτε μου όμως δυο λόγια για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.Η κα Υπουργός της χώρας των βορείων συνόρων μας μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό της ,όπως θέλει( και εγώ νεώτερος ήθελα να γίνω Πατριάρχης Ιεροσολύμων),το θέμα είναι τι θέση παίρνει η πατρίδα μας στο ζήτημα και αν διευκολύνοντας το ΝΑΤΟ να εξοστρακίσει την Ρωσία από τα Βαλκάνια,καθώς και τις γερμανικές εταιρείες να κάνουν πάρτυ στις παραποτάμιες μπίζνες ,εξυπηρετούνται και τα δικά μας συμφέροντα.΄Οταν αναγνωρίζουμε εθνότητα και γλώσσα δίνουμε στους διάφορους “καλοθελητάδες” την δυνατότητα να ανοίγουν πληγές για τους δικούς τους λόγους.Η χώρα μας δεσμεύτηκε με μια κακή συμφωνία ενώ δεν είχαμε λόγο να επισπεύσουμε τις εξελίξεις.Ας κάνανε οι άλλοι ότι θέλανε .Η υπογραφή μας όμως ήταν απαραίτητη διότι ο ιστορικός ιδιοκτήτης χορηγεί τίτλους κυριότητος. Επειδή ενδεχομένως δεν γνωρίζετε για οχράνες κλπ.”ομορφιές” τύπου ΄Ιλιντεν παραθέτω ένα τηλ/μα του τότε ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Στεττίνιους πρός τις διπλωματικές αρχές της χώρας του ,από το οποίο εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα αν φέρει κάποιος στον νου του τον παράγοντα Τίτο και τις ιστορικές εξελίξεις που αφορούν την απόσχιση του από το σύμφωνο της Βαρσοβίας.”Το Υπουργείο(Εξ.ΗΠΑ) σημείωσε με ενδιαφέρον αυξανόμενες προπαγανδιστικές διαδόσεις και ημιεπισημες δηλώσεις,υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας,που προέρχονται κυρίως από την Βουλγαρία,αλλά επίσης από Γιουγκοσλαβικές πηγές παρτιζάνων και άλλων,με την πρόθεση να συμπεριληφθούν και ελληνικές περιοχές στο υπό διαμόρφωση κράτος.Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί κάθε συζήτηση περί Μακεδονικού “κράτους”,Μακεδονικής “πατρίδας” η Μακεδονικής “εθνικής συνειδήσεως”αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεί εθνική η πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει με την σημερινή της επανεμφάνιση σε μια πιθανή συγκάλυψη επιθετικών προθέσων κατά της Ελλάδος “.Βλέπουμε λοιπόν πλήρη επιβεβαίωση του δόγματος Θουκυδίδη που διέπει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και χιλιάδες χρόνια.”Δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι,ούτε αιώνιοι εχθροί,αυτά που είναι διαχρονικά και μόνιμα είναι τα συμφέροντα και αυτά οφείλουν να υπηρετούν τα κράτη για την ευημερία των πολιτών τους.Οι δε σύμμαχοι χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση”.Τούτων δοθέντων εύλογο είναι να αναρωτηθούμε αν θωρακίσαμε επαρκώς την πατρίδα μας η αφήσαμε ρωγμές και κερκόπορτες για τα “τσαλίμια” κάποιων……Με εκτίμηση

  4. Είναι γνωστό σε όλους ότι το γειτονικό κράτος είχε αναγνωριστεί από 140 και πλέον κράτη (αν θυμάμαι καλά) με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Είναι επίσης γνωστό ότι το κράτος αυτό σε ρηματική διακοίνωση διευκρινίζει· Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στη συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών”. Ανεξάρτητα πάντως από το τι έχει μεγαλύτερο βάρος, θα ήταν πιο ωφέλιμο και πιο διδακτικό για το μέλλον να μην ξεχνάμε πώς τα πράγματα έφτασαν στο σημείο που είναι σήμερα. Για δικά μας σφάλματα, δεκαετιών, δεν είδα να γίνεται κουβέντα. Καλά είναι τα συλλαλητήρια, ακόμη καλύτερη η φιλοπατρία, είδαμε όμως πόσο εύκολη είναι η εκτροπή προς τον εθνικισμό. Και, φυσικά, η απομάκρυνση από τη διαχρονική αλήθεια σύμφωνα με την οποία τις διεθνείς σχέσεις καθορίζουν τα συμφέροντα – και μικρά και μεγάλα.

  5. Αξιότιμε κύριε,αφού συμφωνήσατε με το δόγμα Θουκυδίδη,επιτρέψτε μου να ρωτήσω αφού τους είχαν αναγνωρήσει ένα τσούρμο κράτη τι στο δαίμονα θέλανε “αμέτι-μουχαμέτι” την υπογραφή μας.Εμείς μια χαρά τα πηγαίναμε με τους βόρειους γείτονες μας και με το όνομα FYROM . Δεκάδες επιχειρήσεις ελλαδικών συμφερόντων έχουν επενδύσει εκεί παράλληλα η τα αγορά της Θεσ/νίκης γεμίζει από σκοπιανούς τα σαββατοκύριακα και η Χαλκιδική το καλοκαίρι.Τι παραπάνω θα κερδίσουμε τώρα εκτός από την δυσκολία να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες σε ότι αφορά τα Μακεδονικά μας προϊόντα,αφού δια της υπογραφής μας αποκτήσαμε συγκυρίαρχο στις ετικέτες μας.Επειδή από προσωπική πείρα ξέρω πως κινούνται τα πράγματα στο διεθνές πεδίο η χώρα μας θα πρέπει να αναλώνει ,αναγκαίο αλλού διπλωματικό κεφάλαιο ,για να αποτρέπει κάθε φορά το “αντάρτικο” των γειτόνων μας ,οι οποίοι θα πατρονάρονται από τους γνωτούς, “φίλους” ,”συμμάχους” και” ετέρους” όταν για τους δικούς του λόγους θα θέλουν να ασκήσουν πίεση στην πατρίδα μας. Στο παραπάνω κείμενο μου αναφέρθηκα στην από το ετος 1944 εγκύκλιο του ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Στεττίνιους,το πως φτάσαμε από αυτή την θέση των ΗΠΑ στην σημερινή ασφαλώς είναι και δική μας διαχρονική ευθύνη.Το ζήτημα είναι αν στηρίχτηκαν τα εθνικά μας συμφέροντα,ερχόμενοι απέναναντι στην Ρωσία την οποία θα βρούμε μπροστά μας στην Ανατ.Μεσόγειο,στο Κυπριακό,στο Συριακό-Κουρδικό,στο Λυβικό καθώς στα θέματα των Πατριαρχείων και του Αγίου ΄Ορους και μην πείτε ότι η θρησκεία είναι μόνο “Κύριε ελέησον”. Οι διαδηλώσεις δεν λύνουν κανένα διεθνές πρόβλημα.Στίς δημοκρατίες όμως ο λαός πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα και κανείς δεν μπορεί να τους μετατρέψει σε κοπάδια με την μοίρα του Ιβάν Ντενίσοβις.Η υγιής φιλοπατρία δεν έχει καμία σχέση με το φασισταριό των κασιδιάρηδων,των δημίων με τα κονσερβοκούτια και των απάτριδων αιθεροβαμόνων.Πατριωτισμός είναι η ιερή υποχρέωση να προστατεύης την επικράτεια σου(και τα υπάρχοντα θαλάσσια σύνορα) καθώς και το δικαίωμα σου στην ύπαρξη,αναγνωρίζοντας στους άλλους λαούς τα ίδια δικαιώματα.Πατριωτισμός είναι επίσης να αντιλαμβάνεσαι ότι όταν σε καλούν στο Μόναχο(με το βαρύ παρελθόν και παρόν)για να σε βραβεύσουν με βραβείο καθρεπτάκι κάποιο “λάκκο έχει η φάβα” και κάποιων τα συμφέρονται εξυπηρετούνται…….Με εκτίμηση

  6. Προφανώς, δεν περίμενα να μάθω από αυτήν τη θέση το «δόγμα» του Θουκυδίδη,πολύ περισσότερο να «συμφωνήσω» (!) με αυτό. Ως προς τα υπόλοιπα, η απάντηση είτε είναι αυτονόητη είτε έχει ήδη δοθεί – με την υπόμνηση ότι η υπουργός που παραβίασε τη συνθήκη αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση της χώρας της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα