Οι αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές είχαν στο επίκεντρο τη χώρα μας, που αρκετοί της χρεώνουν και την ευθύνη γι’ αυτές στις διεθνείς χρηματαγορές.
Είναι δυνατόν έστω και μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «να αποδεσμευτεί από την επιτήρηση της τρόικα», μία οικονομία του μεγέθους της Ελλάδας να είναι η αιτία των αναταράξεων στις τελευταίες μέρες στα διεθνή χρηματιστήρια; Ή απλώς αποτελεί την αφορμή και από πίσω κρύβονται οι πραγματικοί λόγοι των τελευταίων εξελίξεων; Με βάση τους διεθνείς αναλυτές οι πραγματικές αιτίες της πτώσεις των Χρηματιστηρίων στις τελευταίες μέρες είναι οι αβεβαιότητες των αγορών από την ασθενική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό το μαρτυρούν τρείς παράγοντες η μειωμένη κατανάλωση στις ΗΠΑ, η συγκρατημένη ανάπτυξη της Κίνας, που εκφράζεται με την πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου και της τιμής του στις διεθνείς αγορές. Οσο μικρότερη η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου τόσο μικρότερη η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ομως οι αβεβαιότητες των αγορών είναι στραμμένες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, με την ασθενική ανάπτυξη που κινείται πολύ κοντά στο μηδέν. Με την ατμομηχανή της, την Γερμανία το “εξαγωγικό της θαύμα” να κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη Γαλλία να σαρώνει τους δείκτες του Μάαστριχτ και να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την Ιταλία με το τεράστιο χρέος και τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι αβεβαιότητες αυτές οδηγούν τις χρηματαγορές σε μαζικές ρευστοποιήσεις assets και μετοχών, προτιμώντας την ρευστότητα εν αναμονή των εξελίξεων ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Αυτές φαίνεται να είναι οι πραγματικές αιτίες των αναταράξεων στα διεθνή Χρηματιστήρια, με αυτό της Αθήνας να γνωρίζει μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη και υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες, παράλληλα με την εκτόξευση των spreads των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που οι αποδόσεις τους σήμερα άγγιξαν το 9%.
Αυτό ήταν το προανάκρουσμα προς όλες τις κατευθύνσεις στο εσωτερικό ό,τι η Ελληνική οικονομία είναι ακόμα (παρά τη σταθεροποίηση της) πολύ εύθραυστη για λεονταρισμούς.
* artemakism@ameksa.gr