13.4 C
Chania
Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025

Τι διδάσκουν τα προγράµµατα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Στη στήλη «ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕ» δηµοσιεύουµε µόνο προγράµµατα που χρηµατοδοτεί ή συγχρηµατοδοτεί ο προϋπολογισµός της ΕΕ. Όπως επισηµάναµε στο τελευταίο άρθρο µας θέµατα όπως η Στήριξη του εισοδήµατος των αγροτών, η ∆ιατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας, η Προστασία του περιβάλλοντος, η Ανάπτυξη της υπαίθρου και η Καινοτοµία και ανταγωνιστικότητα αποτελούν τον κορµό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Τα προγράµµατά της είναι τα µόνα που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των αγροτών και τη διατήρηση των τιµών σε λογικά επίπεδα για την κατανάλωση. Σε περίεργους όµως καιρούς τονίζουµε ότι δεν πρέπει να αφήνουµε ούτε ένα ευρώ να διαφεύγει από την προσοχή εκείνων που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Και τούτο γιατί οι ΗΠΑ αρχίζουν και δρουν µε τρόπο που συνταράσσει συθέµελα την παγκόσµια οικονοµία και προφανώς και τη γεωργία.  Χρειάζεται προσοχή και απαιτείται εγρήγορση.

Η ανικανότητα της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ φάνηκε και συνεχίζει να φαίνεται στη διαχείριση των προγραµµάτων και µοιραία οδηγούµαστε σε δύσκολους δρόµους. Η συνταγή της επιβολής µέτρων κατά της Ρωσίας ισοδυναµούσε µε πυροβολισµό των ίδιων των δικών της συµφερόντων. Η ίδια ηγεσία που έλαβε και νέο πρόσηµο να παραµείνει στη θέση της για µια ακόµη θητεία οδήγησε τους ίδιους λάθος ανθρώπους να πιστεύουν ότι µπορούν να καλµάρουν τον Τραµπ αγοράζοντας περισσότερο υγροποιηµένο αέριο για να καλύψουν µέρος των αναγκών της ΕΕ. Αν ρωτούσε κάποιος ένα πρωτοετή φοιτητή θα καταλάβαινε ότι µαταιοπονεί. ∆ε φτάνει όµως αυτό. Οι ίδιοι ιθύνοντες στην ανικανότητά τους να δουν καθαρά πως οι ίδιοι προκάλεσαν και διόγκωσαν ένα πρόβληµα, τώρα στη νέα δέσµη µέτρων κατά της Ρωσίας που θέλουν να εισηγηθούν σκέφτονται να αφαιρέσουν τους ολιγάρχες λιπασµάτων µήπως και µας δώσουν κανένα λίπασµα που διπλασιάζει την αγροτική παραγωγή. Αποδεικνύονται ψεύτικοι ακόµη και στις αρχές για τη δηµοκρατία, ή για κάθε άλλο λόγο στήριξης της Ουκρανίας. ∆ιέτρεξα τα τελευταία συµβούλια υπουργών γεωργίας και δε βρήκα στοιχεία που θα διαλύουν τις φοβίες που εκφράζω.

Αποµένει µόνο ό,τι ψηφίζεται από τον προϋπολογισµό της ΕΕ µεταξύ άλλων και για τη γεωργία, και µε αυτά πρέπει να συµβιβαστούµε. Και επειδή δεν υπάρχει βοήθεια περαιτέρω, µας µένει να βρίσκουµε δράσεις και εξειδικευµένα προγράµµατα για τα οποία πρέπει να είµαστε σε θέση να απολαµβάνουµε τα ελάχιστα από όσα πρεσβεύουν.

Παρά τις περικοπές και τις σταθερές µειώσεις που προβλέπονται και φέτος για τον ετήσιο προϋπολογισµό της ΚΓΠ, υπάρχουν σαφέστατα τα περιθώρια να ζητήσουν και να πάρουν οι αγρότες µας πόρους από τον κοινοτικό κορβανά ακόµη και πέρα από όσα τους λέει το ΕΣΠΑ και τους διοχετεύονται µέσω του υπουργείου γεωργίας. Στο σηµείωµά µας δεν ξεχωρίζουµε ποιοι  πόροι προέρχονται από τη γεωργία µέσω ΕΣΠΑ και ποιοι πόροι κατ ευθείαν από την Κοµισιόν για τη γεωργία ή καλύτερα για την αγροτική παραγωγή.

Απλά αναφερόµαστε στα Προγράµµατα της ΚΓΠ:

Πρώτος Πυλώνας – Άµεσες Ενισχύσεις

Οικονοµική στήριξη στους αγρότες, µε στόχο τη σταθερότητα του εισοδήµατος.

Ειδικά µέτρα για µικρούς και νέους αγρότες.

∆εύτερος Πυλώνας – Αγροτική Ανάπτυξη

Επενδύσεις σε έργα ανάπτυξης της υπαίθρου.

Προγράµµατα εκπαίδευσης, καινοτοµίας και πράσινης ανάπτυξης.

Προώθηση βιολογικής γεωργίας και αγροτουρισµού.

Πράσινη Συµφωνία και Στρατηγική «Από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο»

Στόχος η µείωση των εκποµπών και η αύξηση της βιοποικιλότητας.

Προώθηση βιώσιµων αλυσίδων εφοδιασµού.

Τι περιγράφει λοιπόν αυτή η αναφορά στους τρεις άξονες : Λέει ότι η  κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) αφορά τα τρόφιµα, το περιβάλλον και την ύπαιθρο. Η ΚΓΠ είναι σύµπραξη µεταξύ της κοινωνίας και της γεωργίας που εξασφαλίζει σταθερή προσφορά τροφίµων, διασφαλίζει το εισόδηµα των γεωργών, προστατεύει το περιβάλλον και διατηρεί ζωντανές τις αγροτικές περιοχές.

Οι πυλώνες και η πράσινη συµφωνία (που βρίσκεται υπό αναµόρφωση, όπως έχουµε σηµειώσει στο πρόσφατο παρελθόν), θα διαχειριστούν και φέτος αρκετούς πόρους, παρά το ότι εµφανίζονται µειωµένοι λόγω εκτάκτων συνθηκών.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα µεγέθη και οι δράσεις που αφορούν τα µεγέθη αυτά:

Οι αγρότες και όλοι οι συνεργαζόµενοι φορείς ενδιάµεσοι, συνεταιριστικές οργανώσεις, σύµβουλοι και  οργανισµοί πρέπει να ενσκήψουν µε προσοχή στα ανωτέρω κονδύλια, ώστε τα αιτήµατά τους να έχουν θετικό πρόσηµο. Ακόµη και η προετοιµασία θέσεων που θα στοχεύουν στη διατήρηση και ενίσχυση της ΚΓΠ  από τους εκπροσώπους του αγροτικού τοµέα είναι αναγκαία. Προτείνουµε λοιπόν τον Ο∆ΗΓΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ που θα τεθεί οσονούπω σε κυκλοφορία και παραµένουµε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόµενου, µέσω της ίδιας της εφηµερίδας αυτής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα