■ Στροφή των Συν/σµων σε δηµοπρασίες στην Ελλάδα!
Η προσωρινή, για τρεις µήνες, αναστολή της εφαρµογής των αυξηµένων δασµών των ΗΠΑ δεν φαίνεται να επηρέασε θετικά την πορεία των τιµών παραγωγού. Αντίθετα, η αυξηµένη ανασφάλεια των µεγάλων εξαγωγέων αλλα και ο φόβος των Ισπανών για τις µελλοντικές εξελίξεις φαίνεται ότι οδήγησε σε κάποια πτώση των τιµών στην Ισπανία η οποια µεταδόθηκε και στην Ελλάδα στις τιµές των χαµηλότερης ποιότητας έξτρα.
Πάντως, αρκετοί Συν/σµοι των οποίων οι παραγωγοί δεν φαίνεται να υποκύπτουν, στρέφονται στην διάθεση µε δηµοπρασίες τις οποίες συνιστά και ο ΣΕ∆ΗΚ δηµοσιεύοντας δωρεάν στην Ιστοσελίδα του www.sedik.gr τις σχετικές προκηρύξεις. Και πρέπει να σηµειωθεί ότι σε αρκετές από τις δηµοπρασίες αυτές, όταν οι προσφερόµενες τιµές είναι χαµηλές, κρίνονται ασύµφορες και δεν κατακυρώνονται!
Έτσι η δηµοπρασία του Α.Σ. Μαλλών Ιεραπετρας στις 28/3 για πώληση ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, οξύτητας 0,3ο , κατά την οποια προσφέρθηκαν τιµές 4,10-4,35 €/κ κρίθηκε ασύµφορη και δεν κατακυρώθηκε. Το ίδιο και η δηµοπρασία του Α.Σ. Αιγιών Λακωνίας στις 28/3 για ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας οξ.0,2ο στην οποια προσφέρθηκαν τιµές 4,43-4,45€/κ κρίθηκε ασύµφορη και δεν κατακυρώθηκε.
Οπωσδήποτε όµως η δηµοπρασία του ΑΣ Βουτά Σελίνου στα Χανιά στις 4/4 για ελαιόλαδα διαφόρων ποιοτήτων οξυτ. 0,8ο – 4,0ο κατακυρώθηκε σε τιµές 4,0€ και 2,8€/κ αντίστοιχα.
Τελικά τιµές που δίδονται στο ∆ελτίο του ΣΕ∆ΗΚ στην Ελλάδα και εκείνες που ανακοινώνονται από έγκυρα συστήµατα παρακολούθησης τιµών στην Ισπανία και Ιταλία αναφέρονται αναλυτικά στο ∆ελτίο τιµών του ΣΕ∆ΗΚ της 15-4-25 ( www.sedik.gr.) ενώ µια συνοπτική εικόνα της διεθνούς αγοράς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά έχει ως εξής (Πιν.1)
Στην Ελλάδα, οι λίγες τιµές των έξτρα παρθένων που δόθηκαν αυτή την εβδοµάδα στο ∆ελτίο τιµών του ΣΕ∆ΗΚ ήταν στην Κρήτη 4,00- 4,20€/κ, στην Πελοπόννησο 3,80-4,20€/κ. και στα Νησιά στα 4,00€/κ
Στην Ισπανία οι τιµές των ποιοτικών έξτρα (4% των πωλήσεων) παρουσίασαν ελαφρά πτώση κατά 7% και έφτασαν από 5,12 €/κ στα 4,77€/κ, ενώ τα χαµηλής ποιότητας έξτρα (31% των πωλήσεων) διατέθηκαν 3,29€/κ
Στην Ιταλία οι τιµές του έξτρα διατηρήθηκαν στα ιδία µε την προηγούµενη εβδοµάδα επίπεδα και κυµάνθηκαν από 9,00€/κ έως 10,0 €/κ
Στην Τυνησία οι τιµές του Έξτρα έπεσαν στα 3,98€/κ και οι τιµές του Λαµπάντε στα 2,68%
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)