Σε ανακοίνωση της Επιτροπής στις 27/1/2014, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι απευθύνουν έκκληση για άμεση δράση με σκοπό την ευρωπαϊκή βιομηχανική αναγέννηση.
Στα “Χ.Ν.” στις 29/1/14 δημοσιεύσαμε ένα από τα σημαντικά μέρη της ανακοίνωσης αυτής, με τίτλο: “Η ανταγωνιστική βιομηχανία στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας”. Το σημαντικό πρόβλημα είναι να μη μείνει απέξω η ελληνική όποια βιομηχανία και για τον λόγο αυτό απαντούμε σε ορισμένα φιλικά ερωτήματα που μας ετέθηκαν.
Στην ουσία, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούν, με την ανακοίνωση που αναφέραμε, εκείνους που μπορούν να αντέξουν να κάνουν επενδύσεις, εκείνους που έχουν εξασφαλισμένη ρευστότητα, εκείνους που έχουν καταλάβει τις αγορές και μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, εκείνους που έχουν και την τεχνογνωσία και το συσσωρευμένο πλούτο, να προχωρήσουν σε δράσεις με στόχο τη “βιομηχανική αναγέννηση”.
Για τους άλλους, εκείνους που πληρώνουν την πρόσφατη οικονομική κρίση, υπάρχει ένα… λυπημένο χαμόγελο, και μια αχνή “συγγνώμη”, αλλά προχωρούμε εμείς και εσείς κάντε ότι θέλετε.
Η χώρα μας, δυστυχώς είναι στη δεύτερη κατηγορία. Τι λέει όμως η ανακοίνωση της Επιτροπής: «…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη – μέλη να αναγνωρίσουν την καίρια σημασία της βιομηχανίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη και να συνεκτιμήσουν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας στον τομέα της βιομηχανίας σε όλους τους τομείς πολιτικής».
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της ανακοίνωσης και η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να εγκρίνουν προτάσεις σχετικά με την ενέργεια, τις μεταφορές, το διάστημα και τα ψηφιακά δίκτυα επικοινωνίας, καθώς και να εφαρμόσουν και να εκτελέσουν τη νομοθεσία για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, ο βιομηχανικός εκσυγχρονισμός πρέπει να επιδιώκεται με την επένδυση στην καινοτομία, την αποδοτικότητα των πόρων, τις νέες τεχνολογίες, τις δεξιότητες και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, και να επιταχυνθεί με τη χρήση ειδικών κονδυλίων της Ε.Ε. Η ανακοίνωση προωθεί μία πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις Ευρώπη με μέτρα για την απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Βασικά θέματα επίσης αποτελούν η ευκολότερη πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών μέσω της εναρμόνισης των διεθνών προτύπων, των ανοικτών δημόσιων συμβάσεων, της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και της οικονομικής διπλωματίας.
Ο αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, ευρωπαίος αξιωματούχος κ. Ταγιάνι, δήλωσε: «Η Ευρώπη απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου να αυξηθεί στο 20% το μερίδιο της βιομηχανίας στο Α.Ε.Π. της Ευρώπης έως το 2020. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2014. Με τη σημερινή πρωτοβουλία, η Επιτροπή στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αναβιομηχάνιση και εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή δέσμευση τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή και η ιεράρχηση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. Μία βιομηχανική στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει πολλούς άλλους τομείς, δεδομένου ότι συνδέονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους και επηρεάζουν σημαντικά τη βιομηχανική επιτυχία»
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, τονίζεται ότι «μία ισχυρή βιομηχανική βάση αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την απασχόληση» Και επισημαίνεται επίσης, ότι «η Ε.Ε. βγαίνει από την πιο μακροχρόνια στα χρονικά της ύφεση, η οποία υπογράμμισε τη σημασία μιας ισχυρής βιομηχανίας για την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Ο ρόλος της βιομηχανίας στην Ευρώπη δεν περιορίζεται απλά στη μεταποίηση, αλλά εκτείνεται από τις πρώτες ύλες και την ενέργεια μέχρι τις υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων (π.χ. υλικοτεχνική υποστήριξη), την παροχή υπηρεσιών στους καταναλωτές (π.χ. παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης μετά την πώληση για διαρκή αγαθά) ή τον τουρισμό. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των εξαγωγών της Ευρώπης και της έρευνας και καινοτομίας του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζοντας έτσι την πολύ μεγαλύτερη σημασία της βιομηχανίας από αυτή που υποδηλώνει το μερίδιο της στο Α.Ε.Π. Σχεδόν 1 στις 4, συχνά υψηλής εξειδίκευσης, θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα είναι στη βιομηχανία, ενώ κάθε επιπλέον θέση εργασίας στον μεταποιητικό τομέα δημιουργεί 0,5 – 2 θέσεις απασχόλησης σε άλλους τομείς. Ωστόσο, με ένα ποσοστό 15,1 % το καλοκαίρι του 2013, η συνεισφορά του μεταποιητικού τομέα στο Α.Ε.Π. της Ε.Ε. έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο και απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου του 20 % για το 2020 που προτάθηκε από την Επιτροπή το 2012».
Η χώρα μας, θα τονίσουμε ακόμη μια φορά, κινδυνεύει να μείνει απέξω από τις τεκταινόμενες διαδικασίες. Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη να ανασκουμπωθεί και να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης στους τρεις βασικούς τομείς που θα βοηθήσουν και την υπόλοιπη οικονομία.
Πρόκειται για τον αγροτικό τομέα, όπου πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να μεγαλώσει η παραγωγή μας, και να σταματήσει πλέον να είναι “επί ποδός πολέμου” η αγροτική τάξη, με τους ουσιαστικούς διωγμούς που υφίσταται η τάξη αυτή που μας παρέχει τουλάχιστον τα τρόφιμα. Η μεταποίηση των προϊόντων αυτών μπορεί να ενισχύσει.
Πάντως, για να κλείσουμε το σημερινό μας σημείωμα, πρέπει να σημειώσουμε ότι οργανώνεται στην Αθήνα (Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα!) συνάντηση στις 11 Μαρτίου και προσκαλούνται εκπρόσωποι επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον ευρωπαϊκό χώρο να συμμετάσχουν στη διεθνή εκδήλωση διμερών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου 2014. Είναι μία ευκαιρία να μη χαθεί.