Εκδηλώσεις τιµής και µνήµης σε πεσόντες στον Κερίτη και Σκινέ του ∆ήµου Πλατανιά πραγµατοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης.
Στην εκδήλωση του Κερίτη, µετά την επιµνηµόσυνη δέηση, σε χαιρετισµό που απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος Τσαπάκος τόνισε, µεταξύ άλλων, πως «83 χρόνια από τη σκοτεινή εκείνη ηµέρα που ο φασισµός έδειξε το απαίσιο πρόσωπο του στην Κρήτη, εµείς συνεχίζουµε να κρατάµε τις µνήµες ζωντανές, γιατί οφείλουµε να τιµήσουµε τους προγόνους µας και τη θυσία τους, αλλά και κυρίως γιατί η ιστορική γνώση (…) είναι – πρέπει να είναι – η εθνική µας ασπίδα απέναντι στον φασισµό και νεοναζισµό που ξανασηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη».
«H 1η Αυγούστου έχει χαρακτηριστεί ως αποφράδα ηµέρα για τους ανθρώπους της περιοχής της κοιλάδας του Κερίτη, όταν εκείνο το πρωϊνό του Αυγούστου, εδώ στον Αλικιανό, έγινε η εκτέλεση τόσων πατριωτών και µάλιστα ως οµαδικό αντίποινο από τις γερµανικές δυνάµεις κατοχής τότε. Την ίδια ηµέρα έγινε και το ολοκαύτωµα του Σκινέ, όπου οι ναζί έκαψαν τα σπίτια του χωριού διώχνοντας τους ανθρώπους και χαρακτηρίζοντας γερµανικό έδαφος την περιοχή. Αυτή η µέρα, της 1ης Αυγούστου, πάντα θα πρέπει να είναι στη µνήµη µας και πάντα θα πρέπει να συµβολίζει αυτά για τα οποία θυσιάστηκαν οι πρόγονοί µας».
Στην οµιλία του για τα ιστορικά γεγονότα στον Κερίτη ο αντιστράτηγος ε.α. ∆ηµοσθένης Βιτετζάκης τόνισε, µεταξύ άλλων, ότι την 1η Αυγούστου 1941 η γέφυρα του ποταµού Ιάρδανου ή Κερίτη υπήρξε τόπος µαρτυρίου για 118 πατριώτες από τα γύρω χωριά, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Γερµανούς κατακτητές. «Είχε προηγηθεί η εκτέλεση στις 24 Μαΐου έξι ανδρών από γερµανική περίπολο, καθώς και 42 ανδρών στις 2 Ιουνίου στον περίβολο της εκκλησίας του Τιµίου Σταυρού µε το αιτιολογικό ότι βρέθηκαν κοντά στο χωριό πτώµατα αλεξιπτωτιστών», ανέφερε ενώ επεσήµανε ότι οι εκτελεσθέντες «στάθηκαν όρθιοι µπροστά στους εκφραστές της βίας και του θανάτου, µε ψυχές αδάµαστες κουβαλώντας µέσα τους µια ιστορία χιλιάδων χρόνων».
ΣΤΟΝ ΣΚΙΝΕ
Στο µνηµείο πεσόντων του Σκινέ ο δάσκαλος Ελευθέριος Ανεζάκης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, ενώ υπογράµµισε ότι «αποµένουν να γίνουν πολλά ακόµα για τη δικαίωση της θυσίας και της µνήµης των θυµάτων όχι µόνο του Σκινέ αλλά και όλης της Ελλάδας από τα Ολοκαυτώµατα που προκάλεσαν οι Γερµανοί». «Η διεκδίκηση των πολεµικών αποζηµιώσεων στο πλαίσιο των γερµανικών επανορθώσεων και της επιστροφής στην Ελλάδα του κατοχικού δανείου καθώς και των κλεµµένων αρχαιολογικών θησαυρών, αποτελούν εθνικά δίκαια και είναι απαράγραπτα και αναφαίρετα δικαιώµατά µας, στα οποία, δυστυχώς, δεν έχει ανταποκριθεί ακόµα µια ενοποιηµένη πλέον Γερµανία που στα λόγια εµφανίζεται να θέλει να απαλλαγεί από το ναζιστικό της παρελθόν», σηµείωσε µεταξύ άλλων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεµήθηκε τιµητική πλακέτα -µετά θάνατον- στον αείµνηστο Ναπολέοντα Τζεκάκη, πρόεδρο Κοινότητας και Περιηγητικής Λέσχης Σκινέ για τη σηµαντική προσφορά του στον τόπο, ενώ ακολούθησε η ανακοίνωση ονοµάτων νικητών του αγώνα πρακτικής σκοποβολής.
Η εκδήλωση διανθίστηκε και µε παλιά αυτοκίνητα του συλλόγου διατήρησης ιστορικών οχηµάτων.