Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τιµήθηκε η µνήµη των Ποντίων θυµάτων γενοκτονίας

Η µνήµη των 353 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύµατα γενοκτονίας από τους Νεότουρκους, ενώ χιλιάδες άλλοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, τιµήθηκε το απόγευµα του Σαββάτου σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στην πλατεία 19ης Μαΐου, στη συµβολή των οδών Αποκορώνου και Ηγουµένου Γαβριήλ. Παράλληλα, τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του µνηµείου που αναγέρθηκε στο σηµείο και είναι αφιερωµένο στη µνήµη τους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο ∆ήµος Χανίων, ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Παναγία Σουµελά» και ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωµανία».
«Μια πανάρχαιη κοιτίδα του ελληνικού πολιτισµού ξεριζώθηκε βάναυσα, µε διώξεις, φυλακίσεις, σκοτωµούς και άλλες βαναυσότητες που διεκδίκησαν και κέρδισαν επάξια τον τίτλο της γενοκτονίας», ανέφερε στον χαιρετισµό του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και µίλησε για µια «οργανωµένη και συντονισµένη προσπάθεια αφανισµού των Ελλήνων του Πόντου» από τους Νεότουρκους.

Ο πρόεδρος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χανίων Μανόλης Καραγιαννάκης στον χαιρετισµό του τόνισε ότι «οι Έλληνες του Πόντου κατάφεραν για αιώνες να κρατήσουν ζωντανό τον ελληνικό πολιτισµό και τη γλώσσα και να µεγαλουργήσουν όπου κι αν έζησαν», ενώ υπογράµµισε ότι «υποχρέωση όλων µας είναι να διαφυλάξουµε και να ενισχύσουµε την ιστορική µνήµη».
Ο πρόεδρος συλλόγου Ποντίων “Παναγιά η Σουµελά” Μπάµπης Καραβάνος αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών για την ανέγερση του µνηµείου. «Από το 2010 το παλεύουµε. Πέρασαν Τζανακάκης, Βιρβιδάκης, Σκουλάκης, Βάµβουκας και τώρα ο κ. Σηµανδηράκης. ∆εν κατάφεραν όλοι αυτοί µέχρι σήµερα να τα βάλουν µε το υδροκέφαλο τέρας που λέγεται δηµόσια διοίκηση. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν. Ειδικά τα µέλη του Συλλόγου», ανέφερε συγκινηµένος ο κ. Καραβάνος, ενώ µνηµόνευσε «την Μάρω και Σιµέλα που το δικό τους όραµα και η δουλειά τους µας έφερε εδώ». Παράλληλα, ευχαρίστησε τον εικαστικό Δημήτρη Αστερίου που φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς το χαρακτικό του μνημείου ενώ υπογράμμισε την συμβολή του πρώην του Δημοτικού Συμβουλίου Ευτύχη Δαμιανάκη στις προσπάθειες για την ανέγερση του μνημείου.
Ο ιστορικός ∆ρ. Γιώργος Λιµαντζάκης σε οµιλία του για τα γεγονότα της εποχής, επεσήµανε ότι «έχουν παρέλθει πάνω από 100 χρόνια από την περάτωση του οργανωµένου σχεδίου εξόντωσης των χριστιανικών κοινοτήτων του οθωµανικού κράτους», ωστόσο, «τα γεγονότα και τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο σε αυτήν δεν έχουν ακόµα αναγνωριστεί διεθνώς και καταδικαστεί όπως θα έπρεπε».

Αναφέρθηκε στον όρο γενοκτονία και την ιστορική γέννηση και χρήση του: «Το 1948 τα Ηνωµένα Έθνη ψήφισαν τη σύµβαση για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήµατος της γενοκτονίας. Η σύµβαση προσέδωσε σαφές περιεχόµενο στον όρο περιγράφοντας κάθε είδους οργανωµένης και µαζικής δίωξης που υπάγεται στον χαρακτηρισµό αυτό µε σκοπό την τιµωρία των συναφών πράξεων που είχαν συντελεστεί και την ενεργό αποτροπή κάθε σχετικής πράξης στο µέλλον», τόνισε, µεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επικύρωσε τη σχετική συνθήκη το 1954, ενώ έκτοτε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη σύµβαση αυτή.
Επεσήµανε ακόµα ότι ενώ η µεταπολεµική Γερµανία αποδέχθηκε µε σαφή και κατηγορηµατικό τρόπο τις ευθύνες της ως προς το Ολοκαύτωµα των Εβραίων η Τουρκία ακολούθησε µέχρι σήµερα την ακριβώς αντίθετη πορεία: «Αρνείται πεισµατικά κάθε ευθύνη για τις οργανωµένες διώξεις και την εξολόθρευση των χριστιανικών λαών της Ανατολής, δηλαδή των Ελλήνων, Αρµενίων και Ασσυρίων κατά τα έτη 1914 έως 1922», υπογράµµισε ο κ. Λιµαντζάκης.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Εκδηλώσεις τιµής και µνήµης για την Γενοκτονία του Ελληνισµού του Πόντου οργανώθηκαν χθες από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο µνηµείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισµού.
Το πρωί πραγµατοποιήθηκε στο Καθεδρικό ναό του Αγ. Τίτου επίσηµη ∆οξολογία. Για το ιστορικό των δραµατικών ηµερών µίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου» Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο µνηµείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισµού ακολούθησε επιµνηµόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων .
Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι «ως Περιφέρεια Κρήτης, τιµούµε τη µνήµη των εκατοντάδων χιλιάδων θυµάτων, που εξοντώθηκαν µε βίαιο τρόπο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, οριστικά, τα πατρογονικά τους εδάφη. Οι χιλιάδες νεκροί εκείνη της περιόδου µας υπενθυµίζουν, πως ο αγώνας για το σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα