Να αναλάβει επιτέλους δράση για το φρούριο Ιτζεδίν διεκδικώντας κατεπείγοντα μέτρα προστασίας του ιστορικού φρουρίου, καλεί τον περιφερειάρχη Κρήτης η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑ.ΣΥ.). Σε επερώτηση που καταθέτουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Συντυχάκης, Νίκος Μανουσάκης και Αλέκος Μαρινάκης, τονίζουν πως «η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν είναι συνέπεια ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, που μόνο ντροπή προκαλεί.
Το μνημείο καταρρέει, έχει αφεθεί στην τύχη του και χάνεται από τη φθορά του χρόνου, με διαχρονική ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Κυβερνήσεων – Υπουργείου Πολιτισμού – Περιφέρειας Κρήτης– Δήμων)». Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ., υπενθυμίζουν πως «το φρούριο Ιτζεδίν, που λειτουργούσε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων, είναι ιστορικός τόπος μνήμης, όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος. Ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας του Ιτζεδίν, συνδέεται με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας – με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού – που αφορούν όχι μόνο το Ν. Χανίων, μα τη χώρα μας γενικότερα. Τέτοιοι τόποι μαρτυρίου της σύγχρονης ιστορίας μας, είναι σχολεία της συλλογικής μνήμης, που πρέπει να διατηρούνται, να αξιοποιούνται, για να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου μας. Το Ιτζεδίν το 1986 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού -συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης».
Όπως καταγγέλλουν «τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαχρονικά, φέρουν ακέραια την ευθύνη για την εγκατάλειψη αυτού του ιστορικού τόπου . Καμία κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες δεν έχει δείξει την πολιτική βούληση να δοθεί λύση στο πρόβλημα, παρά τις υποσχέσεις. Αντίθετα, εδώ και δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες στην μετατόπιση ευθυνών από το κεντρικό κράτος στην τοπική/περιφερειακή διοίκηση και αντίστροφα». Για την παράταξη της ΛΑ.ΣΥ., «δημοτικές αρχές και Περιφερειακή Αρχή έχουν τη δική τους τεράστια ευθύνη γιατί αποδέχονται και στηρίζουν αυτήν την πολιτική, δεν έχουν πάρει αποφάσεις σύγκρουσης με αυτή την κατάσταση και διεκδίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σωτηρία του μνημείου.
Έχουν, επίσης, ευθύνη γιατί ιεραρχούν τα διάφορα κονδύλια υπηρετώντας την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος ή με αμφίβολης σκοπιμότητας κριτήρια όσο αφορά τα έργα που βαφτίζονται “πολιτισμικής αξίας”». Βάσει των παραπάνω, επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή ώστε: «Να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από το λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου».
Ένα ψαράκι για τον Υπουργό παρακαλώ.